NRKs Gro Holm og Gunnar Bratthammer på intervju med Medier24 fra bilen i Romania.

NRK-profilen Gro Holm om å forlate Ukraina: – På en måte føles det helt galt

Gro Holm og fotograf Gunnar Bratthammer er på vei hjem til Norge. – Man vet aldri med sikkerhet om det er det riktige tidspunktet når man drar fra et sted, sier Holm..

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag ble det kjent at NRKs reporterteam i den ukrainske hovedstaden har forlatt byen og landet.

Utenriksreporter Gro Holm og fotograf Gunnar Bratthammer har vært i Kyiv de siste to ukene.

I 14.00-tiden på lørdag kjørte de inn i Moldova etter å ha stått flere timer i kø på grensen. Mandag var de på vei til flyplassen i Bucuresti i Romania.

På spørsmål om hvorfor de drar, svarer Holm at det har vært bombing og rakettangrep i områdene hvor de holdt til i Kyiv.

Hun sier NRK vurderte det slik at det var for usikkert å bli værende i krigssonen.

– Man vet at i kjølvannet av rakettangrep så kan det komme bakkestyrker som forsøker å ta kontrollen. Hvis vi da drar ut for å gjøre en reportasje, så risikerer vi å havne mitt i en konvoi med ukrainske eller russiske styrker. Da er vi et mål, sier Holm til Medier24, på telefon fra bilen i Romania.

– Selv om vi ikke er et mål i oss selv, så blir vi en del av målet, legger hun til.

– Galt

Den erfarne reporteren forteller at hun og Bratthammer forlater Ukraina med blandede følelser

– På en måte så føles det helt galt å reise ut når du vet det skjer ting, som i min levetid er en verdenshistorisk begivenhet. Man tenker at her kunne jeg vært tilstede lenger og dekket det som journalist.

Samtidig påpeker hun at det er 40 millioner ukrainere som fortsatt må leve i krigsonen.

– Man sitter med en følelse, er det feigt å dra nå? På en annen side så har vi alle familier, samt oss selv å ta hensyn til. Du vet ikke hvor lenge du kan fortsette å være i en noenlunde sikkerhet, sier Holm og fortsetter:

–Man vet aldri med sikkerhet om det er riktige tidspunktet når man drar fra et sted. Det blir en totalvurdering som vi i felt må ta sammen med vår ledelse og rådgivende firmaer.

Holm har vært både Moskva-korrespondent og USA-korrespondent, og har også vært i Afghanistan som utenriksreporter.

Hun forteller at situasjonen er annerledes for journalister under en konvensjonell krig, enn i det som USA har kalt «krigen mot terror».

– Da er man veldig redd for kidnapping og for å bli et bytte-objekt fordi man er verdt penger. Man er også redd for veibomber, men det er man ikke her.

I krigen i Ukraina er det mer forutsigbart i den grad at journalistene ikke er et mål i seg selv, ifølge Holm.

Samtidig er faren at man havner et sted hvor man ikke burde vært.

Holm er likevel klar på at hun ikke fryktet for sin egen sikkerhet, men at det var surrealistisk.

– Nei, ikke sånn akutt at dette er fryktelig farlig og at vi nå er på et sted som vi absolutt ikke burde være. Men vi skulle egentlig levere leiebilen vi hadde, men vi fikk ikke kontakt med leiebilfirmaet og det var bombing i Kyiv. Da turte vi rett og slett ikke å bevege oss til hvor firmaet holdt til. Det var surrealistisk, sier Holm mens hun sitter i den nevnte bilen.

– Usigelig trist

Etter sommeren skal Holm bli NRKs nye Moskva-korrespondent. Det er noe hun ser på med blandede følelser.

– Jeg skulle virkelig ønske at den skyggen som denne krigen er, ikke hadde ligget over den fremtiden min. Det er usigelig trist.

Hun tenker også på de praktiske sidene ved konsekvensene knyttet til sanksjonene mot Russland.

– Kanskje fungerer ikke bankene og jeg må begynne å frakte kontanter igjen. Jeg vet ikke om jeg vil kunne bruke bankkortene mine. Vil det gå fly? Kan jeg skaffe meg bil der borte? spør Holm.

Hun er samtidig klar på at det er en positiv side med det.

– Jeg blir i hvert fall ikke sittende uten etterspørsel av mine bidrag derfra. Det vil bli en veldig etterspørsel etter bidrag fra Moskva, det er jeg veldig sikker på.

Holm og Bratthammer skal nå etter planen hjem til Norge. Ifølge NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen skal de få en velfortjent pause.

Men Holm er klar på at de ikke blir lenge på sofaen.

– Jeg skulle egentlig hatt fri disse dagene. Men jeg har bedt om halve onsdag fri slik at jeg kan komme inn på kvelden, også har jeg tenkt å jobbe fra torsdag til søndag, sier Holm og fortsetter:

– Det er klart at vi er slitne. Men å sitte hjemme og se på nyhetene og ikke bidra, det går bare ikke an.

Hun håper nå at norske redaksjoner fortsetter å sende journalister inn i landet.

– Jeg håper vi fortsetter å ha øyenvitner på bakken da det er utrolig viktig. I en krig er det propaganda på begge sider. Da er det viktig å være der og skildre det som skjer, sier Holm.

Powered by Labrador CMS