Fredag ble det offentliggjort at Nobels fredspris går til Maria Ressa og Dmitri Muratov.
Journalist i Nordlys og styreleder i Barents Press Norge, Amund Trellevik, intervjuet Dmitrij Muratov under Svarte Natta i Tromsø i 2017.
Han er veldig glad for at Muratov nå får Nobels fredspris.
– Dette er veldig gledelig, både på hans vegne, avisens vegne og hans journalister. Det er kjempegøy at en mann vi inviterte til vår marginale journalistkonferanse plutselig får fredsprisen, sier Trellevik til Medier24.
– Fare for at prisen blir en rød klut
Han mener de siste årene har bevist hvor viktig denne prisen er.
– Det høres ut som en klisjé, men situasjonen for journalister og medier i Russland blir stadig verre. Det skjer systematisk med lovgivninger og reguleringer, og at man ikke tar på alvor de truslene som journalistene står ovenfor hver eneste dag.
Ifølge Reporters Without Borders sin pressefrihetsindeks er landet på 150. plass av 180 land, og har de siste årene sunket stadig lenger ned på listen.
Men han mener prisen ikke nødvendigvis gjør at situasjonen blir bedre.
– Jeg trodde aldri jeg skulle si at jeg tror ting blir verre, men jeg tror det. Sporet russiske myndigheter er på nå om medienes frihet, det kommer nok ikke til å endre seg. Det er en fare for at prisen vil være en rød klut i ansiktet til myndighetene, i likhet med slik det var da Liu Xiaobo vant prisen i 2010.
Han legger til at prisen likevel er viktig for alle russiske journalister.
– For både Muratov, for Novaja Gazeta og for de som bedriver fri og uavhengig journalistikk i Russland. Men det betyr ikke at situasjonen blir bedre.
Trellevik legger til at avisen har støttespillere og kilder innenfor myndighetens murer.
– Det gjør at de alltid vet hvor den røde grensen går. Spørsmålet er hva som skjer når grensen blir flyttet.
Mer enn en avis
Muratov har vært sjefredaktør i Novaja Gazeta i til sammen 24 år, og er en av grunnleggerne av avisen. Siden 2001 er seks av avisens ansatte drept på jobb.
I går minnet også avisen den kjente regimekritiske journalisten Anna Politikovskaja, som jobbet i avisen fram til hun ble drept i sin egen trappeoppgang for 15 år siden.
– Det er viktig å påpeke at Muratov er Novaja Gazeta. Det er livet hans, det er jobben hans, og han er en bauta både i avisen og i russisk presse.
Han legger til at avisen også er mer enn bare en avis.
– Kontoret til Anna er gjort om til et museum. Og kontorene til Gazeta er et sted der diplomater drar innom. Det er mye mer enn et samlingspunkt for journalister i avisen.
Under Svarte Natta i 2017 fortalte Muratov om hvordan det var å miste seks medarbeidere, og hvordan han hadde kjøpt inn våpen for å beskytte de ansatte.
– Vi har kjøpt inn midler til selvforsvar – hvis mine medarbeidere ønsker å bruke det, for jeg ønsker ikke at de skal bli forsvarsløse ofre, sa Muratov den gangen.
Trellevik påpeker også at Muratov mest av alt er en veldig koselig mann.
– Han er en veldig jovial og morsom type. Men han er også ekstremt kunnskapsris. Da han var i Tromsø, ble mange av oss imponert av hans enorme kunnskapsnivå.