Raymond Johansen

Raymond Johansen kaller Dagbladets dekning farlig

Byrådslederen går hardt ut mot Dagbladet på sin egen Facebook-side.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Saken oppdateres

Debatten rundt medienes dekning av terrorist Anders Behring Breiviks rettssak i Skien har rast. Flere har vært kritiske til at Dagbladets bruk av bilder, og direktesending fra rettssaken.

Nå har også byrådsleder Raymond Johansen reagert på dekningen.

På sin facebook-side går byrådslederen hardt ut mot at Dagbladet har sendt direkte fra terroristens åpne forklaring i rettssaken tirsdag. Han kaller dekningen farlig.

«Skremmende naivt av Dagbladet å ha en direkte sending av rettssaken i Skien. Det er farlig. Gale nynazister har denne personen som sitt forbilde. Noe terroristen på New Zealand beviste etter massakren i moskeen.», skriver byrådslederen.

Han fortsetter: «Skal vi minne resten av verden om eksistensen av denne personen? En som motiverer andre med det samme tankesettet? Dette er ikke bare et norsk anliggende. Han er en trussel! - aldri være naive ble sagt etter 22 juli! Det har Dagbladet glemt. Hvor mye tilgang til offentligheten skal vi gi denne fascistiske drapsmannen?»

Tirsdag var første dag i retten i rettsbehandlingen av terroristen Anders Behring Breiviks ønske om prøveløslatelse.

NTB Visuell leverer bilder og video av rettssaken, i tillegg har flere store mediehus reportere og kommentatorer til stede.

Før retten ble satt tirsdag, møtte Behring Breivik pressen, og viste nazihilsen og kom med en appell. Han hadde også med seg papir med budskap, både på kofferten, og på dressjakken.

Bilder av terroristens budskap ble publisert hos TV 2, Dagbladet og VG. Flere publiserte også bilde av nazihilsenen.

I etterkant har VG og Dagbladet fjernet bilder med budskapet fra sine forsider, men har det liggende inne i flere saker, enten i form av stillbilder eller levende bilder. VG har blant annet opptak av både budskapet og hilsenen i videoform.

TV 2 har valgt å sladde budskapet, både på bilder og på video.

Nyhetsredaktør i Dagbladet Frode Hansen svarer følgende på kritikken fra Johansen:

– Det er en krevende vurdering å avgjøre hva vi skal publisere fra tingretten. Vi har naturligvis stor forståelse for at dette kan være en belastning, både å se og høre massedrapsmannen, sier han til Medier24 og legger til:

– Men det er ikke naivt å synliggjøre hvordan han argumenterer og oppfører seg i retten. Det er kjernen i saken, og essensielt i vurderingen om han skal løslates eller ikke, nettopp det om han er en voldelig ekstremist eller ikke.

Hansen legger til at Dagbladet mener at det er riktig å vise det.

– Det sentrale er, er dette en mann som kan slippes ut, eller har han det samme tankegodset han har hatt tidligere. Det er vurderingene vi har gjort med publiseringene i dag.

Hansen påpeker at de ikke har publisert alt, og kuttet både lyd og bilde enkelte ganger.

Han legger til at han mener mindre åpenhet ikke er det riktige.

– Mindre åpenhet kan gi større grobunn til konspirasjonsteorier. Det mener jeg vi ikke trenger. For å snu spørsmålet: Er det riktig å tie massedrapsmannen i hjel, og hvilke konspirasjonsteorier kan da oppstå?

Powered by Labrador CMS