Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen.

PFU mener Se og Hør brøt god presseskikk med sak om idrettsprofil: – Skivebom

Ukebladet ble felt i PFU onsdag formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Se og Hør ble onsdag formiddag felt for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag.

Ukebladet var klaget inn for utvalget etter at de publiserte en sak om TV 2-journalist Ellen Kessel og den olympiske svømmeren Henrik Christiansen.

Saken ble publisert i slutten av juli i år, og portretterte Kessel og Christiansen som samboere, selv om de hadde gjort det slutt, over ett år i forveien, slik Medier24 tidligere har omtalt.

Se og Hør erkjente selv at saken brøt med god presseskikk. Det fikk de ros for av PFU-medlem Gunnar Kagge.

– Se og Hør selv er forbilledlige i å innrømme feil. Det er godt å se.

Fellelsen var i tråd med sekretariatets innstilling.

– Jeg synes uttalelsen er god. Det er veldig hard kritkk av journalistikken. Det er helt på sin plass her, sa Kagge.

– Det er ikke vits i å bruke mye tid på dette, sa Stein Bjøntegård, som også omtalte saken som en «fullstendig skivebom». Ingrid Rosendorf Joys kalte saken et «soleklart brudd».

– Overskriften er direkte løgn

I klagen anfører Kessel og Christiansen at Se og Hør har brutt god presseskikk på en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten, blant annet 3.2 om opplysningskontroll, og 4.4 om dekning for titler.

De skriver:

« Basert på svar Henrik ga i intervjuet har Se og Hør journalisten blant annet skrevet overskriften ”Lykkelig med kjæresten”, at Henrik og jeg flyttet sammen i begynnelsen av året (2021) og at vi nå får mer tid sammen.»

«Samtlige påstander medfører ikke riktighet. I tillegg er overskriften en direkte løgn som journalisten selv har skrevet uten å ha hentet det fra intervjuet eller å ha snakket med noen av oss.»

Klagerne reagerer også på at Se og Hør har brukt bilder fra Henrik Christiansens private Instagram-konto uten samtykke, og at ukebladet ikke kontaktet Kessel før publisering.

Klagerne hevder at Se og Hør tok kontakt med Svømmeforbundet i forbindelse med saken. Svømmeforbundet trodde imidlertid at saken gjaldt Christiansens nye kjæreste, skriver de.

Se og Hør har også publisert en beklagelse. Denne mener klagerne fikk for liten plass i magasinet. Ifølge klager var rettelsen som Se og Hør publiserte, altfor liten og plassert på bladets aller siste side.

Innrømmer brudd på god presseskikk

I sitt tilsvar, innrømmer Se og Hør å ha brutt god presseskikk.

De skriver:

«Grunnlaget for klagen er at vi i vår utgave 30. juli 2021 feilaktig omtalte de to som par, når realiteten er at det ble slutt mellom dem i mai 2020. Dette er en alvorlig feil, som ikke skal skje og som skulle ha vært fanget opp i vår redaksjonelle kontroll.(…)

«Vi er naturligvis enige i at det innebærer et brudd på god presseskikk å publisere opplysninger som ikke er korrekte. Det har sviktet i kildearbeidet, og det helt grunnleggende er at vi skulle ha vært i direkte kontakt med paret selv, jf. VVP art. 3.2. Da kunne hele denne saken og den lange kjeden av feil den har utløst, ha vært unngått.»

Se og Hør skriver også at de nå vil ta lærdom av saken.

Powered by Labrador CMS