Morten Karlsen er utegående reporter for NRK Trøndelag. Da reiser han rundt i NRK-bil med NRK-jakke og kjole.

Radioprofilen har byttet til kjole på jobb: – Viser meg fra en mindre A4-side

Tidligere i år tok Morten Karlsen et valg, og begynte med kjoler også på jobb. Han roser ledelsen på NRK Tyholt for støtten. 

Publisert

Kortversjon:

  • Radioprofil Morten Karlsen har begynt å gå med kjole på jobb i NRK.
  • Karlsen roser NRK-ledelsen for å være støttende og åpne for hans valg av klesstil. Han opplever at det ikke har vært noen negative reaksjoner fra kollegaer eller kilder.
  • Nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Kaja Kristin Ness Kotsbakk, sier at de heier på Karlsen og hans åpenhet.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

(TRONDHEIM): Radioprofil i NRK Trøndelag, Morten Karlsen tok tidligere i år et valg, og begynte å gå med kjole på jobb.

– Jeg har bokstavelig talt kommet ut av klesskapet, sier Karlsen til Medier24.

– For en måned siden jeg så på det som en umulighet å kjøre rundt i kjole. Men det er det ikke, nå gjør jeg det hver dag.

Karlsen har jobbet i NRK Trøndelag siden tidlig nittitallet, og er fast reporter – stemme på trøndelags-sendingene.

Ble utfordret av kollegaer

I 2021 fikk Karlsen diagnosen Parkinson. En sykdom som på sikt blant annet kan føre til at han mister stemmen og sertifikatet. Han forteller at når han går i kjole forsvinner bekymringene rundt sykdommen.

– Helt siden jeg var barn, har jeg synes det har vært stilig med dameklær. Jeg var alltid sjalu på jentene som kunne kle seg i så flotte farger og ha så mye å velge i, mens jeg måtte gå i dress.

Han går på en medisin for sykdommen, hvor en av bivirkningene er lavere impulskontroll, noe som gjorde at Karlsen turte å være mer åpen om gleden for kvinneklær og crossdressing, først på Facebook.

Det var tre kvinnelige kollegaer som utfordret Karlsen til å «debutere» med kjolene på Hellkonferansen i februar. De hadde sett kjolebildene han hadde lagt ut på Facebook, og spurte hvorfor han kom med bukse på jobb.

– Jeg svarte at jeg ikke turte annet. Da ga de beskjed om at de forventet at jeg hadde på meg kjole da vi skulle på Hell. Så da måtte jeg gjøre det.

Karlsen sammen med kollegaene på Hell som utfordret han til å stille i kjole

Var kjempenervøs

Karlsen sparte ikke på kruttet på journalistkonferansen. I løpet av helgen hadde han på seg over et titalls kjoler. Under prisfesten lørdag kveld, byttet han kjole mellom hver rett til middagen.

– Kona mente jeg burde ha med dress som plan B, men det var jeg klar på at jeg ikke skulle gi meg selv.

Karlsen forteller at han var kjempenervøs da han kom til Hell med en trillekoffert full av kjoler.

– Jeg var egentlig ikke så bekymret for bransjefolkene der, og spesielt ikke de jeg kjenner. Men det er andre folk på det hotellet også, og det var andre arrangementer der, sier han og legger til at han utelukkende fikk positive kommentarer.

Da Karlsen neste uke var tilbake på jobb, var han tilbake i bukse. Men det endret seg.

– Da jeg kom tilbake på jobb hadde jeg med meg en praktikant i noen dager. Jeg ville at hun skulle kjøre NRK-bilen når vi var ute, men hun hadde ikke lyst. Hun ga beskjed om at hvis hun skulle kjøre, skulle jeg ha på kjole. Så da måtte jeg det, sier han.

Fikk trygghet fra ledelsen

Han forteller at han tidligere har tenkt at det vil se tullete ut at han kommer ut av NRK-bilen med kjole på.

– Så tenkte jeg «hvem skader det da».

Karlsen tok en prat med ledelsen.

– Sjefen var ikke negativ. Det var litt usikkerhet rundt hvordan det ville være for kildene å møte meg i kjole, forklarer Karlsen, som sier at han gikk til Merete Verstad, tidligere distriktsredaktør, nå programsjef.

