TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække pratet om rapporten i nyhetsstudio tirsdag.

Solbrække om TV 2s Baneheia-dekning: – Vi kan ikke bare nøye oss med å beklage

TV 2 tar selvkritikk for dekningen av Baneheia-saken. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække mener det er viktig for tilliten at de er åpne om egne feil.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 har tidligere beklaget og sagt at de ikke har gjort jobben godt nok. Nå har de gått gjennom hele sin dekning av Baneheia-saken gjennom 23 år.

Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring i lagmannsretten. På tampen av fjoråret ble han frikjent for drapene. Forrige uke ble det kjent at saken mot Jan Helge Andersen gjenåpnes.

Målet med TV 2s rapport, ifølge nyhetsredaktør Karianne Solbrække, er å lære og jobbe for at det ikke skal svikte igjen.

– Vi kan ikke bare nøye oss med å beklage. Vi er nødt å gå inn i det og faktisk gjøre en gjennomgang av hvordan vi dekket den, sier hun til Medier24.

I rapporten står det at «det er en klar unnlatelsessynd at TV 2 ikke gikk ordentlig inn i saken før i 2019.» 

Samtidig tar mediehuset selvkritikk på at de kunne stilt mer kritiske spørsmål og gått lenger, spesielt i løpet av perioden rundt begjæringene om gjenopptakelse fra 2008 til 2019.

Spesielt ett moment er hun opptatt av.

– Det som kanskje har forundret meg mest, er at når Bente Mevåg kom inn i rettssaken og fortalte at det ikke var DNA-treff på Viggo Kristiansen, så oppsto det nesten en forvirring på journalistbenken, sier hun.

– Det undersøkte man ikke mer?

– Det forundrer meg mest, at man ikke forfulgte den DNA-delen mer enn man gjorde.

Hun mener DNA-teknologien var ny på det tidspunktet, og vanskelig for journalister å forstå. Noen av de samme mekanismene slo også inn med mobilbeviset, mener hun.

– Jeg tror at behovet for oppklaring også påvirket journalistene. Man hadde behov for at det var de to, sier hun.

Skal brukes internt

Rapporten er sendt inn til utvalget til Norsk Presseforbund som ser på Baneheia-dekningen til Presse-Norge.

Men rapporten skal også brukes internt i TV 2.

– Vi kommer fra en tradisjon i journalistikken der rettskraftige dommer nærmest ses på som fasit. Der må vi endre oss og ha mer kritisk tilnærming. Det handler om å snakke om det og ha søkelys på det internt, sier Solbrække.

TV 2 satte ned nytt team som jobbet med Baneheia-saken etter eget ønske i 2019. Etter det mener Solbrække at TV 2 har vært nyhetsledende blant de store mediene om saken.

Publiserte hele rapporten

Fædrelandsvennen har tidligere offentliggjort sin rapport om Baneheia-saken. TV 2 valgte å gjøre det samme.

– Det har med tillit å gjøre. Jeg tror at vi i media må jobbe for å fortjene tillit. Og når vi er åpne om egne feil, så tror jeg og håper at tillit bygges. Det er hovedgrunnen; at de som ser og leser på TV 2s plattformer, skal vite at det er et mediehus som er åpne om sine feil, sier hun.

Hun håper at Riksadvokaten, politiet, påtalemyndigheten og forsvarere leser rapporten.

– De har også noe å lære av hvordan et justismord kan oppstå eller utvikle seg.

Vil ha mer innsyn

Professor Ragna Aarli har i en utredning foreslått økt innsyn i dokumenter i straffesaker. Utredningen ble levert 28. februar 2021.

Solbrække mener Baneheia-saken viser tydelig at man trenger å kunne se politi og påtalemyndigheten mer i kortene.

– Jeg bekymrer meg for om politikerne primært forstår hvor viktig dette er for rettssikkerheten og demokratiet vårt. Jeg håper politikerne innser viktigheten av det fremover, sier hun.

I Sverige får pressen tilgang til bevis og dokumenter når en tiltale tas ut. Det skjer ikke i Norge.

– Jeg mener det er et tegn på at justis- og rettsvesenet ikke ser tydelig nok viktigheten av en kritisk presse til stede som kan kikke dem i kortene. Det er mye større åpenhet i de andre statsmaktene, kommenterer nyhetsredaktøren.

Hun mener det kan være problematisk å gjøre seg avhengig av kilder til en part i saken for å få ut dokumentasjon.

– Det er et lotterispill i hvilke saker du får tilgang til dokumenter eller ikke. Det er jo ikke bra for rettssikkerheten, sier hun.

Powered by Labrador CMS