Da koronapandemien traff landet ble 19-åringen Luqman Wadood fastlåst til studentboligen sin som så mange andre studenter.
Den unge rettsvitenskapsstudenten ved Universitetet i Stavanger ønsket å skrive et debattinnlegg med et studentperspektiv. Men han hadde vanskeligheter med å finne en plattform som var passende for teksten.
Da tok Wadood saken i egne hender, og snekret sammen en debattside for ungdom på nett, som han kalte Jeune.
– Jeg startet Jeune fordi at jeg så at det var et tomrom for unge samfunnsengasjerte, og føler at det finnes for få plattformer for oss, sier Wadood til Medier24.
I tillegg til å være over gjennomsnittlig samfunnsengasjert, er 19-åringen også interessert i teknologi og design. Arbeidet med å få opp siden og drive den de første månedene har han gjort helt alene.
– Når du er innestengt og skolen er stengt, så må du ty til andre hobbyer. Under pandemien så sammensveiset jeg interessene og hobbyene mine, og produktet ble Jeune.
– Skal bli en seriøs debattplattform
Wadood står fortsatt for det meste av arbeidet med å drifte debattplattformen, men har også fått et team bak seg. Han forteller at Jeune har vokst fra null til rundt 3000 lesere i uken.
Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg.
– Interessen er utrolig stor. Vi får tilsendt kronikker nesten daglig, samt mange positive og hjertevarmende tilbakemeldinger. Slike meldinger gir glede og motivasjon for å fortsette, sier Wadood.
Forbildene er Aftenpostens Si ;D og VGs 25 Under 25. Målsetningen til Jeune er å vokse frem til å bli en sentral debattplattform i offentligheten.
– Jeg ønsker å nå store lesertall, uten at jeg har noen klare tall i hodet. Men det er viktig at Jeune blir en seriøs debattplattform som blir respektert og anerkjent.
– Vi brilijerer
19-åringen har også blitt medlem i Norsk Redaktørforening (NR) som studentredaktør.
Sekretær i NR, Monica Andersen, bekrefter at tenåringen er den desidert yngste medlemmet av foreningen. Nesten person på listen er 28 år.
– Det var aldri et mål fra starten av å bli redaktør, men for å drive Jeune på en seriøs måte. Det er mye ansvar som er lenket opp til å være redaktør for en debattside, sier Wadood.
Tidligere denne måneden skrev Medier24 om Dagsavisens satsing på unge gjennom en skrivekonkurranse. Da sa debattansvarlig Selma Moren at mediene må bli flinkere til å invitere de unge inn i samfunnsdebatten.
Wadood er klar på at de har en fordel med å nå ut til de unge da de selv er unge.
– Det er ofte en ting som går igjen når jeg hører på Pressepodden, vi ønsker å nå ut til de unge, men vi klarer ikke det. Jeg forstår at det er et stort problem, og jeg føler det er her vi briljerer. For vi bak Jeune er unge selv og har god kjennskap til vår egen målgruppe, sier Wadood og legger til:
– Det er det vi har å by. Vi er unge og vet hva unge bryr seg om.