To personer skal være skadet etter en skyteepisode i området Nationaltheateret Oslo sentrum i følge politiet.
To personer skal være skadet etter en skyteepisode i området Nationaltheateret Oslo sentrum i følge politiet.

Derfor identifiserer noen medier den siktede etter Oslo-skytingen

Noen mediehus sladdet bilde av mannen, mens andre publiserte det usladdet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag gikk politiet ut med et bilde av en mann de mener står bak skytingen ved Nationalteateret natt til søndag.

Men ikke alle medier har publisert bildet av den siktede mannen.

– Hviler stort ansvar på oss

Aftenposten er blant de som har valgt å sladde bildet.

– Det er tidlig i etterforskningen og da hviler det er stort ansvar på oss om å være varsomme med identifisering. Vi har lagt vekt på informasjonen fra politiet som kom på pressekonferansen, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til Medier24.

Hun påpeker at et sentralt element er at politiet sier at hendelsen i stor grad er dokumentert på video.

– I denne saken er det flere gode grunner for å identifisere, gitt at det er en svært alvorlig hendelse på åpen gate, og at politiet sier de har video av hendelsen. Vi vektlegger det, men samtidig er det enkelte undersøkelser vi ønsker å gjøre selv før vi identifiserer, sier hun og legger til:

– Det er for oss et argument for å publisere bildet som viser påkledning, men ikke identifiserer mannen, sier Strøm Gundersen.

– Forøvrig vil det være en løpende vurdering om identifisering, legger hun til.

I etterkant av Medier24s publisering, har Aftenposten også publisert det usladdede bildet av mannen.

– I offentlighetens interesse

NRK på sin side, har valgt å publisere bildet av mannen uten sladd. Redaktør for NRK Direkte, Katrine Hammerstad, sier til Medier24 at det er argumenter for og mot identifiserende omtale og bildebruk for dom foreligger.

– I denne saken er det snakk om en alvorlig kriminell handling, skyting på åpen gate i Oslo på et tidspunkt med mange uskyldige mennesker ute i gatene. Mannen politiet nå går ut med bilde på er siktet for drapsforsøk og etterlyst både nasjonalt og internasjonalt. Politiet mener at dette er mannen som avfyrte skuddene, og sier de har videoopptak av deler av hendelsen, sier Hammerstad.

Hun legger til at sakens alvor og omstendighetene rundt det som skjedde i Oslos gater natt til 15. januar veier tungt.

– Uskyldige personer kunne blitt rammet av skuddene. Det er i offentlighetens interesse at de etterlyste bidrar til å belyse saken. Slik saken står nå mener NRK det er riktig å vise bildet av mannen, men fortsatt bruk av bilde vil være en løpende vurdering med utgangspunkt i utviklingen av saken.

Identifiserer ikke på automatikk

VG valgte først å sladde bildet, men publiserte det så usladdet. Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, forteller til Medier24 at det var for å gi de tid til å gjøre en grundig vurdering.

– Det er ikke slik at VG identifiserer på automatikk selv om politiet går ut med bilde. Vi gjør en selvstendig vurdering av om bruk av navn og bilde er riktig gitt omstendighetene, sier hun og legger til:

– Når vi nå publiserer bildet uten sladd skyldes det blant annet den alvorlige handlingen han er siktet for, at han er internasjonalt etterlyst og at han har unndratt seg politiet, som nå har gått til det skrittet at de går offentlig ut med bildet.

– Må ta selvstendig vurdering

Dagbladet hadde også i utgangspunktet et sladdet bilde av mannen, men publiserte en usladdet versjon en time etter pressekonferansen. Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, sier til Medier24 at det er viktig at de vurderer alle presseetiske sider, selv om politiet går ut med bilde.

– Vi må altså ta en selvstendig vurdering. I dette tilfelle går politiet ut med bilde, men ikke navn, med begrunnelsen av «av hensyn til familien». Etter pressekonferansen har vi jobbet på vanlig måte med å innhente mer informasjon, slik at vi har et bedre totalbilde før vi tar vurderingen, sier han og legger til:

– Det er en svært alvorlig hendelse som skjedde i Oslo sentrum, og hendelsen knyttes også til gjenger i hovedstaden. Han er også etterlyst nasjonalt og internasjonalt.

Nyhetsssjef i Tv 2 Fredrik Kirkevold legger også vekt på internasjonal etterlysning og at det skjedde sentralt i Oslo.

– Vi velger å publisere bildet fordi dette er en mann politiet mener står bak skyting på et offentlig sted midt i Oslo sentrum med mange folk til stede. Mannen er etterlyst internasjonalt og er tidligere kjent for politiet. Derfor mener vi offentligheten har rett til å vite hvordan denne mannen ser ut. Samtidig har vi ikke publisert mannens navn og vi har også tatt med i vurderingen at politiet er i kontakt med og har informert mannens familie.

NTB opplyser til sine brukere at de har usladdede bilder av den siktede i sin database, men at de selv ikke bruker det i sine saker.


Det var natt til søndag at to menn i 30- og 40-årene ble alvorlig skadd i en skyteepisode ved et utested i Oslo sentrum. Begge de skadde er nå avhørt.

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt opplyser at to siktede menn som er etterlyst, ennå ikke er pågrepet, melder NTB.

Politiet går samtidig ut med bilde av mannen de mener er skytteren fra skyteepisoden natt til søndag. De går imidlertid ikke ut med navnet hans av hensyn til hans familie.


Powered by Labrador CMS