Ole Egil Størkson vil ha en debatt om hvem som kan delta i samfunnsdebatten.
Ole Egil Størkson vil ha en debatt om hvem som kan delta i samfunnsdebatten.

NRK-journalist trekker seg fra politisk kandidatur etter kritikk

NRK-journalisten Ole Egil Størkson ønsket å stille som bystyrekandidat for MDG i Bergen. Nå trekker han kandidaturet.

Publisert

Journalisten, som omtalte saken først, skrev torsdag formiddag at NRK-journalist Ole Egil Størkson stiller som bystyrekandidat i Bergen for MDG.

Størkson jobber med dokumentarproduksjon i program riksavdelingen i Bergen.

– Jeg vet at journalister skal verne om sin integritet, men dette rokker ikke ved min integritet. Jeg har ikke politikk som felt, men jobber med dokumentarserier. Hadde jeg jobbet med politikk, nyheter eller miljø, hadde jeg ikke tatt dette valget, fortalte han til fagbladet Journalisten.

Nå gjør han helomvending og trekker seg etter kritikk fra blant annet IJ-fagmedarbeider Trygve Aas Olsen, som påpeker at Størkson selv ikke kan vurdere om valget hans rokker ved hans integritet.

Redaksjonssjef Eva Cathrine Berget har forklart til fagbladet at da Størkson spurte om NRK hadde innvendinger så fikk han ikke svar fra henne, noe hun beklager og sier er hennes feil.

Forventet reaksjoner

Til Medier24 sier Størkson selv at han forventet reaksjoner.

– Det er naivt å ikke tro det.

Han forteller at det var Aas Olsens poengtering om at man ikke kan personlig vurdere sin integritet og uavhengighet som avgjørende.

– Jeg ser poenget og det må jeg ta innover meg. Det er trist at man må trekke seg, men jeg gjør det, sier han.

Vil ha debatt

Samtidig ønsker han å drøfte det prinsipielle med saken og at alle samfunnsgrupper bør ha muligheter til å delta i samfunnsdebatten.

– At journalister skal være utelukket føltes feil så lenge man respektere de grunnleggende verdiene man har i et samfunn, med demokrati, rettsstat, likestilling, ytringsfrihet, menneskerettigheter, sier han.

– Når man respekter det og jobber innafor rammen, så tenkte jeg at det var rom for å delta på det som engasjerer meg som jeg tenker er innafor kommunepolitikken som ikke er i konflikt med det jeg jobber med i NRK. Jeg jobber ikke i politikk eller miljø, fortsetter han.

Han trekker inn landene Kina og Russland der ytringsfriheten er begrenset.

– Der får ikke journalister uttale seg, så har vi alle disse frihetene her, men vi som journalister er fratatt den stemmen. Jeg tenkte at det var rom for det så lenge man jobber innenfor de grunnleggende verdiene, at jeg som samfunnsengasjert person kunne delta så lenge jeg så at det ikke var interesse- eller habilitetskonflikt. Tematikken jeg jobber med er ikke i nærheten av lokalpolitikk, avslutter han.

Powered by Labrador CMS