Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, reagerer på regjeringens forslag.

Regjeringen vil strupe medienes tilgang: – Oppsiktsvekkende

Norsk Redaktørforening reagerer sterkt på regjeringens nye forslag om valgdagsmålingene.

Publisert Sist oppdatert

I starten av april fremmet regjeringen et forslag til endringer i valgloven. Endringene knytter seg til offentliggjøring av valgresultater og valgdagsmålinger.

I forslaget foreslås det at pressen ikke skal få tilgang til valgdagsmålingene på forskudd mot sperrefrist. I dag er det slik at medier med spesiell avtale får resultatene halvannen time før de er offisielle.

Norsk Redaktørforening (NR) reagerer på forslaget.

– Vi er sterkt imot denne lovendringen. Vårt inntrykk er at dagens ordning fungerer godt. I lovforslaget argumenteres det heller ikke godt for hvorfor dagens ordning må endres, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø til Medier24.

Hun legger til at både NR og andre presseorganisasjoner kommer til å melde seg på i denne saken fremover.

– Vi har tatt opp saken i styremøte og i møte med våre regionforeninger. Vi har også vært i dialog med andre medieorganisasjonene om saken og vi har vært i kontakt med flere sentrale mediebedrifter her, sier Kjelling Nybø. 

– Dette er en viktig sak for mediene og for medieorganisasjonene. Vi forventer at det i denne saken blir lagt opp til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier hun.

– Tynn argumentasjon

I lovforslaget skriver utvalget at det har blitt vanskeligere å håndtere ordningen med sperrefrist, fordi medielandskapet har endret seg.

«Det har også vokst fram ulike «alternative» medier og profesjonaliserte blogger, som ikke nødvendigvis følger pressens etiske regelverk, men som likevel kan hevdes å være en del av sekkebetegnelsen «pressen», heter det i teksten.

Kjelling Nybø mener argumentasjonen er tynn.

– I Norge har vi mulighet for å avgrense denne rettigheten for eksempel til alle medier som har forpliktet seg på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, sier hun.

Utvalget skriver videre at de ansatte i mediehusene også er velgere, og at dersom mange medier får tilgang, vil det innebære at mange velgere får kunnskap om faktiske resultater mens valget pågår. 

– Svært uheldig

16 av utvalgets 18 medlemmer mener at media ikke lenger skal få tilgang til valgresultatet i forkant av fristen. 

Det foreslås et tydelig forbud mot å gi ut valginformasjon før kl. 21.00.

De to siste medlemmene i utvalget mener mediene fremdeles bør få ha tilgang. 

De understreker at det ikke er kjente tilfeller av misbruk av dagens ordning, og foreslår en avgrensning av hvilke medier som har den tilstrekkelige seriøsiteten til å kunne motta resultatene. 

Det foreslås at utvelgelsen kan skje ved å legge til grunn medier som dekkes av loven om redaksjonell frihet.

Kjelling Nybø sier tilgangen til kvalitetssikrede og verifiserte valgresultater og prognoser er avgjørende for at pressen raskt skal kunne gi publikum korrekt informasjon.

 – Å frata de redaktørstyrte mediene denne muligheten er svært uheldig. De redaktørstyrte mediene er på noen områder gitt videre konsesjoner enn allmennheten, sier Kjelling Nybø.

Hun trekker fram tilgangen til Domstol.no og politiloggens presseklient som andre konsesjoner.

Tre tilfeller av brudd

Kjelling Nybø påpeker at Valgdirektoratet siden 2017 har gjort avtaler med medier som ønsker tilgang på valgresultatet i forkant.

– Dette har vært en velfungerende ordning, og det har vært svært få tilfeller av for tidlig publisering fra medienes side.

NR var blant organisasjonene som skrev høringssvar da forslaget var til høring i 2020. Kjelling Nybø er klar på at de fremdeles står fast ved det de skrev den gang.

– Det er oppsiktsvekkende at man foreslår å endre en velfungerende ordning, av stor betydning for medienes utøvelse av sin kjerneoppgave, uten å vise til ett eneste konkret eksempel på at ordningen har medført utilsiktede konsekvenser.

For mediehus har det ved tre tilfelle blitt avdekket brudd på sperrefristen: I 2015 fikk NRK en bot på 300.000 kroner (opprinnelig 600.000) for å ha brutt sperrefristen med tolv minutter. Samme år fikk Svelvikposten bot på 100.000 kroner.

I 2009 fikk Dagbladet et gebyr på 40.000 kroner for å ha sendt pushvarsel ett minutt før fristen.

Forslaget om lovendringen er nå sendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen. 

– Sikrer lik behandling

Medier24 har forelagt kritikken fra Kjelling Nybø til Kommunal- og distriktsdepartementet. 

Statssekretær Ole Gustav Narud svarer at det er et sentralt internasjonalt prinsipp i gjennomføringen av valg at valgresultatene skal være hemmelige så lenge velgerne kan stemme. 

– Det sikrer at alle velgere har den samme informasjonen når de stemmer. Praksisen med at mediene får tilgang til valgresultatet mens stemmingen pågår, er derfor både uvanlig og uheldig, skriver han til Medier24 og fortsetter: 

– Regjeringen forstår at mediene har satt pris på denne muligheten, men er sikker på at norske medier, i likhet med alle utenlandske medier, er i stand til å dekke valget på en god måte også uten denne særordningen.

Narud legger til at et bredt flertall i Valglovutvalget gikk inn for en slik endring. 

– Vi foreslår nå et tydeligere regelverk, som innebærer at ingen medier skal får informasjon valgresultatet mens valglokalene er åpne. Forslaget sikrer at alle medier behandles likt, og er i tråd med sentrale demokratiske prinsipper, avslutter Narud. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS