Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

NRK ikke felt etter Dagsnytt 18-innslag: – Slumsete

Det ble klart under onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

NRK ble ikke felt etter et Dagsnytt 18-innslag om at en redaktør som skulle lede en panelsamtale på Litteraturhuset i Skien, trakk seg.

Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg under onsdagens møte, men flere i utvalget var i tvil.

– Jeg synes det er i grenseland, sier PFU-medlem Gunnar Kagge.

Mener seg mistenkeliggjort

I introduksjonen til innslaget sa programlederen: «Årsaken var at en omdiskutert paneldeltaker var med, professor Glenn Diesen, som har koblinger opp mot Russland.»

Klager er statsviter Glenn Disen. Han reagerer på at det i innslaget hevdes at han har «koblinger til Russland», og at det begrunnes med at han vært på konferanser i Russland og deltatt i russiske medier.

Klager mener seg mistenkeliggjort. Han viser til at selv om han har bodd og jobbet mange år i Russland, anfører Disen at han har et mye sterkere nettverk med politiske og militære ledere i USA, India og Ungarn.

Klager påpekte at dette er vanlige, akademiske aktiviteter for en professor i russisk politikk.

I sitt tilsvar skriver NRK at de erkjente at introduksjonen til innslaget ble feil, men påpekte at dette umiddelbart ble korrigert.

NRK avviste at innslaget utløste klagers rett til samtidig imøtegåelse. NRK mente at det ville skapt veldig snevre rammer for offentlig ordskifte i redaktørstyrte medier, hvis det skulle stilles krav til å innhente samtidig imøtegåelse om noen henviste til offentlig kjent kritikk eller kontroverser rundt andre aktører enn de som er til stede i aktuelle diskusjoner.

– Slumsete av NRK 

PFU-medlem Eivind Ljøstad peker på at direktesendte debatter er en vansklig øvelse.

– Det stilles krav til at man er skjerpet. Jeg synes det er slumsete av NRK i mye av den sendingen. Det er oppsiktsvekkende hvor mye som går galt i starten. Jeg tenker her er det gjort dårlig research. Det er han vi egentlig diskutere, sier Ljøstad.

PFU-medlem Frode Hansen mener det ikke ble fremmet beskyldninger av faktisk art under innslaget.

– Jeg er også enig med NRK om det vil skape snevrere rammer for det offentlige ordskifte.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS