Fra venstre fungerende fotosjef Cornelius Poppe i NTB, fotojournalist og droneansvarlig i Aftenposten, Hans Torgersen etter utført flytur.Anders Martinsen, UAS Norway
Aftenposten og NTB fikk tillatelse til å ta dronebilder av Gjerdrum-raset: – En del av samfunnsansvaret
Politiet innførte flyforbud over området, men til slutt fikk media dokumentert aksjonen fra luften. – Viktig at vi får gjøre våre egne observasjoner, sier Aftenposten-journalist Hans O. Torgersen.
Den store rasulykken i Gjerdrum har preget nyhetsbildet gjennom romjulen og inn i det nye året.
Tidlig i redningsarbeidet innførte politiet et restriksjonsområde med en såkalt flyforbudsone. Det betyr at ingen fikk lov til å fly droner over det massive raset.
Ansvarlig redaktør i den uavhengige interesseorganisasjonen for droneoperatører UAS Norway, Anders Martinsen, sier at forbudet var omfattende i både tid og strekning.
De var likevel klar på at dronekjøring over området hadde offentlig interesse.
– Fra et flyfaglig ståsted, altså sikkerhetsmessig vurderte vi det som at man kunne legge til rette for at media kunne bruke droner utenfor innsatsområdet, sier Martinsen til Medier24
Sammen med Aftenposten og Norsk Telegrambyrå (NTB), tok derfor UAS Norway initiativ for å få tillatelse for å fly droner utenfor innsatsområdet, uten at det ville påvirke det pågående redningsarbeidet verken på bakken eller i luften, ifølge Martinsen.
– Journalistisk dokumentasjon
Søndag ettermiddag fikk de tillatelse fra politiet til fly tre droner nært opp til rasområdet i Gjerdrum.
– Det er viktig at vi får gjøre våre egne observasjoner og ta våre egne bilder som en journalistisk dokumentasjon på det som har skjedd og redningsoperasjonen som foregår, sier fotojournalist og droneansvarlig i Aftenposten, Hans O. Torgersen, til Medier24.
Torgersen var en av dem som var med å utforme søknaden til politiet, sammen med Marthinsen.
Han forteller at de i mange saker opplever det som utfordrende å få tillatelse fra politiet.
– Det er et veldig inngripende tiltak, sier Torgersen.
Også i Gjerdrum fikk de først avslag. Men etter juridisk støtte fra Norsk Journalistlags rådgiver, Ina Lindahl Nyrud, snudde politiet, ifølge Torgersen.
– Vi fikk 15 minutter i luften, og gjennomførte en ganske så hektisk operasjon med disse dronene i luften. Vi landet på sekundet det var avtalt at vi skulle lande og alt gikk veldig greit, forteller han.
– En del av samfunnsoppdraget
Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, var svært fornøyd med at de fikk tillatelse for å fotografere ulykkesområdet med drone.
Da ulykkesstedet er av en såpass stor størrelse, er hun klar på at dronebildene gir en vesentlig dokumentasjon og bildebevis på hva som har skjedd, og hva som foregår.
– Man kan skrive det i ord, men det å vise hele området med både stillbilder og video, er viktig for publikum og leseren til å forstå omfanget, sier Strøm-Gundersen og legger til:
– Det å vise disse bildene er også en del av samfunnsoppdraget.
Marthinsen fra UAS Norway mener det er viktig at media legger et grundig og godt arbeid inn i søknaden.
– Å bruke droner over innsatsområder er ikke en rett som media har. Det må forankres i en god og grundig søknad. Det er nettopp det som ble gjort denne gangen, sier Martinsen.