Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) omringet av flere journalister - og alkohol - her fra Presselosjens julebord i fjor.

Politikere, presse og pils: Dette er medie­husenes regler for journalister og alkohol

NRK og NTB har totalnekt for alkohol i arbeidstiden - mens andre mediehus åpner for mer skjønn. På fritiden er saken en annen.

Publisert Sist oppdatert

Medier24 har tatt runden og spurt flere av de største mediehusene om deres generelle alkohol-retningslinjer for redaksjonelt ansatte.

Debatten om kombinasjonen av politikere, journalister og alkohol har gått i mange runder. Særlig etter den beryktede pølsefesten - og samtalen blusset opp igjen før sommeren, etter at en FrP-politiker skal ha tatt én journalist i skrittet og tatt kvelertak på en annen, på et mye omtalt nachspiel.

Hva er egentlig reglene fra de forskjellige mediehusene for hvordan journalister skal forholde seg til alkohol i og utenfor arbeidstid?

NRK: Ingen politikerpils i arbeidstiden

NRKs rusreglement gjelder for alle faste og midlertidige ansatte i NRK, og for oppdragstakere og innleid arbeidskraft, opplyser Marius Tetlie, fagredaktør i NRK Nyhetsdivisjonen.

– Det slår fast at alkohol eller andre rusmidler ikke skal brukes i forbindelse med arbeidet i NRK. Våre medarbeidere kan altså ikke ta en pils med en politiker i arbeidstiden.

Alkoholforbudet gjelder ikke for NRKs medarbeidere på fritiden.

– Det betyr at de kan ta en øl sammen med en politiker eller andre de treffer på et arrangement som for eksempel Arendalsuka. I Arendal er det slik at reporterne representerer NRK også utenfor arbeidstid, så vi forutsetter at medarbeiderne utviser sunn fornuft også på kveldstid.

VGs retningslinjer for redaksjonen krever at redaksjonelle medarbeidere skal vise måtehold i møte med kilder, opplyser organisasjonsdirektør Andreas Arnseth.

– Dette gjelder både under Arendalsuka og i andre sammenhenger. Vi har stor tillit til at dette håndteres på en god måte blant våre redaksjonelt ansatte, noe vi også har erfaring med at de gjør. I situasjoner der man er usikker, er vi tydelige på at man skal ta kontakt med sin nærmeste leder for å avklare hvordan man skal forholde seg.

– Arbeid og alkohol hører ikke sammen

– NTB har den holdningen at arbeid og alkohol ikke hører sammen. For våre medarbeidere som er på jobb i Arendal, er det ikke aktuelt å nyte alkohol i den definerte arbeidstiden, opplyser Hilde Kristiansen, nyhetssjef i NTB.

Når ansatte ikke er på jobb, står de mer fritt.

– Vi oppfordrer likevel til måtehold da vi har understreket at medarbeidere på jobbreise representerer NTB også når de ikke er på jobb.

I TV 2 er det ikke konkrete regler for alkoholservering - men det serveres ikke sprit på TV 2-arrangementer - og de dekker heller ikke regninger fra ansatte som inneholder sprit, opplyser nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

– Utover dette, er det en forventning at ansatte er bevisst på sin rolle også når det konsumeres alkohol. 

Hun påpeker at de ikke kan lage regler for alle mulige forhold og anledninger.

– Det er selvsagt nulltoleranse for at våre ansatte er beruset på jobb. Så kan det være anledninger hvor en journalist har kildemøter hvor det inntas alkohol, for eksempel ved et måltid. Her har jeg tillit til at mine kolleger selv forstår hva som er greit og ikke greit, hvis ikke må de diskutere det med leder.

Etter arbeidstid har TV 2 ikke drikkeforbud - heller ikke på Arendalsuka.

– Jeg har tillit til at våre folk oppfører seg slik de skal. Hvis det ikke skulle skje, må man ta en prat i etterkant.

– Journalister må kunne snakke med kilder i uformelle settinger

Det er en god hovedregel at man ikke skal drikke i arbeidstiden - og Dagbladets ansatte er i Arendal for å jobbe, påpeker Jan Thomas Holmlund, konstituert nyhetsredaktør.

– Samtidig har vi ikke noe forbud mot å ta seg en øl på et arrangement hvor det er lagt opp til mingling. Journalister må kunne snakke med kilder i uformelle settinger.

Aftenpostens personalhåndbok inneholder retningslinjer for alkohol, opplyser nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Men de har ikke særskilte regler om alkohol i de redaksjonelle retningslinjene.

– Det ligger imidlertid tydelige føringer i kravene til profesjonell rolleforståelse. Det innebærer at journalister må bruke godt skjønn for å verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Som så ofte er det konteksten som avgjør. 

– Journalister er til stede på mange arenaer fordi det er nyttig eller nødvendig for å få tilgang på informasjon. Av samme årsak er vi til stede på arenaer hvor det drikkes alkohol. I mange slike situasjoner er det etter vårt syn ukontroversielt at også journalister drikker alkohol med måte.

Hun påpeker også at de er til stede på middager, mottakelser, landsmøter og konferanser med alkoholservering. 

– Det betyr at det vil være anledning til å drikke alkohol med kilder og i andre sammenhenger både før og etter arbeidstid, gitt at det er gode grunner til det, at konteksten tilsier det og Vær varsom-plakaten ikke utfordres.

Deres erfaring er at Aftenpostens journalister gjør gode vurderinger i slike spørsmål, ifølge nyhetsredaktøren.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS