Under overskriften «Ytrings- og pressefrihet» i boken Salto 7A blir historien om de to journalistene fortalt i korthet.
Boken er en del av kommende pensum i norsk for syvendeklassinger.
– Det er morsomt å bli en del av skolepensum. Nå føler jeg meg 100 prosent integrert, sier en blid Lokman Ghorbani til Medier24.
Han tror barneskoleelever trenger å lære om ytringsfrihet og pressefrihet rundt om i verden. Reportasjeturen deres til Qatar kan fungere bra for å eksemplifisere dette, mener Ghorbani.
– Det er viktig at de lærer om ytringsfrihet, men også om journalistikk. Fotografer og journalister opplever mye negativt og blir i noen land nærmest sett på som kriminelle. I forbindelse med fotball-VM i Qatar har regimet der forsøkt å hindre opplysninger fra å komme ut, og dette kan nok syvendeklassinger lære en del av.
– Mange unge vet ikke hvordan det er
Fotografen tror også at mange unge som ikke har opplevd å få sin ytringsfrihet begrenset ikke vet nok om hva det innebærer.
– Jeg tror at norske ungdommer som vokser opp i et fritt land kanskje ikke har hørt nok om det. De voksne som ser på nyhetene får det nok med seg.
Også Halvor Ekeland er klar på hvorfor det er viktig at opplevelsene deres i Qatar nå blir pensum.
– Ytrings- og pressefriheten vi har i Norge er noe av det flotteste vi har. Vi er utrolig heldige som lever i dette landet, og det er viktig at også elever skjønner hvordan ting fungerer i andre land. Neste generasjon må ta vare på pressefriheten, og da må man først forstå hva det vil si, sier Ekeland.
Lokman Ghorbani håper også at dette forblir på pensum en god stund.
– Jeg håper de ikke tar det bort allerede til neste år. Også håper jeg at det kommer på eksamen også, sier han og ler.
– Et nært eksempel
Cathrin Kaspersen er redaktør for boken. I den kommende utgaven, som utgis av Gyldendal Forlag, blir ytringsfrihet som tema gitt større plass.
– Ett av kapitlene i Salto 7A Elevbok heter «Spalteplass». Med ny læreplan i 2020 ble det blant annet innført tre tverrfaglige temaer. Ett av disse er «demokrati og medborgerskap». I den nyeste versjonen av Salto 7A Elevbok aktualiseres dette tverrfaglige temaet ved å knytte kapittelet til ytringsfrihet og pressefrihet, sier Kaspersen.
Hun sier de diskuterte flere eksempler som de kunne ta med i boken, men at de landet på Qatar-journalistene.
– Vi diskuterte flere alternativer. Vi så også på fredsprisvinnerne fra i fjor. I Salto 7A Elevbok valgte vi å bruke saken med NRK-journalistene. Den oppleves nok litt nærmere elevene siden det er snakk om norske journalister. Noen har kanskje også hørt om saken da mange elever følger med på og er opptatt av fotball-VM.