Redaksjonssjef i NRK Supernytt, Frank Sivertsen.

Slik forklarer NRK Supernytt Ukraina-krigen for barna

– Det er nok den verste situasjonen som vi har vært ute for, samt mest kompliserte å forklare, sier redaksjonssjef Frank Sivertsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dekningen av krigen mellom Russland og Ukraina får stor plass i både internasjonale og norske medier.

Selv om dekningen av de forferdelige hendelsene er viktig, kan de fleste oppleve den som massiv, og det er naturlig at man blir bekymret.

Det kan gjelde voksne, men også barn får med seg hva som skjer i verden.

Nettopp barn er målgruppen for NRK Supernytt, som formidler nyheter til de minste i hjemmet.

Redaksjonssjef Frank Sivertsen har vært i Supernytt i åtte år. Han har jobbet med å formidle nyheter om blant annet Donald Trump og koronaviruset de siste årene.

Han er klar på at Ukraina-krigen er deres største utfordring så langt.

– Nå er det også foreldregenerasjonen som er redde på en annen måte. Når foreldre er redde, så vil også barn lettere bli påvirket. Når foreldrene selv er redd for at Vladimir Putin skal komme til Norge, så er det vanskelig å trygge barna, sier Sivertsen til Medier24.

– Det er nok den verste situasjonen som vi har vært ute for, samt mest kompliserte å forklare, legger han til.

– Gjøre det mindre farlig

Sivertsen forklarer at redaksjonen må vurdere hvor mye de skal fortelle om det som skjer i krigen.

– Det vi forteller må være sant og vi må være tydelig. Men vi unngå detaljer, som for eksempel hvor mange som er drepte.

Det er også viktig å sette konteksten på hva som skjer til de barna som ikke vet noe om konflikten, ifølge Sivertsen.

Redaksjonen får flere spørsmål fra barn som lurer på hvorfor Putin gjør dette.

– Vi prøvde å fortelle at det var to klubber i verden, Warszawapakten og Nato. Så ble den ene klubben borte for 30 år siden, og de mistet Ukraina.

– Sånn forteller man det store overordnede bildet som er litt forenklet, men som kan gi bilder på hva det egentlig handler om, sier han.

Sivertsen er klar på at dette er den enkle delen av dekningen av krigen. Trusselen om atomvåpen, er vanskeligere å formidle og forklare.

Da fikk de spørsmål fra barn som var redd for tredje verdenskrig.

– Da blir det vanskeligere å gå inn. Da ringte jeg rundt til professorer i pedagogikk for å finne ut hvordan vi kan fortelle om dette, og samtidig trygge barna. Da fikk vi et godt råd om å ikke snakke om en stor atombombe som er så gigantisk, men små atomvåpen.

– Vi forsøker å bryte det ned for å gjøre det mindre farlig. Vi fikk også inn en fra Forsvaret som sa at han ikke var redd for at Russland skulle bruke atomvåpen mot Norge. Så det er viktig å finne de faktorene som kan trygge barna, fortsetter han.

Redaksjonssjef Frank Sivertsen sammen med Julia Muggerud.

Mener voksen-mediene kan lære av NRK Supernytt

En av de store utfordringene er likevel at de aldri kan garantere noe, og at krigen faktisk kommer nærmere Norge.

– Hvor mye kan vi forenkle og hvor mye kan vi si at man er trygg? Flere eksperter sa jo at de ikke trodde Russland ville gå inn i Ukraina. Samtidig tenker jeg at vi må velge å stole på ekspertene, selv om de har tatt feil. Vi må bruke dem for hva de er verdt, for det er det eneste i kan stole på. I den grad vi kan stole på noe, sier han.

Sivertsen er klar på at oppgaven til NRK Supernytt er motsatt fra flere voksen-medier.

– Da Trump ble valgt til president sto det i flere medier at kunne bli tredje verdenskrig. Vi prøver å snu det til om det er noen grunn til at det blir farlig i Norge fordi Trump er blitt president. Nei, det er det ikke. Det gjelder også nå i Ukraina-krigen.

– Kan voksen-mediene lære noe av NRK Supernytt?

– Det er selvfølgelig store forskjeller her. Men deler av voksen-journalistikken synes jeg er glad i å krisemaksimere litt. Det ligger jo i journalistikkens natur at man skal krisemaksimere, men i noen saker er det ikke bra, svarer Sivertsen.

– Da burde man legge litt lokk på seg, og tenke på konsekvensene av den journalistikken. En ting er innenfor politikk, men dette er så alvorlig at det er viktig å balansere det bedre, legger han til og understreker at han ikke vil ta alle medier over en kam.

Powered by Labrador CMS