Tidligere denne måneden la avisen Varden ut en melding på Facebook hvor de opplyser at de vil endre praksisen rundt moderering av kommentarfeltet.
Ved mistanke om at en profil ikke er ekte, vil redaksjonen ta grep.
«I praksis betyr dette at alle konti/FB-profiler må være reelle, og dersom vi får indikasjoner på at dette ikke er tilfellet, vil disse kontiene/profilene bli kontaktet. Dersom man ikke kan godtgjøre at kontoen er reell, vil disse bli blokkert fra å kommentere på Vardens Facebook-side», heter det i meldingen på Facebook.
Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Varden, Tom Erik Thorsen, forteller at de ønsker å legge til rette for en god og saklig debatt.
– For å få til det, mener vi at det er en fordel at folk faktisk sier hvem de er. Vi har fått identifikasjon på at det har vært profiler hvor enkelte har utgitt seg for å være andre enn de er. Det har vi ønsket å gjøre noe med ved at folk må gjøre seg til kjenne, sier Thorsen til Medier24.
– Jeg tror det er en god måte å sette krav til den digitale debatten, legger han til.
Skal gå etter nettroll
Onsdag ettermiddag har Facebook-posten til Varden 111 kommentarer. Thorsen forteller at de har fått svært gode tilbakemeldinger fra leserne som ønsker tiltaket velkommen.
– Opplever dere falske brukere som et problem?
– Ja, i den forstand at man ikke alltid kan vite. Man kan være kreativ, men ofte er det noen tegn som kan tyde på at det ikke alltid er så reellt på noen profiler, svarer Thorsen.
– Så dette er Vardens måte å gå etter nettroll?
– Ja, men så er det ikke nødvendigvis alle som er nettroll da. Det er veldig negativ ladet. Det er ikke alle som oppfører seg på en negativt måte. Men det er klar at det likevel er viktig for oss og debattantene våre at en slik debatt foregår i åpent landskap.
Med mistanke for at en profil er falsk vil redaksjonen prøve å komme i kontakt med vedkommende som de mener opererer i strid med god presseskikk og folkeskikk.
Samtidig understreker Thorsen at de ikke vil utestenge noen uten grunn.
– Vår plikt
Thorsen viser til at redaktøransvaret også strekker seg til debatten i Facebooks kommentarfelt, og sier at de legger det samme prinsippet til grunn når man redigerer i en avis.
Varden krever fullt navn når de skal publisere leserbrev. Samtidig har avisen også en spalte med kortere meningsytringer, hvor man kan skrive under pseudonym under gitte omstendigheter.
– Men kravet er at vi vet hvem de er. Forskjellen er også at debatten blir redigert i forkant. På Facebook blir debatten redigert etter publisering. Det er en vesentlig forskjell, mener jeg, sier Thorsen.
Han forteller at de ikke har sett noe til de falske profilene etter at de offentliggjorde den nye praksisen.
Varden vil likevel fortsette å bruke like mange ressurser for å rydde opp i kommentarfeltet på Facebook.
– Vi kommer til å bruke like mange ressurser på å røkte og moderere Facebook-debatten i fremtiden. Det er vår plikt når vi legger til rette for debatt. Det er ressurskrevende i seg selv. Hvis man kan ha noen kjøreregler som man kan kommunisere ut til leserne, så tror jeg det er bra, sier Thorsen.