Medier24 har gått igjennom årets PFU-saker til nå og sett på hvilke punkter flest medier blir felt på og hvilke mediehus som har fått flest fellelser.
Så langt i 2021 har 75 saker vært oppe til full behandling til PFU. Av disse har 40 endt med fellelse, hvorav åtte er kritikk.
I 2020 var det 57 fellelser for hele året, og 121 saker var oppe til full behandling.
I fjor var det Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse som førte til flest fellelser, med 24.
Tvillingparagrafen 3.2, om kontroll av opplysninger, hadde 19 fellelser.
Går mot rekordår
Så langt i år har 20 saker endt med fellelse på punkt 3.2. På samme tid i fjor var tallet 11.
Det betyr at halvparten av årets fellelser inkluderer punkt 3.2.
– Det er mye. Vi hadde 19 fellelser på dette punktet i fjor, og det har vi allerede passert, sier leder i PFU, Anne Weider Aasen, til Medier24.
Punkt 4.14 har 14 fellelser. Punktene 3.2 og 4.14 omtales ofte som tvillingparagrafene, fordi en fellelse på den ene, ofte fører med seg en fellelse på det andre.
Men i år har bare åtte saker har endt med fellelse på både punkt 3.2 og 4.14.
– Går vi mot et rekordår?
– Ja, det gjør vi. Ser man på statistikken de siste fem årene, var 2018 et år med 30 fellelser på dette punktet. Med mindre det ikke kommer noen særlig klager på punkt 3.2 i høst, vil jeg tippe det blir en rekord. Det er allerede bemerkelsesverdig at det har kommet så mange fellelser halvveis i året.
Under fremleggingen «Etikkåret 2020» i januar, ba Weider Aasen redaksjonene om å bli flinkere til å kontrollere opplysninger og ta kontakt med angrepne part.
– Kunne vært unngått
Hun mener manglende bevissthet i redaksjonene kan være en av grunnene til det store antallet fellelser.
– Det ser ut som det er mange fellelser som kunne vært unngått om redaksjonene hadde brukt litt mer tid på kontroll av opplysninger og ikke bare tatt hva en kilde sier for gitt.
Weider Aasen tror det veldig høye antallet viser at mediene må ha en større bevissthet rundt kildekritikk.
– En stor andel av fellelsene handler om kontroll av opplysninger. En del ganger tar man for lite forbehold. Selv om man kun sitter på en del av et virkelighetsbilde, og vet at det bare er én side, så viser man ikke de forbeholdene i publiseringen. Man tenker at man ikke må gjøre det synlig for publikum, sier hun og legger til:
– Hadde man tatt mer forbehold, hadde man gått fri i en PFU-behandling.
Medier24 har tidligere skrevet om at VG har unngått full behandling i PFU så langt i år, etter at de i fjor var det mediehuset med flest saker til full behandling.
I første halvdel av 2021 er det NRK som troner på toppen med ni saker til full behandling.
I fjor hadde mediehuset syv saker gjennom hele året. De har også flest fellelser, sammen med Document, med fire fellelser hver.