Trond Giske ble tidligere denne måneden valgt til nestleder i Trondheim Arbeiderparti under årsmøtet. Men ikke uten bråk.
I forkant av årsmøtet ble Giske beskyldt for å jobbe i kulissene og planlegge et kupp av flere sentrale politikere i Trondheim Ap, noe flere medier omtalte.
I et intervju med Adresseavisen gikk Ap-toppene Trude Basso og Roar Aas ut mot den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet.
Adresseavisen har dekket konflikten tett før årsmøtet.
Nå reagerer Giske sterkt på dekningen til den Polaris-eide avisen.
– De driver etter mitt syn uredelig journalistikk. Det er en måte å jobbe på hvor de går inn som en aktør, istedenfor som rapportør, sier Giske til Medier24.
Adresseavisen kjenner seg ikke igjen i Trond Giskes beskrivelse av deres journalistikk. Les deres svar lenger ned i saken.
– Blodtåke
Den nyvalgte nestlederen i Trondheim Ap mener dekningen til byens største avis bryter flere grunnleggende etiske journalistiske prinsipper, og ramser opp:
– Som kildebredde, å undersøke i ulike retninger, samt stille kritiske spørsmål. Det gjelder både mot Arbeiderpartiet og meg, hevder Giske.
– Adresseavisen skal drive kritisk journalistikk på politiske partier. Dette er åpne kilder som kommer med kritikk. Hva konkret mener du er problematisk i dekningen?
– Når Ap-topper i rådhuset går løs på sitt eget parti, så skjønner jeg selvfølgelig at det er en sak. Men da må man også bruke vanlige journalistiske prinsipper, stille spørsmål ved motiver, samt stille kritiske spørsmål, svarer Giske.
– Man kan ikke bare være et mikrofonstativ for andre i Arbeiderpartiet, legger han til.
I etterkant av årsmøtet intervjuet Adresseavisen statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre om bråket i Trondheim Ap.
Da stilte avisen et spørsmål til statsministeren som senere ble fjernet fra saken med denne begrunnelsen:
«Adresseavisen stilte et spørsmål til Jonas Gahr Støre som kan oppfattes som for konstaterende i formen knyttet til Trond Giskes aktivitet i Trøndelag de senere år. Siden avisen ikke kan stå inne for spørsmålet er både dette og svaret fra statsministeren tatt ut av saken.»
Medier24 har sett spørsmålet som ble fjernet.
Slik lyder det:
«Mange vil sikkert mene at Trond Giske er rota til mange av konfliktene i Trøndelag de senere åra. Kan du ikke forklare med folkelige ord hvorfor han ikke bare kan ekskluderes fra partiet?», spør Adresseavisen.
Giske reagerer på at spørsmålet ble stilt av en journalist.
– Det er ingen andre som har tatt til ordet for det. Det er Adresseavisen som bringer det temaet fram gjennom et spørsmål. Det viser hvilke holdninger som ligger til grunn for dekningen deres.
– Hvilke blodtåke er redaksjonen i når det spørsmålet blir relevant å stille, legger han til.
– Det finnes andre medier i Trondheim. Hvordan mener du Adresseavisens dekning skiller seg fra Nidaros og NRK Trøndelag?
– Jeg synes både Nidaros og NRK bringer de samme sakene om krangel innad. Men de gjør det med en balanse, hevder Giske.
Han svarer nei på spørsmål om han kommer til å boikotte avisen.
– Det er selvfølgelig ikke aktuelt. Jeg har vært medieminister og skjønner pressens rolle veldig godt. Den rollen Adressa har er så langt ifra de idealene som det går an å komme, sier Giske.
Kjenner seg ikke igjen
Medier24 har forelagt kritikken overfor ansvarlig redaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.
Hun forteller at Adresseavisen har hatt en svært fyldig dekning av denne konflikten der alle parter har fått komme til orde.
– Hele dekningen startet en uke før årsmøtet med to saker der Nidaros Sosialdemokratisk Forum og Giskes perspektiv var framtredende. Her gikk vi inn i Nidaros sine forbedringsforslag og harde kritikk av Trondheim Ap, sier Husby til Medier24.
Adresseavisen kjenner seg ikke igjen i Giske beskrivelser av journalistikken deres.
– I alle saker der Ap- politikere har kritisert Giske, har han fått samtidig imøtegåelse. I dekningen har vi også selvsagt stilt kritiske spørsmål til de ulike aktørene, også Giskes kritikere, sier Husby.
Under direktesending fra Prinsen hotell årsmøtehelgen, ble Giske intervjuet flere ganger av Adresseavisen, forteller Husby.
– Vi snakket også med andre i og utenfor Nidaros som stilte seg uforstående til kritikken mot Giske. Blant annet intervjuet vi Marit Selfjord der hun forklarte hvorfor hun ville ha Giske som nestleder og kalte Nidaros Sosialdemokratisk Forum «underet vårt».
Husby bekrefter at spørsmålet til statsministeren ble stilt.
Bakgrunnen for spørsmål er flere uttalelser de siste uken, sier Adressa-sjefen.
– Den tidligere nestlederen i styret, Jørn Arve Flått, har omtalt kastinga av Høgli som «et uakseptabelt kupp», og at det hele minnet om et «hevntokt» etter at Giske og Høgli skal ha røket uklare sommeren 2023. Han har bedt sentralstyret og/eller partikontoret om å granske prosessen.
I tillegg kalte Ap- toppen Trude Basso Nidaros et «opposisjonsparti», fortsetter Husby.
– I en hektisk intervjusituasjon kom ikke denne konteksten fram i vårt spørsmål til Jonas Gahr Støre. Vi valgte derfor å ta det bort.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no