Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, redaktør i musikkmagasinet PULS, Arild Rønsen og assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.

Avviser kritikken mot pressen for Ropstad-dekningen: – Her handler det om saken og ikke personen

Vebjørn Selbekk og Reidun Kjelling Nybø mener mediene har gjort en god jobb å dekke Kjell Ingolf Ropstads avgang, og avviser at det har vært en heksejakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag trakk Kjell Ingolf Ropstad seg som partileder i Krf etter Aftenpostens avsløringer om manglende skattebetaling av pendlerboligen fra Stortinget.

I etterkant av avsløringene gikk partiets sentralstyremedlem Randi Walderhaug Frisvoll ut i VG og mente at Ropstad var blitt utsatt for en heksejakt av Aftenposten.

– Jeg føler at dette er en heksejakt. Han meldte flytting i fjor. Hvorfor kom ikke den saken i fjor? Det virker som det er nøye planlagt å legge frem denne saken før valget for å ødelegge for KrF, sa hun til VG i forrige uke.

Dette er noe Aftenposten avviser på sterkeste overfor VG.

Redaktør i musikkmagasinet PULS og tidligere TV 2-journalist, Arild Rønsen, skrev lørdag en kommentar i Nettavisen hvor han oppfordrer journalistene til å være varsomme i dekningen av Ropstad-saken.

Når Medier24 tar kontakt sier Rønsen at det fortsatt er tidlig å si om hvor stort presset blir på Ropstad, men han mener pressen ikke har gått over streken så langt.

– Uavhengig av hva han har gjort, så opplever han et enormt press. Men foreløpig har pressefolk holdt seg i skinnet, sier Rønsen til Medier24.

Ryddig håndtert

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, er klar når han beskriver medietrykket rundt Ropstad den siste uken.

– Det er vel det største medietrykket man har sett på en god stund. Det må være ytterlig krevende at også barna, kona og foreldrene er involvert. At det handler om personlige ting og familien er en del av saken, legger en ekstra stein på byrde på det, sier Selbekk til Medier24.

Han mener likevel ikke at mediene har drevet heksejakt på Ropstad.

– Her handler det om saken og ikke personen. Enkelt har ment at det har vært en heksejakt. Jeg er ikke enig i det, sier han, og viser til at Jonas Gahr Støre måtte svare på beskyldinger rundt arbeidet på en brygge foran valget i 2017.

Selbekk gratulerer Aftenposten med saken og kaller det et skup. Han peker på at det er sakens natur som gjør det krevende.

– Så pressen får godkjent i håndteringen av denne saken?

– Absolutt. Hvordan politikere håndterer offentlige midler er i sentrum av pressens oppgave. Den har blitt ryddig håndtert og jeg synes det ikke er noe grunnlag for kritikken, svarer Selbekk.

Påpeker at ingen jobber i et vakuum

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, påpeker at det opptil hver enkelt redaksjon å diskutere de ulike presseetiske siden ved en slik sak.

Også Nybø berømmer Aftenposten for avsløringen, og kaller det god og grundig journalistikk som er i kjernen av medienes samfunnsoppdrag. Hun mener det heller ikke har vært snakk om en heksejakt.

Nybø påpeker samtidig at hver enkelt redaksjon også bør ta med helheten og summen av dekningen inn i diskusjonen når de vurderer hva de skal publisere.

– Jeg kjenner redaktørene godt nok til at jeg vet at det er en del av vurderingene når de publiserer. Det er en tøft å stå i offentligheten, men mediene kan ikke la være å stille spørsmål selv om det er tøft for enkeltpersoner, sier Nybø til Medier24.

Nybø viser til punkt 3.9 i Vær Varsom-plakaten som påpeker at mediene må opptre hensynsfullt i møte med sårbare kilder.

– Det er ingen enkelt-redaksjon som kan felles for det massive medietrykket. Vi kan ikke ha «over-redaktører». Men det er ingen redaksjon som jobber i et vakuum, og man må gjøre vurderinger opp mot det samlede presset.

Hun håper at redaksjonene vil diskuterer dekningen og være åpen om de redaksjonelle valg de har tatt i Ropstad-saken, så langt det er mulig.

Powered by Labrador CMS