– Festkulturen mellom journalister og politikere møter ikke så bred forståelse blant folk flest, skriver Eivind Trædal. Bildet er fra etter utdelingen av Medieprisene 2022.
– Festkulturen mellom journalister og politikere møter ikke så bred forståelse blant folk flest, skriver Eivind Trædal. Bildet er fra etter utdelingen av Medieprisene 2022.

MENINGER:

Den politiske journalistikken har et alkoholproblem

«Å feste med politikere kan være nyttig for å skape tillit og få gode kilder til saker. Men det har en pris.», skriver Eivind Trædal.

Publisert

Den politiske journalistikken har (fortsatt) et alkoholproblem. To oppslag på NRKs nettsider denne helgen illustrerer problemet: Først kunne vi lese at Frp oppretter sak mot sin listetopp i Oslo etter en episode der han har gått til angrep på flere journalister på et nachspiel på Frps landsmøte.

Rett etterpå fulgte et oppslag om MDGs landsmøte, der NRKs journalist velger å vinkle mye av artikkelen på at partiet har strenge alkoholregler, med «Alkonekt og edruvakter».

Skjermdump av  hvordan NRK-fronten så ut med de to sakene.
Skjermdump av hvordan NRK-fronten så ut med de to sakene.

Tonen i oppslaget var umiskjennelig, og litt typisk for hvordan små partier blir omtalt: «høhø, se på disse raringene!». Saken dreier seg blant annet om at MDG sørger for at noen ansvarlige holder seg edru på kveldstid, ikke har alkoholservering til middagen med mindreårige til stede, og har en «hvit time» etter møteslutt for å inkludere unge medlemmer. Men etter dette er det lov å nyte et glass i baren.

Med tanke på hvor mange problemer vi har sett med alkoholinntak og blanding av unge og gamle i settinger der det også er asymmetriske maktforhold, så er det ganske smarte kjøreregler, som MDG har hatt lenge. Også i 2018 fikk vi oppslag om at vi var strenge på alkoholserveringen.

Det har nærmest blitt en tradisjon å gjøre narr av partiers møteregler. Jeg minnes da SV i 2017 ble utsatt for masse latterliggjøring for å arrangere kjønnsdelte formøter for å bevisstgjøre delegater om seksuell trakassering og maktforhold før landsmøtet sitt. Kort tid etterpå kom #metoo.

Det er litt tragisk hvordan media gjør den samme feilen gang på gang.

Bakteppet for dette er at «landsmøtesesongen» om våren er høysesong for en felles festkultur mellom journalister og politikere som har overlevd i år etter år på tross av hvor mange problemer det kan skape. Partienes vilje til å legge til rette for fyll og moro for journalistene blir omtalt med høy «høhø»-stemning i kommentariatets podkaster, som Aftenpostens Aftenpodden.

Men denne festkulturen mellom journalister og politikere møter ikke så bred forståelse blant folk flest.

Nyheter om ville nachspiel der journalister og politikere har hengt sammen møtes ofte med spørsmålet «Hvorfor er de på nachspiel sammen? Har de ikke forskjellige roller?».

Svarene fra redaktører er tynne, selv om Medier24s Cornelia Kristiansen ga det et ærlig forsøk denne uken.

Joda, å feste med politikere kan være nyttig for å skape tillit og få gode kilder til saker. Men det har en pris. En del av sannheten som er vanskeligere å anerkjenne er vel at dette er en gammel tradisjon som det føles kjedelig å kvitte seg med, selv om alle ser at det er problematisk.

Som Kristiansen selv påpeker, er det ikke helt åpenbart at denne praksisen bygger opp under tillit hos leserne, som media først og fremst har en lojalitet til.

For min del kan vi godt ha et oppslag hvert år om at MDG har strenge alkoholregler på landsmøtet vårt. Det er mye bedre enn oppslag om at noen har blitt trakassert eller utsatt for vold eller andre ubehageligheter på fylla på et MDG-arrangement.

Jeg gleder meg til landsmøte i MDG til helga. Der skal jeg også ta meg en øl med gode partifeller i baren, og gjerne også journalister. Men for å være ærlig har jeg aldri hatt god stamina på å komme meg på nachspiel.

Samtidig håper jeg de journalistene som eventuelt tar turen ikke bare fokuserer på møtereglene våre eller hvor mange øl de får tylla i seg, men heller fokuserer på politikken.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS