Klubbleder i NRKJ Dokumentar og Samfunn, Annette Hobson.
Klubbleder i NRKJ Dokumentar og Samfunn, Annette Hobson.

Denne NRK-avdelingen må kutte over 15 stillinger: – Kan bli en tung jul

NRK-avdelingen Dokumentar og Samfunn må kutte 15,5 millioner kroner til neste år. Siden det er få muligheter for å flytte produksjoner i tid, vil kuttene i større grad gå utover de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere i høst ble det klart at NRK må spare inn 315 millioner kroner neste år.

Onsdag ble toppledelsen i NRK enig om budsjettet for 2023. Her må blant annet Dokumentar- og samfunnsavdelingen kutte 15,5 millioner kroner, noe som tilsvarer 10 prosent av budsjettet til avdelingen.

Det forteller klubbleder for Dokumentar og samfunn, Annette Hobson, til Medier24.

– Dette blir varige kutt, som betyr at vi ikke kan flytte på produksjoner til året etter. Det vil si at vi må nedbemanne mellom 15 til 17 funksjoner her i avdelingen, sier Hobson til Medier24.

Journalisten meldte om kutten i Dokumentar og samfunn onsdag.

– Bekymret for å miste spisskompetanse

Hobson opplyser at det blir omstruktureringer i lydmiljøet ved at Samfunnspodden går mer inn i radioprogrammet Ekko. Tre stillinger i podkasten vil forsvinner.

Det vil også bli flyttet på noe av serieproduksjonen som ikke vil komme før i 2024.

Det er forbruker- og fordypende-produksjoner det vil gå hardest utover, opplyser Hobson og trekker frem serier som «Arveoppgjøret» «Håpets marked» «Uønsket» «Hva feiler det deg» og «Helene sjekker inn»

– Vi er bekymret for å miste spisskompetanse på disse områdene fordi vi har fantastisk dyktige folk. Det er syv stillinger innenfor serieproduksjons kompetansen som det innebærer, forteller Hobson og fortsetter:

– Som noen hos oss sa, litt satt på spissen: Skal NRK bare lage drap, undersøkende journalistikk og Maskorama? Hva skjer med den folkelige informasjonsjournalistikken som så viktig? Det er en stor bekymring for det.

Klubblederen forteller at en del av den gode forbrukerjournalistikk krever mye erfaring og tid, noe NRK har kunne prioritert de siste årene.

– I forbruker og fordypende journalistikk så kreves det tilgang. I og med at NRK er så store så får vi ofte tilgang. Vi har også tillit, forteller Hobson og fortsetter:

– Det er ikke «bare bare» for et produksjonsselskap å ringe til sårbare folk i vanskelige situasjoner og institusjoner som for eksempel asylmottak, fengsler, Nav og rusinstitusjoner for å nevne noen, og si at man ønsker å gjøre sånn og sånn. Tilgangen og tilliten er ganske unikt for NRK.

– Vil NRKs tilbudet til publikum nå bli svekket?

– Absolutt. Vi klarer ikke gå ned 315 millioner kroner, uten at tilbudet vårt blir svekket. Det hadde jo egentlig vært synd om vi hadde fått til så store kutt, uten at tilbudet blir svekket, svarer Hobson.

– Tung jul

At NRK må kutte 315 millioner kroner har vært kjent en stund. Økonomidirektør Andreas Norvik har uttalt til Medier24 i oktober at det vil bety at de må bli færre ansatte.

Men først onsdag ble kuttene konkretisert for de ansatte.

– Da gikk det opp for folk hvor stort kuttet egentlig er for oss. Det er en stor bekymring for arbeidsplassen sin og for journalistikken vi driver med. Folk er ganske deppet og lei seg. Det kan bli en tung jul og mange tanker folk må inn i, sier Hobson.

Klubblederen forteller at de nå jobber med at det ikke skal komme til det punktet hvor ansatte vil få oppsigelser.

På mandag ble det klart at NRK tilbyr sluttpakker til alle ansatte. Fristen til å søke vil være over jul.

– Vi må se hvor vi lander da. Håpet er at vi kan se på det i hele NRK. Marienlystdivisjonen er hardt rammet fordi vi innholdsprodusenter på større ting.

– Hvordan har dialogen vært med ledelsen?

– Vi har hatt god dialog med ledelsen. Grunnen til at vi må kutte kom utenfra, og var overraskende og ikke helt opplagt i utgangspunktet, svarer Hobson og viser til at NRK ikke ble kompensert for lønns- og prisvekst.

Powered by Labrador CMS