Dagsrevyen-anker Rima Iraki og NRK Nyheter-anker Eline Buvarp Aardal.

For ett år siden ledet de den spesielle Dagsrevyen-sendingen: – Skjønte det ville bli en sending for historiebøkene

Rima Iraki og Eline Buvarp Aardal var ankerne som ledet Dagsrevyen-sendingen da Norge koronastengte i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg husker Rima kom på jobb og sa «Dette blir en viktig sending. Nå har vi en jobb å gjøre», sier NRKs nyhetsanker Eline Buvarp Aardal til Medier24.

Sammen med Rima Iraki skulle hun lede det som skulle bli en av de mest historiske Dagsrevyen-sendingen, på linje med da Berlin-muren falt og drapet på Olof Palme.

Aardal beskriver en spesiell stemning i redaksjonen før sendingen.

– Det var et stort alvor som preget hele redaksjonen. Den var veldig konsentrert og jeg kjente at det var historisk. Da ordene til Erna Solberg fra pressekonferansen åpner sendingen, så skjønner man at det er en sending for historiebøkene, sier Aardal.

Kjente på et stort ansvar

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte på pressekonferansen at regjeringen innførte de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig.

Behovet og interessen for informasjon i samfunnet var stor, og for redaksjonen på Marienlyst hvilte det et ekstra stort ansvar for at det skulle komme ut så enkelt og riktig som mulig.

Klokken 18.59 bekreftet også statsministeren at Norge hadde fått sitt første covid-19-relaterte dødsfall. Alvoret i situasjonen ble understreket av dette.

– Vi måtte få oversikt over konsekvensene stengingen ville få for folk, og presentere det på en god måte. Vi merket et enormt sug etter informasjon. Det gjorde jobben vår som redaksjon så enormt tydelig, sier Aardal og legger til:

– Jeg tror jeg aldri har kjent på et så stort ansvar på å presentere og formidle nyheten, situasjonen og realiteten.

Pågangen fra seerne var også stor. For Aardal er det nettopp slike situasjoner som gjør at man ønsker å være journalist.

– Man vet hvor viktig journalistikken er for demokratiet når man bestemmer seg for å bli journalist. Men for min egen del har jeg aldri opplevd at jobben jeg gjør her og nå er så viktig for folk.

Å koble av etter sendingen var ikke enkelt, men Aardal ville ikke vært foruten.

– Etter noe slik er man ti meter over madrassen. Men å få lov til å opplyse og formidle i de dagene der er jeg takknemlig for.

Programleder Rima Iraki i NRK Dagsrevyen.

Surrealistisk

Dagsrevyen-anker Rima Iraki beskriver en rar stemning i dagene før 12. mars.

– Det var en rar stemning i dagene før 12. mars. Det var mange som gikk og kjente på en uro. Jeg så hvilken vei det hadde gått i andre land i Europa, og visste at det bare var et tidsspørsmål før Norge også ville følge etter og stenge ned, sier hun og fortsetter:

Likevel ble det helt surrealistisk å være på jobb den dagen, og høre Erna Solberg snakke om «de sterkeste tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid», ifølge Iraki.

– Jeg minnes følelsen av å prøve å fordøye det absurde, samtidig som jeg skulle konsentrere meg om å forberede en så viktig sending. Det var en veldig spesiell opplevelse.

– Når forsto man at dette ville bli en av de historiske sendingene til Dagsrevyen?

– Det var nok først i dagene etterpå. Før sending og underveis var jeg mest opptatt av å lage en så god og informativ sending som mulig, svarer Iraki.

Powered by Labrador CMS