NRKs korrespondenter: Anders Magnus i Washington, Philip Lote som var i Brussel frem til 2020, Jan Espen Kruse i Moskva, Veronika Westhrin i Washington, Yama Wolasmal i Beirut, Øyvind Nyborg i London, Kjersti Strømmen i Beijing og Sidsel Wold i Istanbul.

Så mye koster korrespondent-kontorene til NRK

– Å ha permanente øyner og ører rundt om verden har vært utrolig viktig for den norsk offentlighet i en krisesituasjon, sier NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har fått innsyn i en oversikt av regnskapet for kostnadene og reiser for de ti korrespondentene til NRK som for øyeblikket er utplassert på ni steder i verden.

Sammenstillingen viser at samlede utgifter i 2020 var på 30,2 millioner kroner. Til sammenligning var utgiftene i 2019 på 29 millioner kroner.

Oversikten viser de totale drift- og reiseutgiftene til samtlige av NRKs korrespondentkontorer.

Det gjelder kontorene i Washington, London, Brussel, Berlin, Midtøsten, Istanbul, Cape Town, Moskva og Beijing.

  • Se fullstendig oversikt over både kostnad for hvert enkelt kontor og reportasjereiser lenger ned i saken.

Dyrest i drift

Beijing-kontoret til korrespondent Kjersti Strømmen er dyrest i drift. Kontoret hadde 2,8 millioner kroner i driftskostnader i 2020. I 2019 lå kostnadene på 2, 1 millioner.

Når det gjelder reportasjereiser gikk kostnadene for 2020 ned fra året før for Asia-korrespondenten. I 2019 ble det brukt 545 723 kroner, mens i korona-året ble det brukt 137 627 kroner.

Sør-Afrika-korrespondent Ida Titlestad Dahlback har i 2020 levd under en ekstrem nedstengning av samfunnet i Cape Town.

Derfor er også kostnadene for reportasjereiser gått fra 227 181 kroner i 2019, til 32 761 kroner i 2020.

Men ikke alle kontorene har kuttet ned på reportasjereiser.

Under de første dramatiske månedene med pandemien, var Europa-korrespondent Roger Sevrin Bruland den norske befolkningens øyne og ører fra de rystende scenene man så i Sentral- og Sør-Europa.

Bruland reiste dermed for 727 527 kroner i fjor. Til sammenligning reiste han for 133 977 kroner i 2019.

Har vist sin verdi

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier grunnen til at utgiftene har økt til dels skyldes valuta og prisstigning.

Valutaen er også en viktig grunn til at utgiftene har økt mer i Beijing. I tillegg har de hyret inn en ny fotograf og mistet Danmarks Radio som med-leietaker for kontorlokalet.

Når det gjelder svingningene i kostnadene for reportasjereiser, så peker Falkenberg Mikkelsen på korona-effekten som årsaken.

– Det har vært umulig å reise ut av Kina etter at viruset kom. Det samme gjelder for Beirut, hvor det var tidlig nedstengning. Mens Berlin-kontoret har vært veldig aktiv og dekket pandemien i forskjellige land, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Det er nedfelt i NRK-plakaten at NRK skal bidra til økt kunnskap om internasjonale forhold.

Å gjennomføre reportasjereiser er derfor helt vesentlig for å gi innblikk og beskrive samfunnsforhold for det norske publikummet.

Falkenberg Mikkelsen mener koronapandemien har vist korrespondent-nettverket sin verdi.

– Det å reise ut av Norge er blitt så vanskelig, så det å ha permanente øyner og ører rundt om verden har vært utrolig viktig for NRK og norsk offentlighet i en krisesituasjon, sier Falkenberg Mikkelsen.

Ekstra utgifter med hjemsending

Oversikten har NRK selv utarbeidet, og ligger i sin helhet nederst i saken.

Kostnadene for korrespondent-kontorene inneholder alt fra lønn, inkludert utenlandstillegg, sosiale utgifter og andre personalkostnader.

Skolepenger, husleie, flytteutgifter og drift av kontor eller hjemmekontor er også tatt med.

Det samme gjelder lønn til kontoransatte og i noen tilfeller lokale fotografer, telefon, bredbånd og utgifter til LiveU - systemet NRK bruker for å gå direkte i sendinger - samt diverse andre driftskostnader.

Drift av korrespondentene er for en samling med korrespondentene i 2019. I 2020 ble ekstra utgifter i forbindelse med hjemsending av korrespondentene belastet her.

Powered by Labrador CMS