Foro: Torill Henriksen
Pressefrihetsindeksen: Norge øverst, men flere faller
Norge topper igjen pressefrihetsindeksen. Men Reporters Without Borders er bekymret for synkende valg-poeng.
På Pressefrihetens Dag, 3 mai, ble den årlige Pressefrihetsindeksen publisert av Reporters Without Borders (RSF).
For åttende år på rad er det Norge som topper indeksen. Norge ender i år med 91,89 poeng, mot 95,18 poeng året før. Vi har blant annet fått lavere poengscore på lovgivende indikator.
I likhet med i fjor er det bare åtte land som kan vise til så høy score på pressefrihet i landet, at de blir markert som grønne.
Indeksen måles etter fem indikatorer, politisk, økonomisk, lovgivende, sosial og sikkerhet.
RSF skriver at det er spesielt den politiske indikatoren som har falt, med et gjennomsnittsfall på 7,6 poeng.
Ettersom mer enn halvparten av verdens befolkning går til valgurnene i 2024, advarer RSF om den bekymringsfulle trenden, skriver de.
« Stater og andre politiske krefter spiller en stadig mindre rolle i å beskytte pressefriheten. Denne avmakten går noen ganger hånd i hånd med mer fiendtlige handlinger som undergraver journalistenes rolle, eller til og med instrumentaliserer media gjennom kampanjer for trakassering eller desinformasjon. », skriver RSF.
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), sier til NTB at politikerne har et særlig ansvar for å verne om pressefriheten.
– Selv om Norge fremdeles er rangert høyest på indeksen som viser hvordan det står til med pressefriheten over hele verden, er det urovekkende at vi scorer dårligere enn i fjor på den politiske delen av indeksen. Vi må se nærmere på hva det skyldes, sier Gharahkhani.
De påpeker at valg ofte er ledsaget av vold mot journalister, og viser til land som Niger og Burkina Faso som begge har falt langt på årets indeks. RSF skriver også at Erdogans gjenvalg i Tyrkia er en bekymring. Tyrkia havner i år på 158 plass.
– Indeksen bekrefter det vi vet – at det er svært farlig å være journalist i utsatte områder i verden. Vi har et moralsk ansvar for å løfte fram betydningen av den frie presse både hjemme og når vi snakker med våre kollegaer i andre land, sier stortingspresident Gharahkhani.
RSF skriver at krigen i Gaza har vært preget av rekordmange krenkelser mot journalister og medier siden oktober 2023 og påpeker at mer enn 100 palestinske reportere har blitt drept av Israels forsvarsstyrker, inkludert minst 22 i løpet av arbeidet.
Palestina havnet i år på 157. plass på listen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no