Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones, VG-sjef Gard Steiro, Aftenbladet-sjef Kjersti Sortland, Aftenposten-sjef Trine Eilertsen og medieforsker Tellef S. Raabe.

Reagerer på Tinius-styret: – En touch av nepotisme

Tinius-stiftelsen vurderer styreendringer. Flere av redaktørene i Schibsted mener det er på sin plass, og peker på en rekke problemer med den nåværende modellen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag fortalte Medier24 om at styret i Stiftelsen Tinius består av tre personer, som selv velger sine varamedlemmer.

Etter all sannsynlighet blir stiftelsen eier av Schibsted News Media, som kontrollerer nesten 30 prosent av opplaget i norske medier.

Styreleder Ole Jacob Sunde har tidligere uttalt til Medier24 at de ser problemstillingen, og at de vil vurdere endringer i styresammensetningen.

Håper de gjør endringer

Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, sier til Medier24 at stiftelsens styre er rigget for en annen tid - ikke for å være en stiftelse som direkte eier et stort medieselskap.

– Selvrekruttering er en lite transparent måte å bemanne et så viktig styre, så jeg håper stiftelsen gjør endringer, sier hun og legger til:

– For medieselskaper er åpenhet, transparens og forståelse for rolle i samfunnet avgjørende. Det bør gjelde i alle ledd og på alle nivå. Mitt inntrykk er at stiftelsen selv ser at den nye situasjonen utløser en ny vurdering av hvordan dette styret bemannes.

– En touch av nepotisme

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Stortland, sier at dagens tre styremedlemmer er utmerkede fagpersoner. 

– Men jeg er glad for at styreleder selv problematiserer nåværende vedtekter, når det kommer til hvordan styret i stiftelsen settes sammen, sier hun og fortsetter: 

– En touch av nepotisme, der styremedlemmer pekes ut "på livstid" og hvert medlem selv velger sin etterfølger, var i sin tid helt sikkert ment å trygge avisene, fra stiftelsens grunnleggers side. Men i dagens situasjon kler dette en moderne aviseier dårlig.

Sortland sier hun er god kjent med at det ikke nødvendigvis er en rett – fram – sak å endre vedtekter i en stiftelse, fra tidligere erfaring som bedriftsleder. 

– Grunnleggere av stiftelser skal åpenbart ha stor innflytelse også inn i fremtiden. Men når tid går og situasjoner endrer seg, er det heller ikke umulig – så lenge hensikten med stiftelsen oppfylles. Dette synes jeg fremgår også av M24s intervju med en spesialrådgiver i stiftelsestilsynet i går. 

– Vil du tenke at det er positivt eller negativt? 

– Jeg synes det er positivt dersom man går bort fra selvutnevnelse nær sagt på livstid, og i stedet oppretter et valgorgan som skal fokusere på sammensatt og nødvendig kompetanse; samt på evne til å engasjere seg til stiftelsens beste i tråd med grunnleggers intensjoner. 

Vil rapportere til Schibsted Media-styret

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, sier at det viktigste for han er styret som vil settes for Schibsted Media. 

– Det er de den nye konsernledelsen skal forholde seg til. Og jeg har tro på at det vil bli et operativt og kompetent styre. 

Steiro legger til at Stiftelsen Tinius i mange år har hatt et tydelig oppdrag om å sikre mediene. 

– Og så er det fornuftig når de er i en ny situasjon, at de vurderer om det er tilrådelig å ha en slik styresammensetning, og om de skal sikre større bredde og kompetanse. Men for oss vil det være det andre styret vi rapporterer til. 

– Der tror jeg det vil komme et kompetent og godt styre som gir god retning for et moderne mediekonsern. 

Sjefredaktør i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Sjefredaktør i E24, Lars Håkon Grønning, har ikke besvart våre henvendelser. 

– En liten klikk

Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones er glad for at styreleder Ole Jacob Sunde vurderer endringer i vedtektene rundt sammensetningen av styret.

– Jeg synes det er veldig positivt at han tar dette på alvor. Den lille styringsgruppen de har i dag fremstår noe utdatert, sier Saltbones til Medier24 og utdyper:

– Fordi det er en risiko når det så få mennesker med så mye makt, at det kan bli et lite ekkokammer hvor man ikke så lett tar inn andres syn og meninger.

Hun forklarer at noe av fordelen med å være på børs, er at investorene blir et slags kontrollorgan som man må forklare valgene og vurderingene sine overfor. Dette kontrollorganet mister Schibsted-avisene når de går av børs.

