Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

Kringkastingssjefen: – Vi har gjort noen tøffe prioriteringer

NRK må spare inn på innholdsproduksjoner og redusere stab- og støttefunksjoner, konsulentbruk og investeringer, mens den løpende nyhetsproduksjonen blir i stor grad skjermet. Se oversikt i denne saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK må spare mer enn 300 millioner kroner på neste års budsjett. Allmennkringkasteren sin toppledelse er nå enige om budsjettet for 2023. Det styrebehandles og vedtas formelt den 13. desember.

Her er noen av tiltakene og kuttene styret har bestemt:

NRK legger ned Sportsrevyen, mens Ukeslutt flytter til Trondheim.

Også produksjonen av TV-aksjonen flytter ut av Oslo og plasseres i Bergen.

NRK har også tilbudt alle ansatte å søke om sluttpakke.

Programmet «Kåss til Kvelds» skal spare ved å ha en kortere sesong - de kutter tre episoder av vårsesongen.

NRK Super må utsette flere av sine produksjoner. De har fått et kutt på 10 millioner, og må også effektivisere inn 3 millioner kroner.

– Vi flytter blant annet noen av produksjonene våre frem til neste år, mens NRK-serien Bremsespor avvikles 1. mars, sier redaktør Siril Heyerdahl til Medier24.

Hun sier det aldri er gøy med kutt, men at NRK Super også skjermes i en viss grad.

– Siden barn og unge er en viktig del av NRKs strategi er dette midlertidige kutt for vår del. Kuttet gjelder «bare» 2023-produksjonen vår, mens andre avdelinger har fått mer varige kutt i sin basisramme, sier hun.

– Tøffe prioriteringer

På egen sider forteller kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen at det har vært utfordrende å spare mer enn 300 millioner kroner, og at alle reduksjoner blir gjort med tanke på hvordan de kan verne om oppdraget sitt, publikumsbruken og NRKs omdømme.

– Vi har gjort noen tøffe prioriteringer, men likevel skal NRK levere et solid innholdstilbud i 2023, under nye økonomiske forutsetninger. Jeg er stolt og takknemlig for alt det gode arbeidet som gjøres av NRK-folk over hele landet, sier Fürst Haugen.

I NRK-saken står det at rundt halvparten av innsparingene berører innholdsproduksjoner, mens resten fordeler seg på reduksjon i stab- og støttefunksjoner, konsulentbruk og finansielle elementer som investeringer.

Nyhetsdivisjonen blir mer skjermet for kutt

«Alle sjangerområder blir berørt, men i ulik grad, og på ulike måter. Det vil gjelde for eksempel programinnhold som drama, sport, fakta, kultur og underholdning. Det vil også gjelde innhold NRK kjøper fra eksterne samarbeidspartnere», står det.

Den løpende nyhetsproduksjonen blir imidlertid skjermet i stor grad. Begrunnelsen skal være publikums behov for ekstra informasjon om en krevende verdenssituasjon.

– NRK har også vært opptatt av å sikre balansen mellom produksjon i Oslo og distriktene, for å ivareta NRKs ambisjon om å være til stede i hele landet. I tillegg har vi tatt hensyn til strategiske satsninger og teknologiområder som NRK har bygget opp over tid, sier kringkastingssjefen.

Andre virkemidler er at NRK utsetter noen nye innholdsproduksjoner i 2023. NRK ønsker også å utsette publiseringspunkt på noen produksjoner til 2024.

Powered by Labrador CMS