Tomas Bruvik, generalsekretær LLA

Nærmest umulig å få tak i journalister som vil jobbe i distriktene: – Nå er det verre enn verst

Vanskeligheten med å få rekruttert journalister ut i distriktene skaper hodebry for flere redaktører i lokalaviser rundt omkring i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 skrev i forrige uke om lokalavisen Framtid i Nord, som er på desperat jakt etter sommervikarer.

Avisen er ikke den eneste som sliter med samme utfordring om dagen.

Generalsekretær i Landslaget for Lokalaviser (LLA), Tomas Bruvik, har vært i kontakt med flere desperate redaktører den siste tiden.

Ifølge Bruvik er det ikke bare sommervikarer de sliter med å få tak i, men også faste stillingene er vanskelig å fylle.

– Bare i løpet av de siste to ukene har jeg snakket med fem forskjellige aviser som er på desperat jakt etter journalister. Det er ikke noe ukjent fenomen at det er vanskeligere å skaffe journalister til lokalavisene, men nå er det verre enn verst, sier Bruvik til Medier24.

Vil påvirke kvaliteten

Han spekulerer i om det kan ha en forbindelse med at journalister har blitt mer ettertraktet i andre yrker, om det kan ha noe med lønnen å gjøre, eller om det rett og slett ikke er attraktivt nok å jobbe ute i distriktene.

– Hvordan påvirker dette de aktuelle redaksjonene?

– Det blir en sammensatt problemstilling. Mange går uten nok ansatte, og det vil naturligvis påvirke kvaliteten på innholdet. Dessuten forventes det mer av journalistikken i dag. Man skal være på hugget 24 timer i døgnet, og det er klart at det blir vanskeligere å få til når man har for lite bemanning.

Bruvik hevder at han ikke er alene om å mene at den beste utdannelsesinstitusjonen for en fersk journalist er hos lokalavisene.

Ikke alle deler den samme oppfattelsen.

Ansvarlig redaktør i Mitt Kongsvinger, Bjørn Taalesen, var i kontakt med journalistutdanningen ved OsloMet, og de var ikke enige.

– Jeg spurte om vi kunne komme på besøk for å tilby praksisplass, men fikk til svar at redaksjonen vår var for liten. Erfaring sier visstnok at det kan være vanskeligere å jobbe i små redaksjoner fordi at dersom det skulle bli sykdom vil elevene få for mye ansvar, forteller Taalesen til Medier24.

– Det er vel sånn at tilbudene er større enn etterspørselen. Men jeg tror mange som jobber i store mediehus vil være enig i at en karriere i lokalavis absolutt vil være en styrke, sier han.

Mitt Kongsvinger mangler fortsatt en sommervikar, og sliter med å finne folk med riktig kompetase.

Lang prosess

Hilde Nybø, ansvarlig redaktør i Sunnhordland, er også på utkikk etter to journalister til faste stillinger.

– Vi har vært gjennom en kjempelang prosess for å finne riktige kandidater, og jeg har fortsatt ikke fått tak i noen med ønsket kompetanse. Jeg jakter etter noen som er villig til å satse på vår region, og som har de digitale ferdighetene som trengs, forteller Nybø til Medier24.

Hun mistenker det samme som sin kollega i Kongsvinger, nemlig at det er mange i bransjen som etterspør redaksjonelt personal, og at journalister er ettertraktet i flere bransjer.

– Jeg håper at folk er drittlei av å sitte på hjemmekontor i Oslo, og at når de nå reiser på norgesferie og oppdager hvor vakre steder det finnes her i landet, så pakker de kofferten og flytter på seg. Det er ikke bare de største mediehusene som gjør spennende ting, sier Nybø.

Powered by Labrador CMS