Etter at FNs klimapanel offentliggjorde sin siste klimarapport på mandag har de store riksavisene dekket resultatene bredt med flere saker.
Flere, som Aftenpostens politiske redaktør Kjetil Alstadheim, har tatt til orde for at klima burde bli den viktigste saken under høstens stortingsvalg.
Men for lokalaviser kan det være vanskelig å finne en lokal vri på klimarapporten.
Det mener journalist fra Digital historiefortelling i NRK, Mads Nyborg Støstad.
– Klimaendringene er et globalt problem som må løses med global politikk. Klima er stort og fjernt både for folk og journalister. De fleste kildene er også på et globalt nivå. Men i praksis rammer endringene hvert enkelt sted i landet, sier Støstad til Medier24.
– Som journalist er det vanskelig å få fatt i det konkrete, men det det er viktig at nordmenn får vite hvordan klimaendringene vil påvirke dem selv.
– Stort uforløst journalistisk potensiale
I 2019 ble Støstad, sammen med Patrick da Silva Sæther, hedret med Fortellerprisen under Fortellingens kraft i Bergen for «Jakten på klimaendringene».
Her dokumenterte NRK-duoen eksempler på klimaendringene over hele Norge.
De fulgte det opp med et nytt klimaprosjekt: «Din klimafremtid».
Det er en database med samtlige kommuner i landet og ble publisert på NRK.no i november i fjor.
Prosjektet har funnet flere internasjonale priser, og er nominert i to ulike kategorier til Medieprisene i år.
Her kan alle lese om hvordan deres eget hjemsted vil bli påvirket av klimaendringer i fremtiden.
NRK gjorde grundig research, og fikk klimaforskere til å lage nye modeller for lokal klimadata.
Støstad forteller at selv om NRK har samlet sammen et omfattende datamateriale, så har de ikke hatt anledning til å gjøre lokaljournalistikk på det selv.
Han tenker at datamaterialet kan bli verdifullt for andre lokalmedier.
– Vi kan skrive at det blir 50 cm høyere havnivå i din kommune med gitt utslippsnivå. Men våre setninger er automatisk genererte ut ifra en database. Vi kan ikke behandle det journalistisk i hver kommune. Vi er avhengig av lokale journalister for å gjøre den jobben og utnytte potensiale i datamaterialet.
– Det er et stort uforløst journalistisk potensiale for hvert området i landet. Så vær så snill, stjel materialet vårt! Så mye dere kan!
– På tide at norske lokaljournalister kreve svar
Før publisering av «Din klimafremtid» kontaktet NRK Landslaget for Lokalaviser (LLA).
Det førte til en samarbeidsavtale med flere lokalaviser.
Noen uker etter publiseringen i november 2020 var dataene blitt brukt i minst 50 artikler og kronikker i mer enn 35 ulike lokalaviser.
NRKs lokalkontorer har også benyttet seg av prosjektet.
Støstad mener at datamaterialet fortsatt er relevant og den mest oppdaterte og komplette samlingen av sitt slag i landet.
– Vi har hatt et håp om at dette kan være en ressurs for lokaljournalistikken i lang tid fremover. Som arbeidsverktøy for journalister er det like relevant i dag, sier Støstad og fortsetter:
– Ikke alle redaksjoner kan sette av ressurser til prosjekter som dette. Derfor var det helt naturlig for oss som allmennkringkaster å dele så mye som mulig av researchen med andre redaksjoner.
Han er har en klar oppfordring til de som ønsker å bruke det til en sak.
– Bruk det journalistisk, slik at det blir mer enn bare tall. Klimaendringene rammer hvert enkelt avløpssystem og kystlinje. Det må man ha en plan for. Hver enkel ordfører og lokalpolitiker må forholde seg til de endringene som vi vet vil skje.
– Det er på tide at norske lokaljournalister krever svar på disse tingene fra ordførere og lokalpolitikere, legger han til.