TV 2s krigsreportere Bent Skjærstad (fra venstre), Hilde Gran og Kjetil Iden delte sine om opplevelser fra Ukraina-dekningen under Arendalsuka.
Foto: Endre Simonsen
TV 2s krigsreporter: – Et innblikk i det mørkeste av det mørke
Hilde Gran, Bent Skjærstad og Kjetil Iden møtte leserne for å fortelle om erfaringene fra Ukraina. Både om de vanskelige situasjonene og hva som har rørt dem.
(ARENDAL): TV 2s utenriksreportere Bent Skjærstad, Kjetil Iden og Hilde Gran deltok i forrige uke på et folkemøte under Arendalsuka.
På møtet fortalte de om hva de har opplevd mens de har dekket krigen i Ukraina.
– Publikum får oss gjennom en kameralinse, så det var fantastisk å snakke direkte til folk vi aldri ser, forteller Iden til Medier24 etter folkemøtet var over.
– Det mørkeste av det mørke
Skjærstad påpeker at det var fint å kunne gi publikum et større bilde av hva de driver med når de dekker Ukraina-krigen.
Noe av det vanskeligste og fineste med å dekke krigen, er møtet med menneskene som står midt i det, forteller de.
– Vi får et innblikk i det mørkeste av det mørke. Samtidig ser vi det beste i folk, sier Gran.
– Vi treffer modige frivillige som vil ofre sitt eget liv for å redde andre. Det er helt vanlige folk som gjør noe ekstraordinært hver eneste dag.
Skjærstad sier de ofte får spørsmål om de er redde når de drar til krigsområdene.
– Det er mye som er forferdelig. Krig er jævlig. Men hver gang jeg reiser til en krig eller en katastrofe, er jeg en av de mest privilegerte menneskene fordi jeg får se godhet og omsorg i mennesker. Det rører meg hver gang.
– Det er helt utrolig å se hva mennesker kan gjøre for andre, sier en rørt Skjærstad til salen.
Flere av tilhørerne tar til tårene.
Han får støtte fra en like rørt Iden.
– Jeg er en lettrørt mann. Vi ser det beste i folk. De mobilisere ressurser, stiller opp for hverandre, og i verste fall ofrer sitt eget liv for å berge andre.
Tok et valg
Da russerne startet fullskalainvasjonen i slutten av februar i fjor befant Skjærstad og TV 2 seg i byen Kharkiv øst i landet.
Da russiske spesialstyrker var på vei inn i byen tok TV 2s utsendte et valg.
– Vi lurte på om vi skulle dra til Kyiv, men vi valgte å reise veien der folk flest flyktet. Da la vi ut på landeveien og møtte mennesker som var livredde og ville komme seg ut av landet. Slik fikk vi fortalt deres historie, sier Skjærstad.
Han mener dette har vært et kjennetegn ved TV 2s dekning av invasjonen.
– Vi valgte å ikke dra på et hotell og rapportere fra Kyiv – og heller være der og kjenne på hva som skjedde i landet ellers. Jeg føler vi har vært veldig gode på å møte folk og skrive om situasjonen til dem som har havnet midt i krigen.
– Kan ikke gå inn å grafse
Under seansen viste reporterne TV-innslag fra krigen.
Ordstyrer og ansvarlig redaktør i Agderposten, Katrine Lia, spurte utenriksreporterne om de må være i Ukraina.
TV 2-reporterne understreket viktigheten av å rapportere derfra.
– Dette er historier folk hjemme må se for å forstå at det er en krig som pågår og at den langt fra er ferdig, sier Skjærstad.
Skjærstad diskuterte også hensyn de tar i møte med kildene, selv om mange av dem er åpne for å fortelle mye. Han var opptatt av å sette grenser for hvor mye man kan presse på dem man har lyst til å snakke med.
– Det kan være utfordrende når det er 20 andre medier på plass. Det er ingen tvil om at man har forskjellige grenser. Man kan ikke gå inn å grafse i livene til mennesker. Du må kjenne at de er villig til å snakke med deg, og det må gjøres i en situasjon som ikke blir ekkel og ubehagelig for dem, sier han og legger til:
– Hadde jeg gått over den linjen, hadde jeg ikke hatt det godt med meg selv.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no