Redaksjonssjef Adrian Dahl Johansen i NRK Nordland.

En rekke medier sliter med rekruttering utenfor de store byene. Nå har NRK i Nord-Norge tatt grep

Kringkasteren tester ut lærlinger fra videregående skoler - og mener den nye ordningen fra 2022 kan være en gullgruve for mediebransjen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(BODØ): Det er nærmest umulig å få tak i journalister som vil jobbe i distriktene, kunne Landslaget for lokalaviser (LLA) fortelle til Medier24 i sommer.

Nå har NRK tatt initiativ til å gjøre et utradisjonelt grep ved å benytte seg av lærlingordning, forteller redaksjonssjef Adrian Dahl Johansen i NRK Nordland. Han og Karoline Høver Hansen i Organisasjonsdivisjonen har fått gjennomslag hos NRK-ledelsen for et splitter nytt prosjekt.

– Det er vanskelig å rekruttere kompetanse til NRK og spesielt i Nord-Norge. Derfor må vi tenke utradisjonelt og det gjør vi nå, sier redaksjonssjefen.

400 elever skal ha fagbrev

NRKs to distriktskontor i Nord-Norge er nå i prosessen med å bli lærlingbedrift og vil ta inn tre lærlinger fra høsten 2022.

Fra 2020 ble medier- og kommunikasjonslinjene endret til å bli fagrettet innen informasjonsteknologi og medieproduksjon. Det vil si at fra 2022 er det rundt 1.200 elever fra de to retningene som skal ha lærlingplass i hele landet.

For medienes del betyr det at rundt 400 elever skal kunne ta fagbrev innen:

  • Medieteknikk
  • Mediegrafikk
  • Innholdsproduksjon

– Dette gjelder videregående skoler i hele landet. Før var det svært få lærlinger i mediefag - nå kommer det svært mange som det er mulig å rekruttere. Jeg mener at dette er et stort potensiale for mediebransjen.

Redaksjonssjef Adrian Dahl Johansen i NRK Nordland.

Grep for å nå bedre ut til unge

Mange redaktører har uttalt at rekrutteringen skaper hodebry i bransjen og flere har spekulert i om det kan skyldes at journalistisk kompetanse er attraktivt andre steder, at lønna og arbeidsvilkårene ikke er gode nok - og at en rekke nyetablerte medier har støvsugd markedet.

Men utfordringen er ekstra stor utenfor de store byene. For NRK Nordland sin del, så har de i mange år hatt tilgang på journaliststudenter fra Nord universitet, men utdanninga har samtidig slitt med søkertallene. Dahl Johansen sier det begynner å skje en bedring der også, men mener de som mediebedrift må gjøre mer.

– Vil det ikke være tidkrevende å bli lærlingbedrift og samtidig følge opp de unge?

– Det finnes egne opplæringskontor i fylkene som tar seg av det administrative, men vi står for oppfølgingen i redaksjonen. Vi må ikke glemme at de kommer til oss med en faglig bakgrunn allerede - som vi må omsette i praksis. Samtidig må vi som bransje nå bedre ut til unge og her får vi et tilfang på 18-20-åringer, sier han.

Det er NRK Nord som har fått innvilget prosjektet - og dermed også midler til å ta inn tre lærlinger fra høsten 2022. Prosjektet skal også evalueres løpende.

– Dette er for oss helt nye tanker rundt rekruttering. Tradisjonelt sett har vi hentet folk fra høyere utdanning og nå prøver vi samtidig noe nytt. Så tror vi også at NRK vil være en attraktiv arbeidsplass for mange av disse.

Kravet for å bli godkjent som lærebedrift er at man har godkjente veiledere og kan tilby lærlinglønn, som er i snitt rundt 50% av minstelønnssatsen med en gradvis skalering. Det er heller ikke et krav at veilederen har fagbrev.

NRK ønsker å oppnå at de får et bredere rekrutteringsgrunnlag, at de får et større mangfold i alder og bakgrunn - og at dette vil være med på å bedre omdømmet, heter det i prosjektmålsettingen.

– Jeg vil oppfordre andre mediebedrifter til å sjekke ut det nye studietilbudet, avslutter Dahl Johansen.

Powered by Labrador CMS