Breakingsjef i VG, Robert Simsø og nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold,

Derfor viser de bilder av døde mennesker i Butsja: – Viktig å vise fram krigens brutalitet

Det er ikke vanlig praksis i norske medier å publisere bilder av utildekkede lik. Nå gjør likevel flere medier dette i dekningen av Ukraina-krigen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helgen kom de første bildene fra den ukrainske byen Butsja, da fotografer og hjelpemannskap kom seg inn til byen. Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova hevdet søndag at det var funnet mer enn 400 sivile kropper i Butsja. 280 av disse skal ha blitt funnet i en massegrav.

Både NRK og TV 2 har ankommet byen, og flere norske medier er på vei inn.Mandag publiserte Aftenposten, VG og TV 2 bilder tatt av nyhetsbyråene Reuters, AP og AFP fra byen.

På flere av bildene VG viser ser man døde mennesker. Bildene er ikke sladdet, og på noen av dem ser man hender, ansikt eller føtter.

Noen av de døde menneskene ligger på gata, ved siden av sykler eller biler. I en sidegate ser man flere ligge side om side, med hendene fastbundet. VG viser også bilder fra massegravene.

Bildene TV 2 har i sin artikkel viser rygger og fastbundne hender.

– Fraviker vår vanlige policy

Nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold, forteller til Medier24 at de har gjort grundige vurderinger i forkant av publisering.

– Men vi mener det som skjer der er så viktig å vise fram, at vi fraviker vår vanlige policy, og viser fram de sterkeste bildene, sier han og legger til at det har vært viktig å ha sterke advarsler, både på fronten av tv2.no og før de blir sendt på TV.

– I går sladdet vi bildene på lineær – TV. Det hadde også med når på døgnet vi sendte det. Og på tv2.no har vi vært nøye med å kun vise bildene inne i saken.

Han påpeker at det er høy list for å vise slike bilder.

– Men det er viktig å vise fram krigens brutalitet. Vi har gjort det ved et par andre tilfeller, blant annet med bilder av Alan, treåringen som druknet på vei over havet fra Syria, sier han.

– Hvert bilde nøye vurdert

VG har i sin sak med bildene fra krigen, forklart bakgrunnen for hvorfor de gjør det.

– Dette er ikke noe vi viser med letthet. Derfor har vi advart mot sterke inntrykk på førstesiden, sier VGs breaking-sjef Robert Simsø, og legger til:

– Hvert bilde i denne artikkelen er nøye vurdert. Det er hjerteskjærende dokumentasjon av drepte sivile som er ofre for krigens grusomheter. Det ser ut som en massakre mot sivilbefolkningen i et invadert land i Europa. Vi mener vår oppgave er å vise fram konsekvensene av at en krig som denne fører til enorme lidelser og død, selv om det er voldsomme inntrykk.

Russland mener bildene er falske

Russland avviser at de begår krigsforbrytelser i Ukraina. De hevder bildene av de døde i Butsja er arrangert.

SOL.no har også laget en samleartikkel med flere bilder av døde mennesker fra byen. Noen av dem viser ansikter, eller nærbilder av hender som stikker ut av massegravene.

– Det er svært sjelden at vi viser så grusomme bilder, så tett opptil hendelsene, som vi gjør på Sol i dag. Vi ønsker å ta hensyn til leserne samtidig som vi viser sannheten om hva som foregår i Butsja og Ukraina, sier Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen til eget nettsted.

– Må vise den brutale virkeligheten

Redaktør i NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt , viser til at NRK selv har vært i Butsja på søndag og publisert egne videoer og bilder fra området. Han er klar på at det er viktig å sette de brutale bildene i en kontekst.

– Det er viktig å ta vare på integriteten til dem som ligger der. Man skal ikke bruke dem som temabilder. Det må brukes i en kontekst med respekt for de avdøde, sier Olsen Langfeldt .

NRK har ikke publisert de samme bildene som VG, TV 2 og Aftenposten har gjort. På bildene NRK har valgt å vise, er menneskene tildekket, sladdet eller i likposer.

Olsen Langfeldt mener mediene har et ansvar med å dokumentere.

– Dessverre så trumfer medienes krav til dokumentasjon krigens grusomheter. Av og til må man vise den brutale virkeligheten for å åpne opp øynene til publikum.

På spørsmål om mediene har publisert lignende bilder, viser han til bilde hvor de vietnamesiske barna flykter fra amerikanske napalmbomber i 1972, tre år gamle Alan Kurdi som omkom da båten kantret mellom Tyrkia og Hellas.

NRK-redaktøren mener det nye er virkeligheten som mediene nå må beskrive.

– Vi har en ny virkelighet i Europa å forholde oss til som vi ikke har sett siden andre verdenskrig. Det setter mediene på prøve. Det er ikke nye retningslinjer, men virkeligheten som forandrer seg, og vi må dokumentere virkeligheten.

– Vår rolle å vise frem krigens gru

NTB har også lagt inn noen av bildene i saker de tilbyr sine kunder.

Nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim, forteller til Medier24 at de har vært ganske tilbakeholdne.

– Men her er det en ganske vanskelig vurdering. På den ene siden er det vår rolle å vise frem krigens gru. Disse bildene vil få stor betydning videre, da de dokumenterer det som potensielt kan være krigsforbrytelser, sier hun og legger til:

– Men vi har også hensynet til ofrene og deres etterlatte. Derfor holder vi litt tilbake på bilder som kan være identifiserbare. Vi er internasjonale i denne verden, vi må tenke at de bildene kan nå mennesker som kanskje har familiemedlemmer sier, sier Sørheim.

Powered by Labrador CMS