Flere medier er til stede i Skien fengsel der Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt.
Flere medier er til stede i Skien fengsel der Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt.

MENINGER:

Nazistiske håndhilsener er like effektive symboler uten lyd

«Det er ikke fordi det er «vondt» eller «belastende» at Breivik ikke skal gis et mikrofonstativ. Det er fordi det er farlig.», skriver Elin L´Estrange.

Publisert

Norske medier har valgt veldig ulike innretninger på dekningen av den pågående rettssaken om prøveløslatelse av Anders Behring Breivik.

Mens Dagsavisen og NRK er tilbakeholdne med bruk av bilder og video, sender både Dagbladet og TV 2 live fra rettssaken.

Derfor er det grunn til å minne om at Anders Behring Breiviks uttalte formål med terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya, var å oppnå oppmerksomhet om hans politiske mål.

Selvsagt er en rettssak en gyllen anledning til å få det han mest av alt ønsker seg: oppmerksomhet.

Han skriver faktisk i manifestet sitt om bruken av rettssaker til propagandaformål. «[…]allowing capture and the subsequent court proceedings may present several propaganda opportunities».

Ti år senere får den høyreekstreme massedrapsmannen privilegiet det er å sendes live ut til verden mens han snakker om borgerkrig. Breivik har fått holde opp skilt med nazistiske slagord og blitt direktesendt til allmennheten. Bildene går allerede verden over.

Allerede i forrige uke advarte forskere ved Senter for ekstremismeforskning (C-rex) om at denne typen rettssaker ofte brukes som plattform for å spre høyreekstrem og nazistisk propaganda. Det ble særlig advart mot symbolbruk som ordvalg, håndbevegelser og lignende. Slik symbolbruk vil ofte oppfattes som et signal til meningsfeller.

Breiviks tilhengere er ikke mange, men de er farlige. I mørke kroker på nettet er Breivik et ikon. På femårsdagen for 22. juli skjedde et nytt terrorangrep. Brenton Tarrant var inspirert av Breivik da han drepte 51 mennesker i 2019. Vår egen Phillip Manshaus var inspirert av Tarrant. Dette er individer og miljøer med stort voldspotensial. Breivik har et uttalt mål om inspirere flere til å gripe til våpen.

Dagbladet viser til at videooverføringen de bruker har 30 sekunders forsinkelse. Hadde de i stedet valgt å sende i opptak, ville de gitt seg selv langt mer handlingsrom til grundige vurderinger og nødvendig redigering.

For det hjelper selvfølgelig sørgelig lite å kutte lyden på sendingen, når massedrapsmannen har klistret slagord om den hvite rases overlevelse på brystkassa. Nazistiske håndhilsener er like effektive symboler uten lyd.

Det er vanskelig å forstå hvorfor det veide så tungt å sende denne overføringen live, når et redigert opptak ville gitt mulighet til å sladde de nazistiske plakatene Breivik bruker enhver anledning til å holde opp mot kameraene.

Når bildene og videoen er sendt ut, er tannkremen er ute av tuben. Det er all grunn til å forvente at disse bildene og opptakene vil dukke opp på høyreekstreme nettsteder og forum.

«Men aldri naivitet», sa Jens Stoltenberg etter 22. juli. Jeg syns det er god grunn til å minne om de ordene i dag.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS