Natt til 30. desember i 2020 gikk det et stort jordskred i Gjerdrum som krevde ti menneskeliv.
Skredet fikk massiv dekning i media, og både TV 2 og NRK hadde kontinuerlig sending fra Gjerdrum i flere dager.
TV 2-reporter Ellen Kessel var blant de første som ankom Gjerdrum om morgenen.
Hun forteller til Medier24 at hun på veien opp begynte å innse omfanget.
– Vi hadde ikke trodd at det skulle være så voldsomt. Den første meldingen vi fikk gikk ut på at ett hus var tatt i jordras. Men både jeg og fotografen kjente på klumpen i magen da vi så antallet ambulanser som suste forbi oss.
– Helt surrealistisk
Kessel var god kjent i området, om beskriver det som møtte henne i Gjerdrum sentrum som surrealistisk.
– Et sted du har sett så mange ganger før var plutselig blitt en krisesone.
TV 2 kjørte sin første live klokken 07.30. Siden veiene var sperret var ikke Kessel og fotografen kommet frem til Gjerdrum ennå på dette punktet, men stoppet langs ruten for å melde om det lille de visste.
Rundt klokken 09.00 om morgenen kom de første bildene fra rasområdet, som tydelig viste at dette var snakk om et stort ras.
– Det var helt surrealistisk. Krateret var så enormt, og det var mye av boligområdet som var borte. Vi hadde skjønt at det var stort med tanke på innsatsstyrkene, men det var likevel ganske spesielt å se de første bildene, forteller Kessel.
Hun forteller at hun i forkant var spent på bildene, siden hun kjente området.
– I mitt hode var området såpass flatt, og jeg forbant store ras med mye brattere områder. Jeg hadde ikke sett for meg at et så stort ras kunne gå på et så slakt område.
– Sterkt øyeblikk
Reporteren forteller at alvoret gikk litt ekstra opp for henne på den andre dagen.
– Jeg hadde vært i fullt jobbmodus hele første og andre dag. På dag to hadde jeg snakket med flere pårørende og berørte, og vi visste at flere var savnet. Men om kvelden på nyttårsaften ble alt stille, det som vanlig er en stor festdag. Og vi sto utenfor hotellet på Olavsgaard i stillheten. Rett før vi gikk live, kom det to personer ut og tente fakler i hjerteform utenfor der. Det ble et sterkt øyeblikk og alle inntrykkene sank mer inn, forteller hun.
– Hadde du dekket noe lignende før?
– Dette var mitt første skikkelig rykk. Jeg kom fra sporten og hadde ikke vært på noe så sort. Så det var en heftig start. Men den gode kommunikasjonen fra politi og ordfører der oppe gjorde at det gikk veldig bra.
Kessel, som har bodd flere år i Sverige, ble også ved flere anledninger brukt som kilde for svenske tv-kanaler.
– Det var litt kaotisk til å starte med, før vi fikk flere reportere opp dit. Jeg måtte gå live selv, snakke med kilder, og i tillegg være live for SVT og TV 4. Det gikk litt i 120 en stund, forteller hun.
– Som på film
En av de andre reporterne som ankom Gjerdrum i morgentimene 30. desember, var Fredrik Solbu Jullumstrø fra NRK.
– Fra der jeg parkerte bilen kunne jeg se raden med busser som kom for å frakte folk ut. Vi skjønte ikke helt omfanget da vi så de bussene. Vi så Røde Kors, Norsk Folkehjelp og utallige ambulanser, forteller Jullumstrø til Medier24.
Han beskriver det som på en film.
– Det er en klisjé. Men da jeg så redningshelikopterne som fløy med lyskastere og skytteltrafikk av ambulanser, skjønte jeg at noe stort hadde skjedd.
Han forteller at det var store inntrykk utover dagen.
– Man ser folk bli flydd ut av rasområde og lande på et jorde like ved. De har ingenting med seg. Man kjenner på enorm medmenneskelighet.
Han, i likhet med Kessel, innså ikke omfanget før de første bildene fra området kom flere timer etterpå.
– Og man blir ekstra varsom. Selv om vi er på jobb og ser verden gjennom en kameralinse, får du mye tid til å tenke igjennom hva du er med på. Du står der mens hele Norges øyne følger med, og du skal formidle «hva er det som har skjedd?».
Roser politiet
Jullumstrø varierte i de neste dagene mellom å være på Gjerdrum og sitte i studio mens NRK kjørte live-sending om raset i flere dager.
– Det å sitte i studio dagen etter jeg hadde vært der, gjorde at jeg ble tryggere, fordi jeg visste hvordan det så ut der oppe, og hva situasjonen var. Samtidig var det rart å sitte der, dagen etter jeg hadde sett dette med egne øyne.
På tredje dag var Jullumstrø tilbake i felten. Da gikk mye av tiden med til pressekonferanser med politiet.
– Politiet gjorde en veldig god jobb. Dette var en veldig uoversiktlig situasjon, og mye de ikke kan si. Men de stilte opp jevnlig, og ga oss alltid beskjed om når neste pressekonferanse var. De skal være godt fornøyde med sin innsats.
Jullumstrø forteller at det var et enormt informasjonsbehov.
– I en slik sak hvor så mange satt og fulgte med, var det viktig å forklare hele bildet. Hvordan ser det ut, hvordan foregår redningsaksjonen og ikke minst forklare hvordan kvikkleiren oppfører seg, og hvorfor den gjør redningsarbeidet utfordrende.
Godt skodd
Reporteren, som tidligere i år gikk over til NRK Sporten, har vært på flere store hendelser opp gjennom.
Han var blant annet av de første journalistene på stedet under flommen på Kvam i Guldbrandsdalen i 2013.
– Jeg sto på E6 sammen med politiet mens vi så at elven vasket bort veien. Vi hadde bare få minutter på å flytte bilene før veien var vekk. Da bevegde vi oss gjennom området på biltak. Det var som et krigsområde, forteller han.
Og selv om han sier erfaringen gjorde han godt skodd til Gjerdrum-hendelsen, er det aldri noe kjekt sted å være på.
– Det er greit å vite hva man går til, spesielt følelsesmessig. Men når man ser det på tv, føles det ikke så stort som når man står der. Når man kjenner lukta, hører lydene og ser omfanget gir det utrolig mye større inntrykk enn på skjermen, sier han.