Mandag kunne Medier24 vise at det er 31 kvinner av totalt 128 redaktører hos Amedia og Polaris.
Det fikk blant annet leder for Medienettverket, Veslemøy Østrem, til å reagere. Hun mener tallene viser at konsernene ikke har hatt kjønns- og mangfoldsperspektivet så høyt på agendaen tidligere.
Men hos Amedia-avisen Finnmarken er bildet annerledes.
Her har de en kvinnelig nyhetsredaktør (konstituert), kvinnelig ansvarlig redaktør, kvinnelig økonomidirektør, som jobber i regionen, og kvinnelig regiondirektør.
Tre av dem ble ansatt i fjor, blant dem ansvarlig redaktør Karoline Almås Sørensen.
Hun mener bildet er mer nyansert enn det tilsynelatende blir presentert.
– Tallene viser at det må gjøres en jobb for å få bedre balanse. Men jeg synes ikke det er helsvart da det er en positiv utvikling på gang, sier Sørensen til Medier24.
– Jeg har tatt mulighetene
Sørensen startet sin karriere i Amedia som journalist i Østlendingen. Ikke lenge etter ble hun frontsjef, og etter hvert vikarierende nyhetssjef i avisen.
Hun er klar på at stillingen hennes som ansvarlig redaktør for Finnmarken i dag kommer av at Amedia har gitt henne muligheter.
– Det koker ned til at jeg har fått muligheter hele veien, og jeg har tatt mulighetene. Veien har ikke vært så veldig lang, men jeg tror det er fordi jeg har vært villig til å ta sjanser på noe jeg ikke visste hva innebar, og det har gjort meg sulten på mer.
– De mulighetene har jeg fått fordi jeg har hatt folk rundt meg som har sett potensialet mitt og ansatt meg. Det er faktisk bare menn jeg har hatt som ledere frem til i fjor, og det er de som har gitt meg mulighetene, fortsetter hun.
– Flere Medier24 har snakket med påpeker at det er vanskelig å få kvinner til å ta steget helt opp. Hva tenker du om det?
– Det å være medieleder kan være krevende, og det er nok ikke alle som er interessert i det. Men jeg vet ikke om det er flere damer som takker nei enn menn. Jeg tror også det finnes mange menn som ikke kan tenkes seg å være medieleder, svarer Sørensen.
– Mangfold som er svaret
Finnmarken er en del av en spesielt avis-samarbeid i Norges nordligste og største fylke. Sammen med Finnmarken Dagblad har de en felles nettavis i iFinnmark, og de fungerer i praksis som en felles organisasjon.
Her er redaktørkollegiet to kvinner og to menn, og aldersspennet strekker seg fra 30 til 50 år.
Sørensen er klar på at denne miksen er viktig.
– Det er ikke slik at det er bare kvinner her oppe. Det er ulikhetene og mangfold som er svaret i denne debatten. Vi mennesker ser verden ulikt, og det er ikke bare alder og kjønn som er viktig. Det handler også om mennesker med minoritetsbakgrunn og funksjonsnedsettelser.
Finnmarkens ansvarlig redaktør tror også at fremtiden vil inneholde flere kvinnelige redaktører.
– Jeg jobber selv med flere av dem.