Gravesjef i Adresseavisen, Lajla Ellingsen og journalist Margrete Konstad sto bak avsløringen av stortingspresidentens pendlerbolig.

Adressas avsløring fikk stortings­presidenten til å gå av. Slik jobbet journalistene med saken

– Når hun var så klar på at hun skulle rydde opp i pendlerbolig-problematikken, sto det klart for oss at vi hadde ikke kommet til bunns i saken, sier gravesjef i Adresseavisen, Lajla Ellingsen .

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne uken kunne Adresseavisen avsløre at nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen har hatt pendlerbolig mens hun jobbet på Stortinget, selv om hun bodde sammen med ektemannen i Ski.

Dette fordi hun var registrert på hybelen til Trond Giske i Trondheim.

Saken havnet fort i søkelyset nasjonalt, og bare to dager etter gikk Hansen av som stortingspresident.

– Var verdt å sjekke opp

Bak saken sto gravesjef i Adresseavisen, Lajla Ellingsen, og journalist Margrete Konstad.

De forteller at saken startet som en følge av Aftenposten sin avsløring av Kjell Ingolf Ropstad sin pendler-bolig.

– Margrete søkte innsyn 8. september for ikke bare Hansen, men flere andre trønderske stortingspolitikere, for å se om det fantes noe der. Vi stilte også noen konkrete spørsmål til flere politikere, blant andre Hansen, forteller Ellingsen til Medier24.

Med valgkamp, nye statsrådsposter og ny regjering, ble saken liggende i en skuff, frem til Hansen ble valgt som stortingspresident.

– Når hun var så klar på at hun skulle rydde opp i pendlerbolig-problematikken, sto det klart for oss at vi hadde ikke kommet til bunns i saken. Vi ville sjekke om det var noe kritikkverdig der, forteller Ellingsen og legger til:

– Vi visste at hun hadde hatt hybel hos Trond Giske. Det var ikke noe kritikkverdig i seg selv, men verdt å sjekke opp.

– Insisterte på intervju

Konstad forteller til Medier24 at da hun startet med saken i september, var det ikke noe hun kunne sette av mye tid til.

– Jeg sjekket det bare litt mellom slagene. Det var en veldig travel tid, og ikke tiden for å publisere noe halvveis. Men da hun ble president, tok Lajla opp at vi det var på tide å komme til bunns i dette, sier Konstad.

Hun forteller at gravingen startet på en litt uvanlig måte.

– Det startet med at vi insisterte på å få et intervju med stortingspresidenten om det, på grunn av rollen hun nå hadde. Vi hadde ikke all informasjon på det tidspunktet, men ga henne beskjed om at vi hadde bestemt oss for å se på hvordan hun selv hadde brukt ordningen og at vi dermed hadde mange spørsmål.

Mens de ventet på intervjuet, satte de i gang letingen.

– Det var egentlig helt enkle opplysninger som ikke var så vanskelig å finne ut av, men som fikk store konsekvenser, sier Konstad.

Hun legger til at det er en tydelig forskjell på saken nå, og slik det så ut i september.

– Rollen hennes er en helt annet. Så derfor var vi klare på at dette må vi sjekke nå.

Etter den første saken på tirsdag har duoen sammen med resten av Adresseavisen publisert flere saker om tematikken, og Konstad er klar på at det fremdeles er mye som gjenstår.

– Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt pendlerbolig-ordninga og hvilke konsekvenser feil bruk av ordninga har.

– Visste dere at hun måtte komme til å gå av?

– Nei det visste vel ingen. Men vi forsto at det var en alvorlig sak. Et rent regelbrudd kombinert med hennes rolle som opprydder, da blir det alvor, sier Ellingsen.

– Forventer at man er patriotisk

Hansen skapte også reaksjoner da hun i et intervju med Adresseavisen uttalte:

«At enkeltrepresentanter mener ting når det stormer, må man bare ta. Jeg har lyst til å rydde opp. Jeg har ikke vurdert å trekke meg. Hvis Adresseavisen med denne saken skulle sørge for å hive den andre trønderske presidenten i historien, ville jo det vært synd. Men jeg er glad i lokalavisa mi, dere er noen beist, men dere er flinke».

– Jeg tror kanskje at mange forventer at man skal være patriotisk når man jobber i regionaviser eller lokalaviser. At det er en del av pakken når man jobber i regionene. I den grad det har vært slik tidligere, håper jeg den tiden er forbi. Det er ikke slik vi jobber, sier Ellingsen og legger til:

– Hvis «våre folk» gjør noe kritikkverdig er det faktisk best at det er vi som avslører det, sier hun.

Ellingsen sier hun nå er veldig glad for at saken har fått konsekvenser, og at utvalget som skal se på pendlerbolig-problematikken, ikke bare skal se på retningslinjene, men på hva som har skjedd.

– Det våre folkevalgte nå får undersøkt sin historikk, tror jeg er veldig nødvendig for at de skal få tilbake tilliten.

Powered by Labrador CMS