(ÅLESUND): Journalist i Vest-Telemark blad (VTB), Aslak Ringhus, har de siste årene jobbet for lokalavisen fra London.
Avisen har hovedkontorer i Kviteseid og dekker flere av Telemarks-kommunene.
– Jeg har bodd i Storbritannia de siste åtte årene, og flyttet til London etter å ha studert i Glasgow. Der jobbet jeg i et juridisk mediehus, men avdelingen jeg jobbet i ble kuttet da koronaen kom, forteller Ringhus til Medier24.
– Så da krøp jeg til korset og kontaktet VTB hvor jeg hadde hatt sommerjobb tidligere, og spurte om de trengte meg også den sommeren, og det gjorde de.
Samler stoff på hjemreise
Etter å ha tilbrakt sommeren i Telemark, trengte avisen fortsatt folk, og Ringhus trengte fortsatt jobb.
– Så jeg ble spurt om å jobbe ut året. Og på den tiden blusset også pandemien opp, og da var alle på hjemmekontor uansett, så da hadde det ikke noe å si hvor jeg satt.
Ringhus er nå i et engasjement ut 2022, og er prosjektansvarlig for avisens satsing på nyheter på fremmedspråk, i tillegg til å jobbe som vanlig journalist.
– Det er naturlig nok ting jeg ikke kan dekke. Og jeg gjør for eksempel ikke portrettintervjuer. Men det er mange korte nyheter hvor man bare kan ta en telefon og så be de sende bilder. Folk har uansett blitt vant til å ta egne bilder. Og så blir det noen turer hjem innimellom, hvor jeg da samler litt stoff, og gjør en del filming, forteller Ringhus.
– Er det noen som reagerer på at du sitter i London når du intervjuer dem?
– Nei, de fleste synes det er helt greit. Det har vel bare vært en tilbakemelding på at det var tull å ha noen så langt borte.
Avisen legger ikke skjul på at Ringhus jobber fra London, og telemarkingen har også fått sin egen spalte «pennen fra London».
– Jeg har mange meninger om det britiske styresettet. Og der kan jeg noen ganger trekke paralleller over til lokalmiljøet hjemme, sier han og legger til at han også var innom temaet under samarbeidsprosjektet «Den store Folkevandringa».
– Vi skrev mye om «hva skal til for at du flytter hjem», og da måtte jeg jo ta opp det at jeg selv ikke bor der.
– Hva skal til for at du flytter hjem da?
– Det er jernbaneforbindelse fra Oslo til Vinje. Og flere samlingssteder hvor man kan dra på kveldene, sier Ringhus.
– Må tenke kreativt
Sjefredaktør i VTB, Øystein Øygarden, forteller til Medier24 at lokalkunnskapen har vært det viktige.
– Det er et rekrutteringsproblem i bransjen, og istedenfor å ansette noen helt nye som ikke kjenner Vest-Telemark, var det bedre å få inn Aslak som har vært sommervikar i mange år, kjenner området, og kan dekke det fra London, forteller Øygarden og legger til:
– Det var fordelen med pandemien, da så man annerledes på verden, og alle var uansett hjemme. Og vi så at dette fungerte utrolig bra, han følger kommunestyremøter digitalt og postlistene er jo digitale. Og så ser vi han innimellom når han blir med oss på konferanser og når han er hjemom, sier han.
– Man kan ikke låse seg i et vanlig spor når man rekrutterer nå, man må tenke litt kreativt. Et London-kontor er absolutt å anbefale. Men selvfølgelig, vi kunne ikke hatt alle på kontor i andre byer.