Harald Stanghelle (med ryggen til) presenterte funnene fra Tillitsundersøkelsen for NRK-kommentator Tone Sofie Aglen, KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland, Senterungdommens Torleik Svelle, stortingspresident Masud Gharahkhani og styreleder i Frivillig Norge, Kjell Erik Øie.Foto: Kristine Sterud
Tror avsløringer i pressen fører til mer tillit til mediene og mindre til politikerne
I årets tillitsundersøkelse gjør mediene det bedre enn noen gang før.
– Mediene har den høyeste tilliten målt på disse fem årene, sier Harald Stanghelle under en panelsamtale.
Årets tillitsundersøkelse
Respons Analyse har på oppdrag fra Arendalsuka spurt om velgernes tillit til norske institusjoner.
1000 respondender har svart på telefonintervju.
I undersøkelsen blir de spurt om hvor høy tillit de har på en skala fra 1-10.
Av de spurte i undersøkelsen svarer 64 prosent at de har en tillit til mediene mellom 6-10 på en skala fra 1-10.
I fjor var tallet 60 prosent. Siden 2018 har tilliten til mediene økt med seks prosentpoeng.
Lavest ble den målt i 2019 med 55 prosent.
Leder for Senterungdommen, Torleik Svelle, er redd det likevel ikke er bra nok.
Han mener arbeidet med å avdekke falske nyheter må fortsette.
– Vi ser flere nettsteder som ikke sprer troverdig informasjon, og at det foregår politiske kampanjer. Selv om det er oppgang, skulle jeg ønske tilliten var høyere. For behovet for etterrettelig info er større enn det har vært før, sier han fra scenen.
Peker på avsløringer i pressen
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, var ikke på scenen under panelsamtalen, men skriver til Medier24 at hun tror Faktisk.no og Verifiserbar sitt arbeid med verifisering er med på å øke tilliten til mediene.
– Jeg tror det har sammenheng med flere forhold og at det i stor grad handler om en viktig innsats i redaksjonene og at publikum også har sett redaktørstyrte mediers betydning i møte med saker knyttet til både pandemien, krigen i Ukraina og avsløringer innenfor den politiske journalistikken.
Leder for Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er enig.
– At tilliten til mediene fortsetter å øke er en bekreftelse på hvor viktig den uavhengige journalistikken er i et velfungerende demokrati. Men vi skal ikke hvile så lenge tilliten kan bli enda større.
Mindre tillit til politikere
På scenen i Arendal er også politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen. Hun peker også på at mediene ikke kan bruke undersøkelsen som en hvilepute.
– Vi er bevisste og jobber for tilliten hver dag og ser at når store ting skjer at folk ute etter info, sier hun.
Samtidig som mediene får høyere tillit, synker tilliten til storting og regjering.
– I undersøkelsen spør vi om institusjoner, og ikke nødvendigvis dagens eller fjorårets regjering, presiserer Stanghelle fra scenen i Arendal.
Der stortinget og regjeringen fikk henholdsvis 78 prosent og 68 prosent i fjor, er det i år kun 70 prosent og 61 prosent som sier de har stor tillit.
– Dessverre er det ikke overraskende. Det har vært mye rot og kaos hos stortingsrepresentantenes ordninger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i panelsamtalen.
Tror tillit til mediene også påvirker politikere
Til neste år er det lokalvalg, og politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen, er redd journalistikken og sakene som er rullet opp skremmer politikere vekk.
– Jeg har pratet med mange som synes det er vanskelig med sakene som rulles opp. Det er snart lokale valg, og jeg er bekymret for at det tar bort lysten til å være med i politikken.
– Medier som gir korrekt info, slik at vi kan finne en plass hvor begge sider blir belyst, er godt for oss, sier leder for KrFU, Hadle Rasmus Bjuland, og tror det hjelper på at flere skal ville engasjere seg som politikere.