Alexandra Beverfjord tar til seg kritikken fra Olav Sylte, men forsikrer om at Dagbladet fortsatt vil lage journalistikk om radikalisering.

Kritiserte Dagbladet for lettvint journalistikk - nå har avisen rettet to måneder gammel artikkel

Olav Sylte var ikke begeistret for måten Dagbladet skrev om Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm». Nå har avisen gjort endringer i en to måneder gammel nyhetssak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» har godt over 600.000 medlemmer. Advokat Olav Sylte er en av administratorene i gruppen.

Forrige uke publiserte han et innlegg der han skrev at artikler fra Dagbladet ikke lenger tillates delt på gruppen. Dette har han nå gått tilbake på.

Overfor Medier24 utdyper Sylte hva årsaken til dette var. Han sikter spesielt til en sak i Dagbladet med tittelen «Varsler strømaksjon under elitetreff».

Her har de blant annet intervjuet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om mulighetene for radikalisering og ytterliggående politiske meninger, og knyttet det til strøm-gruppen.

De er til stede under Arendalsuka, og har forsøkt å samle folk til en aksjon for billigere strøm.

– I denne saken synes jeg det er ganske tendensiøst at de trekker inn PST for å si noe om radikalisering i Facebook-gruppen. Dette gjør at folk får feil inntrykk av hva vi i gruppen for vi som krever billigere strøm jobber for, sier Sylte til Medier24.

PST gikk først ut i TV 2 og ba folk si fra dersom de så misnøye mot høye utgifter på nettfora generelt. Til Dagbladet fortalte PST at de har rettet fokus mot slike grupper, blant annet de som handler om strøm. Gruppene blir derimot ikke overvåket.

Ikke første gang

I juni hadde også Dagbladet en artikkel med navn «Stor strømfrustrasjon på Facebook»

Også her har de intervjuet PST om samme problemstilling, og brukt «Vi som krever billigere strøm» som eksempel.

– De har gjort det samme før. De ringer PST for å spørre hvordan de følger med på «slike grupper», som om det er masse terrorister der. Jeg synes det er lettvint og billig journalistikk, sier Sylte.

– Jeg tror ikke Dagbladet gjør dette av ond vilje. Men de forsøker å lage mer dramatikk enn det er dekning for. Det er unødvendig, og jeg vurderer å sende inn en klage til PFU. Jeg tror ikke slike saker er med på å øke tilliten til media. Nå har vi inntil videre valgt å stenge ut artikler fra Dagbladet fra gruppa, forteller han videre.

Rettet på saken

Dagbladets sjefredaktør, Alexandra Beverfjord, sier hun forstår noe av kritikken fra Sylte.

– Vi takker for tilbakemeldingen fra Olav Sylte. Vi ser at vi med fordel kunne valgt en noe mer balansert inngang til denne saken, og vi har derfor gjort endringer i den opprinnelige artikkelen, skriver Beverfjord til Medier24 i en melding.

Den to måneder gamle saken er nå endret, og det er lagt til følgende i teksten:

«I den første artikkelen ble TV 2s artikkel unøyaktig gjengitt. Det framkom ikke tydelig nok at PST i TV2 s artikkel uttalte seg om misnøyen på nett mot økende priser generelt, og at PST uttalte seg om strømpriser til Dagbladet. Gjennom et nytt intervju har PST tydeliggjort at misnøyen på nett med de høye strømprisene er en sentral del av bildet som uroer dem. Dagbladet har også endret tittelen».

Beverfjord legger til at journalistikk om radikalisering er viktig, og at dette er noe de vil fortsette med.

– Overordnet har pressen en viktig jobb når det gjelder å dekke radikalisering i samfunnet. Det er ikke vanskelig å forstå at slike oppslag kan være utfordrende for de som driver legitim myndighetskritikk, men vi har et ansvar for å lage journalistikk på dette temaet, uansett hvilket miljø det er snakk om, skriver hun.

Skværet opp

Nå er alle medlemmer igjen tillat å dele Dagbladet-artikler i gruppen. Olav Sylte sier at de har vært i kontakt med avisen.

– Det er fint å se at det som bør rettes opp i, blir rettet opp i. Jeg har snakket med dem, og vi har ordnet opp, sier han.

Powered by Labrador CMS