Kjetil Iden jobber som utenriksreporter i TV 2. Sammen med fotograf Pål Schaathun var han i den ukrainske byen Bakhmut i januar. Byen ligger øst i landet i Donetsk-provinsen, ikke langt fra grensen til Russland.
Hotellet de bodde på, Hotel Atlantic, er nå blitt bombet av russiske militærstyrker.
– Vi fikk en melding fra han vi jobbet med i Ukraina som er sjåfør, produsent og tolk. Hotellet var ikke bare truffet, men bombet sønder og sammen, sier Kjetil Iden til Medier24.
Reuters meldte 27. juli at et hotell i byen er truffet av en missil. Ifølge den ukrainske nettsiden Ukrinform er det Hotel Atlantic det er snakk om.
Den 24. februar invaderte Russland nabolandet Ukraina. Nå har krigen pågått i fem måneder.
– Det var veldig spesielt å være der i januar før selve krigen brøt ut. Da hadde det pågått en lav-intensiv krig i det området en stund som de fleste i Europa hadde mistet interessen for.
På tross av at USAs president, Joe Biden, hadde advart om en storskala invasjon fra Russland, var det veldig få som rettet søkelys på konflikten i Ukraina.
– Vi kjørte til Horlivka, en by som lå veldig nært fronten. Her så det tilsynelatende forlatt ut, men et kamera overvåkte oss og det var et minefelt i nærheten. Vi kunne ikke gå ut av bilen i tilfelle det var snikskyttere i området.
Tenker på menneskene
Iden er for øyeblikket på ferie, men reiser tilbake til Ukraina så snart den er over.
Han drar direkte fra ferien sin, og har derfor med seg både hjelm og skuddsikker vest. Dette blir den femte turen til Ukraina i år.
– På hotellet i Bakhmut i januar så vi ikke media i det hele tatt. Jeg håper det går bra med de ansatte der, ser Iden.
Som reporter i krigssonen er det skjebnene til enkeltmennesker som gjør mest inntrykk, forteller han.
– Jeg lurer ofte på hvordan det går med de vi har truffet, og hva de gjør i dag. Mange dør på flukt, både internt i Ukraina og utenfor landets grenser. Til syvende og sist er det menneskeskjebnene dette handler om, og det oppleves som veldig spesielt på personlig plan. Krigen skaper enorm dramatikk og er en stor omveltning i livene til mange.
Færre nyheter fra krigen
Selv om krigen i Ukraina fremdeles pågår, preger den ikke nyhetsbildet her hjemme i Norge i like stor grad som tidligere. Dette mener Iden er leit, men forståelig.
– Jeg skjønner at omfanget av dekningen er mindre, fordi det ikke lenger er en nyhet at det er krig der. Men jeg frykter at situasjonen i Ukraina vil fortsette å bli veldig mye verre før det eventuelt blir bedre, avslutter Iden.