Dette har blitt gjennomført selv om Helse Sør-Øst insisterer på at ledere uten pasientkontakt ikke skal prioriteres for covid-19-vaksine hos dem.
Sykepleien har konfrontert alle de fire sykehusdirektørene om hvorfor de har fått vaksinen fra kvoten som sykehusene har fått, og ikke fra den vanlige køen i samfunnet.
Tre av fire svarer i saken til Sykepleien.
Den siste direktøren mener at dette er en personopplysning som ikke hører hjemme i offentligheten.
Det har fått ansvarlig redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad, til å reagere.
– Jeg mener at det ikke holder av den grunn at vi ikke ber om taushetsbelagt informasjon. Hvis vedkommende har en underliggende sykdom, så hadde de fått prioritet i den vanlige køen, sier Hafstad til Medier24.
Hvis det viser seg å være medisinske årsaker som ligger bak den manglende åpenheten, mener Hafstad at direktøren fint kunne svare på en måte som ikke gjengir noe sensitiv informasjon.
– Det vedkommende skriver til oss er at det er et prinsipp å ikke svare på det. Mitt svar tilbake er at når man innehar en sentral posisjon i norsk helsetjeneste, så gjelder åpenhet på slike valg. Det er mitt prinsipp, sier Hafstad.
Hun skrev selv en kommentar hvor hun kritiserte valgene som sykehusdirektørene hadde gjort, samt den manglende åpenheten.
Hafstad er klar på hvorfor åpenheten rundt hvem som kommer foran i køen er viktig.
– De må begrunne sine valg i respekt for dem som virkelig løper en risiko her, nemlig sykepleiere og annet helsepersonell som hver dag utsettes for smitterisiko i direkte pasientkontakt. Offentligheten må få vite hvilke valg lederen i en av landets helsetjenester gjør under vår største krise i fredstid.
Den manglende åpenheten fører til svekket tillit til helsetjenesten, ifølge Hafstad.
– Det svekker tilliten til helsetjenesten, og det svekker tilliten hos de ansatte til egen ledelse. Dette vil nok bli kjent en dag, og da tror jeg vedkommende kommer dårlig ut, sier Hafstad.
At man bruker taushetsplikten får Hafstad til å stille spørsmål om vedkommende innerst inne selv tenker at det ikke var et godt valg å la seg bli vaksinert.
– Så du mener vedkommende bruker taushetsplikten for å slippe å stå til ansvar for sine handlinger?
– Ja, det kan i alle fall se slik ut.
I kommentaren skriver Hafstad at Sykepleien har valgt å anonymisere vedkommende enn så lenge, da hun ikke er helt sikker på hvor langt taushetsprinsippet rent juridisk strekker seg i denne saken.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener at det er mulig at sykehusdirektøren rent formelt har rett i at vaksine-opplysningene defineres som opplysninger om personlige forhold, som underlegges taushetsplikten.
Samtidig påpeker han at landet står i en situasjon dere hele befolkningen skal vaksineres, og kan ikke se at noen kan oppfatte opplysninger om dette som sensitivt.
– Alle skal gjennom det. Det går i et system. At en sykehusdirektør skulle oppleve det som spesielt problematisk på grunn av personlig forhold, det synes jeg høres veldig rart ut, sier Jensen til Medier24 og fortsetter:
– Jeg tror ikke noe på det for å være helt ærlig. Jeg tror overhodet ikke at vedkommende opplever det som en belastning fordi det er personlig forhold. Hvis det oppleves problematisk, så er de fordi det kan stilles spørsmål ved om vedkommende kunne gå foran i køen.
Jensen peker på at selv om opplysninger som i en annen sammenheng ville bli sett på som taushetsbelagt, så krever dagens situasjon at befolkningen har tillit til sykehusene.
– Det burde en sykehusdirektør skjønne. De er helt avhengig av at befolkningen har tillit til hvordan vi håndterer dette. Den eneste måten å få tillit til det på er full åpenhet rundt det, slik at det ikke blir mistanke om at noen fusker til seg fordeler som de ikke skulle ha.
– Jeg er veldig overrasket hvis man ikke forstår det som sykehusdirektør.
Jensen råder nå sykehusdirektøren til å være åpen om hvorfor valget om å vaksinere seg selv gjennom sykehusets egen kvote ble tatt.
Medier24 har vært i kontakt med Helse Sør-Østs kommunikasjonsavdeling.
De skriver følgende svar i en e-post:
«Helse Sør-Øst RHF vil understreke at vaksinasjon av ledere uten pasientkontakt ikke er i tråd med de føringer som er blitt formidlet fra ledelsen i Helse Sør-Øst RHF til ledelsen i helseforetakene og sykehusene. Da Helse Sør-Øst RHF gjennom mediene ble gjort kjent at det hadde forekommet vaksinasjon av ledere uten pasientkontakt, ble saken tatt opp med ledelsen i helseforetakene og sykehusene og det ble understreket muntlig og skriftlig hvilke føringer som gjelder.»