NRK Sport-journalist Halvor Ekeland er ukens gjest i Pressepodden fra Medier24.
NRK Sport-journalist Halvor Ekeland er ukens gjest i Pressepodden fra Medier24.

Pressepodden:

NRK-journalist mener mediene kunne forhindret VM i Qatar: – Da hadde de tapt

– Det er en erkjennelse NRK og alle andre kringkastere må gjøre, sier Halvor Ekeland.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden ble NRK Sport-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani arrestert i Qatar, da de var i landet for å bedrive kritisk og uavhengig journalistikk.

De to journalistene ble løslatt etter nesten ett og et halvt døgn i varetekt. Utstyret deres ble imidlertid konfiskert. Ekeland mener mediene kunne bidratt til at VM ikke ble arrangert i Qatar.

– Det er jo så enkelt som at hvis alle kringkastere hadde skrudd av kameraene sine, hadde ikke Qatar ønsket å ha fotball-VM, og da hadde de tapt. Det er en erkjennelse NRK og alle andre kringkastere må gjøre, sier Ekeland i Medier24s «Pressepodden».

Og fortsetter:

– Nettopp fordi vi skal sende fotball-VM er det i alle fall viktig at vi lager kritisk journalistikk og er der for å se på hvordan forholdene faktisk er i det landet, både før, under og etter mesterskapet.

Ekeland er fremdeles usikker på om han kommer til å returnere til Qatar som journalist.

Jeg må først finne ut av hva jeg har skrevet under på politistasjonen der. Det vet jeg fortsatt ikke.Så må vi vurdere hvor trygt det er for meg å dra, sier han.

Og spør retorisk:

– Er det nå slik at de i hvert fall ikke kommer til å gjøre noe med meg, eller er det nå slik at de definitivt følger med på meg.

Ekeland forteller at det vil bli gjort grundige vurderinger i forkant av en eventuell retur til landet som skal arrangere fotball-VM.

– Det blir en risikovurdering vi er nødt til å ta sammen med NRK og andre sikkerhetsfolk, før vi tar en avgjørelse, sier han.

Hør mer om Ekelands tanker om pressefrihet, sportsjournalistikk og fotball-VM i Qatar i ukens episode av Pressepodden fra Medier24.

Powered by Labrador CMS