– Hun omfavnet det helt og fullt. Hun påpekte at NRK er mangfoldig og at vi skal speile mangfoldet og vise at alle er med hos oss.

Han forteller at Verstad også påpekte at det var bra både for NRK og for Karlsen selv.

– Da fikk jeg tryggheten jeg trengte i ryggen.

Radioreporter Morten karlsen på Tyholt

 – Viser sårbarhet

Karlsen forteller at han er en person som går all inn når han har en interesse.

– Da jeg ble interessert i sykler, hadde jeg plutselig 22 sykler. Når jeg fikk interesse for kjoler, kjøpte jeg 70 kjoler, forteller han.

De første 50–60 kjolene ble kjøpt på nett.

– Jeg har sett på det som en utenkelig tanke gå inn i en trøndersk klesbutikk, se på kjoler og skjørt, og gå inn i et prøverom og prøve det. Jeg antok at betjeningen da høflig ville pekt meg i retning dressene. Men så oppdaget at de smiler litt ekstra, de gir tips og råd. Så nå går jeg i butikken og kjøper kjoler.

Karlsen forteller at det rare var at når han dro ut for å møte kilder i kjoler, fikk han en helt annen kontakt.

– Jeg viser meg fra en mindre A4-side og viser sårbarhet.

Karlsen forteller at han bruker «en haug med damer» som konsulenter. Han sender ut bilder av seg selv i forskjellige kjoler og får tips om tilbehør og fasong.

– Jeg er litt opptatt av at ting ikke skal se latterlig ut, men være ordentlig. Det vil alltid være en viss grad av latterlighet i en mann i 60 årene som kommer i kjole, det er jeg klar over. Men det må se ordentlig ut, skolene må passe, og det må ha en viss helhet.

Karlsen ute på jobb. Han forteller at når intervjuobjektene vet at han kommer i kjole, pynter de også seg

Har rykkebukse i bilen

Radio-profilen har likevel en rykkebukse, som han kan bruke på blant annet ulykker.

– Jeg er litt usikker på om det vil se rart ut, og ta fokus. Så jeg har alltid bukser i bilen. Problemet da blir jo hvordan jeg skal bytte, sier Karlsen og forklarer at det skjedde nylig at han kom i rød kjole til en bilulykke.

– Jeg skulle stoppe og ta bilde. Og der står både brannvesenet og bilbergere når jeg kommer kjørende i NRK-bil. Da hadde jeg ikke noen plass å bytte om.

Karlsen forteller at han gikk bort til brannmannen som stor nærmest.

– Jeg sa til han at jeg hadde gått i bukser i 60 år og var lei. Og da sa han at det kunne han forstå, og så var vi ferdig med den praten.

Han er veldig klar på at han ikke ønsker at klesvalget skal være en elefant i rommet når han er ute og møter kilder.

– Jeg skjønner jo at det er rart, for det er ikke slik at jeg er den femte mannen i kjole de møter den uke. Jeg er den første mannen på kanskje tre år. Så jeg liker å adressere det med en gang. For da er det ikke noe mer å snakke om.

– Frihetsfølelse

Og radioprofilen sier han synes det er gøy å se hvor uproblematisk dette er for folk han intervjuer.

– Jeg tror ikke jeg kunne gjort dette for ti år siden. Men jeg er glad vi har kommet hit.

Karlsen forteller at signalene fra ledelsen er tydelige når det gjelder kommentarer fra andre.

– Merete Verstad har sagt at hvis det kommer så mye som en kommentar fra noen her på huset, skal hun vite det, for det er det nulltoleranse for. Og det er godt å ha i bakgrunnen.

– Det er veldig frihetsfølelse å sette seg i NRK-bilen og kjøre hvor som helst med NRK-jakka og NRK-mikrofonen, og vite at jeg representerer NRK på en bra måte, legger han til.

Konstituert nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Kaja Kristin Ness Kotsbakk, sier til Medier24 at de heier på Karlsen, åpenheten hans og at han nå tør å gjøre det han har drømt om lenge. 

– For oss er det viktig at uansett hvordan man velger å kle seg så skal ikke det være et tema når man er ute på oppdrag og lager saker. Så er det opp til Morten å kjenne på om hans valg setter begrensninger eller er forstyrrende i jobben han gjør. Han er en stødig journalist som er i stand til å vurdere dette, og vi har en god og åpen dialog, sier hun. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS