Hudd ønsker å være et norsk, tryggere og mer sosialt alternativ til Facebook, med ekte brukere verifisert via Vipps, og etter hvert BankID.
Plattformen er positive til redaktørstyrte medier, men ser utfordringer med betalingsmurer og risiko for spam.
Gründerne vektlegger redusert skjermtid, ekte sosialt samvær og lokal nytteverdi, med ambisjoner om vekst både i Norge og internasjonalt.
Oppsummeringen er laget av ChatGPT, men lest gjennom av en journalist.
Kan norske Hudd være et alternativ, eller utkonkurrere Facebook i Norge? Det tror gründerne bak sosiale medier-plattformen som ble lansert i november i fjor.
De bikket nylig 100.000 brukere på Hudd, som de håper kan være mer sosial enn sin største konkurrent.
– Sosiale medier er ikke sosiale lenger. De er usosiale.
Det sier gründer Eigil Arff Tarjem til Medier24, som er på besøk i nyinnflyttede kontorer like ved Aker brygge.
Hudd-gründer Eigil Arff Tarjem.Foto: Kent Olsen
Han mener sosiale medier ikke fører folk tettere på hverandre, men virker heller isolerende i en evig strøm av innhold og algoritmer.
– Man vil være et alternativ til utenlandske sosiale medier, hvor det er mye botter og desinformasjon, forklarer han.
CCO i selskapet, Jonas Floberg Åkre, forteller at hovedmålet i første omgang er å tilby et alternativ som på sikt kan erstatte Facebook.
– Det er et scenario der vi kan koeksistere uten problem. Det er ikke slik at alle i Norge vil foretrekke Hudd over Facebook. Men vi skal lage et bedre produkt, sier han.
Skiller seg ut
Det som skiller Hudd fra andre sosiale medier er blant annet at man må logge seg inn via Vipps, som igjen henter data fra Folkeregisteret til din profil. Det er for å være sikker på at hver bruker er et ekte menneske.
På sikt er målet å få på plass en BankID-innlogging.
Hovedpoenget med det er å unngå falske brukere og desinformasjon.
– Falske brukere vil ikke eksistere på Hudd, men vi ønsker at det skal være mulig å være uenig i diskusjoner. Vi vil fasilitere for en god og åpen debatt som skal være ekte. Det skal ikke være fabrikert av botter, kommenterer Tarjem.
– Vis meg en annen start-up som har gjort noe sånn som dette med åtte millioner kroner, sierEigil Arff Tarjem, her med Jonas Floberg Åkre.Foto: Kent Olsen
De ønsker også redaktørstyrte medier velkommen på plattformen, og har vært i kontakt med flere mediehus, sier de.
Selv om ønsket er der, står de overfor utfordringer med det.
– Mye av det er bak en betalingsmur. Da blir det fort fylt opp med masse lenker som ikke gir noen verdi hvis du ikke betaler for det. Utgangspunktet er at vi er veldig positive til å ønske det, men vi må finne en måte hvor det fungerer bra for brukerne våre uten at det blir oppfattet som spam, forteller Tarjem.
Skal hente mer penger
Siden selskapet ble stiftet har de hatt 19 millioner kroner å ta av. Åtte av dem er brukt så langt.
– Det er ingenting. Vis meg en annen start-up som har gjort noe sånn som dette med åtte millioner kroner. Da tror jeg du skal lete lenge, sier Tarjem.
Selskapet har ingen inntekter, men mener de har stålkontroll på «cash burn» og økonomien. Det skal ikke mye til før de klarer å holde båten flytende, medgir gründeren.
De ønsker likevel å gå ut og hente mer penger.
– Vi planlegger en større åpen emisjon der folk flest kan delta til høsten eller tidlig vinter, forteller Tarjem.
– Har dere noe anslag på hvor mye dere vil hente der?
– Nei, det har vi ikke satt ennå.
Tenker lokalt
Målet i år er å nå 250.000 brukere, men allerede snuser de på å øke antallet. Mye skyldes organisk vekst.
På et punkt må de begynne å tjene penger. De har så langt identifisert seks inntektsbein, og deler noen av dem.
– Det store prosjektet vi jobber med nå, som ferdigstilles i april, er egne bedriftsmoduler for SMB-markedet (små og mellomstore bedrifter), forteller Tarjem.
– Hovedsakelig har vi som mål at den lokale bakeren og snekkeren skal kunne kommunisere med nærmiljøet sitt og få kunder derfra. Det er fryktelig utfordrende for dem å markedsføre seg i dag, så der ser vi et vakuum som vi ønsker å tette.
Innimellom slagene blir det litt tid til fusball på det nye kontoret. Her er duoen med community manager Ken Moon-At.Foto: Kent Olsen
I tillegg har de en sekkepost som heter «Storkunder», og i 2026 ruller de ut flere ting som kan gi ytterligere inntekter, forteller de.
Åkre utdyper at det lokale næringslivet og annonsører kommer i første omgang. Også organisasjoner, kommuner og politiske partier står på agendaen.
Ett inntektsbein som er blitt utsatt er premium-funksjoner, etter tilbakemelding fra brukerne.
– 100 prosent av de som responderte sa at vi burde prioritere bedriftsprofiler i stedet. Så premium-produktet har vi foreløpig lagt på is, sier Tarjem, som fortsetter:
– Jeg tror vi kommer til å lansere et premium-produktet, men slik som ting ser ut nå, kan det fort bli i 2026.
Ikke valuta
Der andre sosiale medier er skrudd til for at brukeren skal bruke tid på plattformene, tenker Hudd annerledes.
– Tid er ikke valutaen for Hudd, sier Tarjem.
Bemanningen til Hudd består hovedsakelig av småbarnsforeldre. Ønsket er å samle alt av kommunikasjon, fra foreldregruper, idrettslag, venner og familie, i én app.
– Den større kampen er skjermtiden og «doom scrolling». Problemet er tiden vi bruker på skjerm i stedet for våre ekte liv. Å faktisk møte venner og bruke mer tid sammen med barna er tingene vi mener er superviktige, sier Åkre.
Gründerselskapet har nylig flyttet inn i nye lokaler i Oslo.Foto: Kent Olsen
Tarjem utdyper at de ønsker å for eksempel hjelpe småbarnsforeldre å finne relevante arrangementer, og kommunisere enklere med barnehage og skoler.
– Altså, å fasilitere for faktisk fysisk sosial omgang, fremfor at alle bare sitter på hver sin mobil og browser en eller annen hund som tar salto i Kina. Det er ikke det man bør leve for, mener jeg i hvert fall, sier han.
Selv om de har blitt møtt med skepsis fra blant andre Hans Petter Nygård-Hansen, har de troen på at plattformen, med sine funksjoner, kan knytte lokalt næringsliv, offentlig kommunikasjon og hverdagslivet sammen.
– Alt kan være på ett sted hvor du faktisk kan bruke mindre tid, og få en mer effektiv digital bruk, forklarer Åkre.
Ikke bare Norge
Hudd har tidligere uttalt at de ikke bare tenker Norge, men at de også ser til Norden. Nå letter de på sløret om utenfor Norden.
– Det er noen markedet vi snuser litt på, veldig tentativt. Men vi har Nordiske ambisjoner, forteller Tarjem, som føyer til:
– Det er et scenario hvis en del variabler heller riktig vei, så kan du se for deg at vi kan lansere i andre europeiske land også.
Da må forutsetningene være på plass, som identifikator a la BankID eller Vipps.
– Vi har opsjoner på en del andre land som vi kommer til å være opportunistiske rundt, og gripe hvis vi ser at det er en mulighet, sier han.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no