Onsdag rundt lunsjtiden fikk redaksjonen i Ukeslutt vite at programmet flytter til Trondheim neste år.
Fire stillinger flyttes til Tyholt, mens to stillingshjemler blir værende i Oslo og flyttes over til Dagsnytt 18.
– Vi ble ganske sjokkerte og trist, og litt forbanna... Det er vel kanskje den følelsen som kommer litt opp etter hvert, forteller Lin Beate Gabrielsen til Medier24.
– Jeg er litt i sjokk. Det kom helt bardust på.
Hun har jobbet med Ukeslutt siden 2011. Selve programmet er blitt sendt fra Marienlyst i snart 46 år.
– Det betyr ikke at vi mister jobb vi som jobber fast her, heldigvis. (...) Men det er på en måte nok et kutt i miljøet som jobber med lyd i Oslo og i nyhetene. Ukeslutt er et program som har fortalt vanlige folks historier i reportasjeform, og vunnet priser for det en rekke ganger.
Hun forteller at redaksjonen har vikarer som jobber i Ukeslutt som de er bekymret for.
Videre sier hun at det er vanskelig å forstå hvorfor NRK skal legge ned en redaksjon i Oslo for å bygge opp en annen et annet sted på et program som har høye lyttertall.
– Men det er helt sikkert veldig kompetente kollegaer i Trondheim som skal lage programmet videre derfra. Jeg tviler ikke på at de kommer til å gjøre en god jobb, sier hun.
– Hva betyr dette for deg?
– Jeg må finne utav hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke. Jeg må gå i dialog med ledelsen om hvor jeg best kan brukes heretter, svarer hun, og legger til:
– Det blir nok neppe aktuelt å flytte til Trondheim.
Hun tror heller ikke det er aktuelt for sine andre kollegaer å flytte.
– De fleste her har familier og livene sine her. Jeg ser for meg at det blir vanskelig. Vi må nok finne oss noe annet her å gjøre på Marienlyst, sier Gabrielsen, som understreker at de som har fast jobb ikke skal miste jobben.
– Uventet
Medier24 har vært i kontakt med Gry Veiby som har vært programleder for Ukeslutt til og fra i en årrekke før hun for 1,5 år siden gikk over til podkasten Oppdatert.
– I dag tenker jeg først og fremst på redaksjonen, sier hun.
– Det er veldig synd for den redaksjonen som er så dyktig og dedikert. Det er en utrolig berikelse å ha Ukeslutt der, og en redaksjon som brenner for det de driver med og kan virkelig lage bra radio.
Hun ser tilbake på flere minner og omtaler det som «verdens gøyeste sending».
– Det er to timer med direkteradio der alt kan skje, og hvor man ofte får folk i tale man ellers ikke hører så mye fra. Det er et lekent format. Det var veldig uventet, og overraskende at det kom til å gå utover Ukeslutt, kommenterer hun.
Må ivareta «crazy kreativitet»
Tidligere programleder i Ukeslutt og Dagsnytt 18, Erik Aasheim, forteller til Medier24 at han bekymrer seg ikke veldig på at kvaliteten blir redusert.
– Men samtidig vet man at debatter blir bedre når folk kan sitte i samme studio som programleder. En stor del av de som kommer til debatter er fra det politiske Norge som sitter i Oslo. (...) Det kan nok være en utfordring å klare å få til alle disse debattene som Ukeslutt er kjent for, kommenterer han.
– En æra blir ikke lagt ned på grunn av geografi. Det er fremdeles et NRK-program. Men jeg tenker mer at det må jobbes hardt for å sikre kvaliteten nettopp fordi vi vet at det blir bedre når folk sitter i studio.
Han understreker samtidig at Ukeslutt ikke er et soloprosjekt.
– De beste ideene skjer når man treffer noen kloke NRK-kollegaer i korridorene. Det er utfordringen med et mindre journalistisk miljø som er på Tyholt. Mitt råd er at her må man virkelig finne metoder som man klarer å ivareta den litt crazy kreativiteten som Ukeslutt også er kjent for, avslutter han.