Redaktør i Fagbladet, Eva Ler Nilsen, redaktør i Bondebladet, Iver Gamme, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro.Foto: Endre Simonsen
VG-sjefen under debatt om beredskap: – Mediene må stilles det samme ansvaret som myndighetene
VGs ansvarlige redaktør, Gard Steiro var invitert sammen med fagredaktører for å snakke om hvor flinke mediene er til å skrive om krisene før det skjer.
Mandag inviterte Fagpressen til debatt om pressens redaktører og journalister er flinke nok til å løfte beredskap og sikkerhet som saksområde i sine ulike fagmedier.
Det var ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, som løftet debatten i sommer under Arendalsuka hvor han oppfordret pressen til å skrive om krisen før den inntreffer.
Mandag fortalte Steiro til forsamlingen i Pressens hus om at han savnet det perspektivet i debatten av pressens dekning av pandemien.
– Det er ikke unaturlig at det blir slik. Mye av journalistikken er reaktiv og etterpåklok. Men jeg mener mediene må stilles det samme ansvaret som myndighetene, sa Steiro uten å sammenligne ansvaret.
Med det mener han at mediene også må tåle å bli sett i kortene og få kritiske spørsmål for hvordan de har dekket beredskap rundt ulike saksfelter.
Steiro stilte også et retorisk spørsmål som han svarte på selv:
– Er vi dyktige nok til å stille de kritiske spørsmålene før noe skjer. Det er vanskelig, men ikke umulig.
Steiro fortale at VG satt av ressurser tidlig i pandemien til å bygge kompetanse på feltet internt i mediehuset.
De senere årene har en del av riksmediene fjernet fagansvaret for journalister internt i redaksjonene.
Steiro ble spurt om dette er noe de vurderer å hente tilbake.
– Både og. Man må ha spisskompetanse på enkelte felt. Men grunnen til at mediene håndterte dette godt er fordi man har en stor organisasjon hvor mange kan bidra, svarte Steiro og fortsatte:
– Jeg tror ikke å bygge nye siloer internt er løsningen på dette. Mange av dem som har vært sentral i VGs koronadekning kom fra ulike steder i mediehuset.
Sammen med VGs ansvarlige redaktør var også redaktør i Bondebladet, Iver Gamme, redaktør i Fagbladet, Eva Ler Nilsen og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad invitert til debatten.
Samtlige svarte ja på at mediene burde skrive mer om beredskap på sine fagfelt.
Ler Nilsen påpekte at det ikke alltid er lett å sette dagsorden på kriser som ikke har skjedd enda.
Hun viser til Fagbladets artikkel om en helsearbeider som evakuerte et helsebygg under raset i Gjerdrum, og som ble godt lest. Ler Nilsen stilte spørsmål ved om saken ville blitt like godt lest om den handlet om hvordan man evakuerer et sykehus.
– Hvordan ville en forhåndssak nådd ut? Den ville nok ikke fått det samme trøkket. Ja, vi bør skrive mer om beredskap, men hvordan, spør Ler Nilsen?
Prøver å tipse
Under debatten ble redaktørene spurt om hvor godt fagpresse-mediene og riksmediene snakker sammen om mulige saker.
Dette hadde også fagbladet Journalistens egen journalist, Mats With Greger, etterlyst i et debattinnlegg hos Journalisten.
– Jeg gjør ikke det selv, men vi prøver å spre sakene våre. De sakene som har stor respons prøver vi å tipse om. Jeg har tipset om enkeltsaker, men vi har ikke en liste av saker å sende ut, svarer redaktør i Bondebladet, Iver Gamme, på spørsmål om han ringer Steiro for å tipse om saker.
Også VG-sjefen påpeker viktigheten av at mediefloraen snakker sammen.
– Jeg mener vi har god dialog med fagpressene i flere saker, på samme måte som med lokalmedier. Vi har et økosystemet hvor medier bygger på hverandres journalistikk. Om man mister deler av dette økosystemet, så er jeg redd for at det svekker mediene, sa Steiro.