Torsdag inviterte Mediebedriftenes Landsforening (MBL) flere medieledere til Pressens hus for å oppsummere året som er på vei mot slutten, og forventningene de har til 2022.
Grunnet restriksjonene ble det holdt digitalt. Koronapandemien var også bakteppet for mye av det gjestene hadde på hjertet.
Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, mener redaktørstyrte medier har styrket seg under de snart to årene med pandemien.
– Dagbladet har opplevd at rekordmange lesere har søkt seg til oss gjennom nedstengningen. Vi bruker også betydelige mer ressurser på å dekke pandemien. I en tid hvor flere medier lukker innhold bak betalingsmur, har det vært viktig for oss å levere gratis nyheter til hele befolkningen i perioden vi har bak oss, sa Beverfjord.
Mener journalistene er blitt helter igjen
Når det gjelder fremtiden var Dagbladets ansvarlig redaktør klar på at kompetanse på teknologi blir viktig.
Mobilen er for lengst blitt viktigere enn papir, og Dagbladet fokuserer mer på web-tv enn stillbilder, fortalte Beverfjord.
– Det stilles helt andre krav til journalister når det gjelder teknologi i dag enn det gjorde tidligere. Det siste året har vi ansatt folk med mastergrad i matematikk. Det var ikke vanlig kompetansekrav i avisbransjen noen år tilbake.
Også ansvarlig redaktør i bransjeavisen Kampanje, Knut-Kristian Hauger, var invitert for å oppsummer året.
Han mener journalistene har gjenvunnet tilliten i befolkningen.
– En av de store fortellingene i 2021 er fortellingen om hvordan journaliststanden tok tilbake helterollen. Etter å tapt tillit og nådd et bunnpunkt i 2019, ser vi at den livsviktige valutakursen «tillit» er på vei opp igjen, sa Hauger.
Han viser til Aftenpostens avsløringer om reiseregninger, dekningen i Kabul og fredsprisen som gikk til Maria Ressa og Dmitri Muratov.
– I 2021 var det journalistenes tur til å ikle seg helterollen.
– Et kjempedilemma
Under pandemien har alle mediefolk opplevd livet på hjemmekontor. Selv om mange fikk komme tilbake utover sommeren i år, innførte flere mediehus hybridløsning på arbeidsplassen.
Tidligere i høst gikk Norsk Journalistlag ut og var kritisk til hjemmekontor i en altfor utstrakt grad.
Konsernsjef i NHST, Trond Sundnes, tror diskusjonen rundt kontorløsninger vil prege mye av 2022.
– Dette er et kjempedilemma. I løpte av året har ansatte i London fått et helt nytt liv med mer tid til familie. Tre til fire timer med pendling hver dag har blitt gjort om til hjemmekontor og mer energi til å gjøre jobben, fortalte Sundnes.
Når NHST rekrutterer så forventer søkere å kunne få jobbe på hjemmekontor, ifølge Sundnes.
Samtidig er styrelederen klar på at det finnes en annen side med det. Selv kom han til VG som journalist på begynnelsen av 2000-tallet.
– Hva med arbeidsmiljøet? I VG var jeg så heldig å få sitte midt i redaksjonen sammen med de beste journalistene. Den verdien med å sitte så tett på andre var helt unikt for meg og en viktig bit i veien som journalist.