Programleder for Urix, Rima Iraki.

Slik skal Rima Iraki utvikle Urix videre: – Skal bli bredere og mer tilgjengelig for folk flest

Onsdag kveld leder Rima Iraki sin første NRK Urix-sending.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag er det sesongpremiere på NRKs utenriksprogram Urix. Nytt fra før sommeren er at Gry Blekastad Almås har forlatt programlederjobben for å bli London-korrespondent.

Inn kommer Rima Iraki fra Dagsrevyen som ny programleder.

– Jeg gleder meg veldig. Å lede programmer har jeg gjort før, men jeg har aldri ledet Urix før. Så det er også litt nerver, som det skal være før en sending, sier Iraki til Medier24 før hennes første sending.

Savner allerede Dagsrevyen

Det er ingen tvil om at Iraki er en rutinert programleder. I 2014 hadde hun sin første sending som Dagsrevyen-anker.

Etter to år ble hun fast anker, og har jevnlig figurert på Dagsrevyen de siste årene.

Iraki beskriver tiden i Dagsrevyen som lærerik.

– Man lærer utrolig mye fordi man må jobbe med alle slags saker. Man er også omgitt av mennesker som kan veldig mye og som jeg kaller levende leksikon. Det er det som er så fint med å jobbe i NRK, sier hun.

Til tross for utallige saker, skiller koronanedstengingen 12. mars 2020 seg ut for Iraki. Da var hun programleder for Dagsrevyen-sendingen sammen med Eline Buvarp Aardal.

– Det er en sending jeg alltid vil komme til å huske. Du skulle både ta innover deg som enkeltperson at dette skjer i Norge nå, samtidig som du skulle formilde dette til folket. Det føltes helt absurd at dette skjedde i Norge, og det var en veldig spesiell sending.

– Vil du savne det å jobbe med breaking og kaste deg rundt når ting skjer?

– Jeg savner Dagsrevyen allerede. Når jeg ser på det nå så tenker jeg: «skal jeg ikke jobbe der på en stund?» Men jeg tenker også at jeg ikke er ferdig med Dagsrevyen, svarer Iraki og fortsetter:

– Jeg har jobbet der en stund, og nå skal jeg være i Urix som jeg synes er kjempespennende. Det er klart at man jobber på en annen måte siden det er én sending i uken, men det er fortsatt en puls og en nerve tilstede. Det skal være aktuelt, selv om man går litt dypere.

Rima Iraki og producer Anders Taylor Larsen diskuterer korografien før sending.

Vil gjøre Urix enda mer synlig på flere plattformer

Ved siden av en bachelor i journalistikk, har Iraki en bachelorgrad i internasjonale relasjoner fra University of Queensland i Australia.

Hun er forteller at utenriksstoff alltid har stått henne nær.

– Jeg har alltid vært opptatt av utenriksspørsmål. Jeg vet ikke om det er fordi jeg har levd mange ulike steder eller har en bakgrunn som speiler verden. Man jobber også med dette i Dagsrevyen, men her har jeg muligheten til å fordype meg i et felt jeg synes er veldig spennende og som jeg har en stor interesse for.

Midt under korona-krisen i fjor la Urix om både formatet og innretningen på studioet. I tillegg flyttet de fra NRK 2 til NRK 1.

Poenget var da at de ville komme tettere på folk med et ellers så komplisert stoff som utenriksjournalistikk.

Iraki er klar på at dette er noe de vil jobbe videre med også i denne sesongen.

– Hva vil du tilføre Urix?

– Urix er allerede et veldig bra program og det er lagt en god base. Jeg vil utvikle oss videre med å gjøre oss synlig på enda flere plattformer. Utenriksprogrammet skal bli bredere og mer tilgjengelig for folk flest. Det skal ikke oppleves som et program som kun er laget for spesielt interesserte, svarer Iraki og fortsetter:

– Det som skjer der ute påvirker ofte oss her hjemme. Men det er ikke alltid vi tenker over det. Verden henger mye mer sammen enn det vi er klar over, og det har jeg lyst til å vise. Vi skal bry oss om det som skjer i Afghanistan, fordi det også kan få konsekvenser for vår hverdag her hjemme. Også har vi lyst til å ta enda mer tak i temaer som folk er opptatt av i hverdagen. Det er også utenriksjournalistikk.

Powered by Labrador CMS