– Da blir det utrolig viktig at dette ikke blir en liten klikk som bare sitter å bestemme ting på bakrommet, uten å sjekke ut sine ideer og teorier mot en større gruppe, sier Saltbones.

– Må sikre gjennomsiktighet

Konserntillitsvalgt understreker at hun ikke sitter på løsningen til hvordan en slik sammensetning bør se ut.

– Men må sikre at det blir en gjennomsiktighet i forhold til de vurderingene og beslutningene som blir tatt, sier hun og håper at stiftelsen vil etterstrebe en stor grad av åpenhet.

Samtidig er hun glad for at mediene slipper presset med kortsiktig gevinst som man har hatt på børsen.

Styreleder Sunde har tidligere uttalt til Medier24 at de skal finne et styre for Schibsted Media.

Saltbones håper det nye styret får mye makt.

– Det er veldig bra og viktig at det blir et selvstendig og uavhengig styret som får stor makt. Jeg tenker at det nettopp det styret som sikrer at eieren holder seg på en armlengdes avstand på daglig drift.

– Det er klart det er en forskjell

Medieforsker Tellef S. Raabe ved SNF på NHH har et pågående forskningsprosjekt om styrearbeid i norsk mediebransje. 

Han forklarer at stiftelsen har hatt negativ kontroll over Schibsted-konsernet siden 1996 gjennom å eie de stemmeberettigede aksjene i Blommenholm Industrier.

Det betyr at de kan legge ned veto i generalforsamlingen. 

– Selv om Schibsted har hatt store private investorer i det børsnoterte selskapet, så er det Tinius som i praksis har styrt selskapet, sier Raabe til Medier24.

Han trekker fram at Tinius har hatt ganske lik organisering i mange år, med Kjersti Løken Stavrum som daglig leder og Ole Jacob Sunde som gikk fra å være styreleder i Schibsted, til å bli styreleder i Tinius.

– Det er mange av de samme som har vært sentrale i eierskapet av konsernet de siste årene, som vil være sentrale i den videre driften av stiftelsen.

Raabe peker på at det er en forskjell når stiftelsen blir heleier av mediene.

– Det er klart det er en forskjell på å være styret for et helt selskap, altså nye Schibsted News Media, og det å være styret for den største aksjonæren.

– Mye makt samlet på få hender

Han påpeker at vedtektene hos Tinius har vært tydelig på at hovedintensjonen med eierskapet, er å sikre en langsiktig drift av medievirksomheten.

– De nåværende vedtektene i Stiftelsen Tinius burde altså i hovedsak være forenelig med de nye vedtektene for Schibsted.

– Men objektivt sett er det ingen tvil om at det i dag er mye makt samlet på få hender. Til sammenligning har Amedias styre ni medlemmer, hvorav tre er ansattrepresentanter.

Raabe har tidligere uttalt til Medier24 at han er positiv til at nyhetsmediene skal over til stiftelsen.

– Jeg vil tro at man vil komme fram til gode løsninger i dette tilfellet. Det å ha erfaring i et styre er selvfølgelig viktig, og det har Tinius i aller høyeste grad i dag.

Har hatt møtende varaer

Styreleder i Stiftelsen Tinius er blitt forelagt kritikken.

Han sier til Medier24 at de er enige om at det er bra at man ser på endringer.

– Så er formelt sett valgordningen som den er, men i praksis har styret fungert som et styre på seks personer. Varaene har møtt på hvert møte, og fungert som ordinære medlemmer, sier Sunde og legger til:

– Man burde også se på sammensetninger av personer og bakgrunnen de har og hvordan de kan belyse spørsmål fra flere vinkler.

Sunde sier videre at de påpeker noe som er en selvfølgelighet, at alle eiere har makt.

– Sånn er det, også i stiftelser. Så får heller vår historie tale om vi har forvaltet den makten klokt. Vi har vært majoritetseier av Schibsted i 30 år, så akkurat det er ikke noe nytt.

Sunde påpeker også at selv om børsen er et kontrollorgan, er det på sine premisser.

– Et fellestrekk er at man fokuserer på kapitalens avkastning, og ofte i et relativt kort perspektiv.

– En av hovedbegrunnelsene for å overta selskapet, er at vi ser at det nå trengs mer tålmodig kapital, som kan legge større vekst på langsidig avkastning, sier Sunde.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS