Det er stor misnøye blant flere norske sportsredaksjoner i forbindelse med helgens verdenscupåpning på langrenn i finske Ruka.
Rettighetshaver NENT Group og rettighetsforvalter Infront Sports Media overholder nemlig veldig strenge regler for hva og hvem som kan filmes inne på arena.
Viaplay-eier NENT overtok vinterrettighetene fra NRK i Norge denne vinteren, og den nye håndhevingen skal oppleves «som et taktskifte for dekningen av skisporten», blir Medier24 fortalt.
Etter det Medier24 kjenner til skal både Dagbladet, VG og Aftenposten ha blitt nektet å filme levende bilder fra inne på skistadion.
Det inkluderer intervjuer i den såkalte «mixed zone», der utøverne møter pressekorpset. Unntaket skal være hvis de betaler selskapet Infront, som forvalter TV-rettighetene, får Medier24 opplyst.
Skrivende journalister skal imidlertid ha fått lov til å være der.
Etter det Medier24 kjenner til skal minst to mediehus ha vurdert å boikotte verdenscuphelgen grunnet dette.
Flere mediehus skal siden fredag være i løpende dialog og forhandling med Infront for å finne løsninger.
Etter det Medier24 erfarer har TV 2 blitt enige med Infront om en langsiktig avtale. Også NRK skal ha en avtale på plass.
NENTs norske sportssjef Kristian Oma henviser til Infront for kommentarer.
– Dette er ikke vårt bord. Vi ønsker som alle andre at NRK, TV2 og de mediene som ønsker det – skal få være til stede og jobbe i mixed zone under verdenscup. Interesse rundt, og dekning av vintersporten er selvfølgelig i alles interesse. Men dette er altså en dialog mellom de nevnte mediene og Infront, og vi får håpe at det løser seg, skriver Oma til Medier24.
Les Infront Sports Media svar nederst i saken.
– Misfornøyde
Leder for Norske Sportsjournalisters Forbund (NSJF), Reidar Sollie, forteller at de har fått flere henvendelser fra sine medlemmer om situasjonen i Ruka.
Han viser til at akkreditering til intervju under verdenscupen tidligere har vært håndtert internt mellom mediehusene.
Etter at NENT fikk rettighetene har man ikke kommet så langt i prosessen om akkreditering til mixed zone.
– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra medlemmene deres?
– De er selvfølgelig misfornøyde. Det har vært særlig brukt under mesterskap og ikke så mye under verdenscupen, som er et mindre format. Men nå er det tydeligvis det i Finland. Mediehusene har ikke blitt enig før verdenscupen startet, og det er uheldig, svarer Sollie.
At rettighetshavere har forbeholdt intervjuer på arenaer under mesterskap til sine journalister, er likevel ikke en ny ting.
Sollie forteller at NSJF har vært kritisk til en slik løsning hele veien.
– At rettighetene omfatter å sende løpene live forstår vi. Så er spørsmålet hvor lenge etter løpet at rettighetene gjelder. Vår oppfordring er at TV-selskapene blir enige og at alle får tilgang til utøverne når det rettighetsbelagte løpet er over, sier Sollie til Medier24.
– En ting er OL og VM, men hva kan være konsekvensene om dette blir normen under verdenscupen?
– Et sted må man sette strek i hvor lenge løperne er rettighetsbelagte etter løpet. Det finnes ikke noen definisjon på det i dag. Men det krever bare et enda større apparat for å få tilgang på løperne etter man har vært i mixed zone. Det er veldig uheldig, sier Sollie.
– Vårt utgangspunkt er fri tilgang for alle i mixed zone, enten om man skal skrive eller filme. Nå kan jo de som skriver få tilgang. Det blir et kunstig skille i en digital hverdag som endrer arbeidsmetodene fullstendig, fortsetter han.
Akkreditering mot sperrefrist
Nyhetssjef for TV på VG-sporten, Carina Bredesen, forteller til Medier24 at VG nettopp har fått akkreditering til å filme i mixed zone, men med en sperrefrist til etter blomster- og medaljeseremonien.
Hun er klar på at det er pågående dialog med rettighetshaverne, og at ting kan forandre seg fort.
– Vi ønsker så mye tilgang som mulig for å levere et bra innhold til våre lesere og seere. Så jobber videre med å få gode avtaler som sikrer oss det. Vi innretter oss etter god praksis for å få det til, sier Bredesen til Medier24.
– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha fått avklart dette mye tidligere, og håper på bedre flyt resten av sesongen, legger hun til.
Redaksjonssjef Anders Sårheim forteller at NRK ikke har opplevd noen problemer med å filme intervjuer i pressesonen i Ruka.
De har fått tilsendt mye stoff fra sine medarbeidere der i løpet av dagen, forteller han.
Han sier også at det ikke er uvanlig at kun journalister fra rettighetshavere får akkreditere seg til idrettsarrangement, i internasjonale idretter som fotball og tennis.
– Noen steder er det rikelig med plass, og alle slipper inn. Andre steder er det mer eksklusivt på grunn av interessen, og da knytter man gjerne akkrediteringen til rettighetspakker, sier Sårheim til Medier24.
– Selvfølgelig skulle jeg ønske at det ikke var slik, og at man kunne drive fri journalistikk når og hvor man ville, men nå er det slik det er.
Må betale for intervjuer
Redaksjonssjef i Dagbladet TV, Bjørn Carlsen, forteller at de lenge har vært i forhandlinger med Infront om muligheter til å kjøpe seg rettigheter til å gjøre intervjuer med utøvere i mixed zone, samt å vise høydepunkter fra internasjonale renn.
– Torsdag kom det endelige beskjeden fra Infront om alle digitale medier ble avskåret fra dette. I praksis var det dermed bare NRK og TV 2 i sine lineære sendinger som kunne drive tv-journalistikk rundt verdenscupen i langrenn denne sesongen, sier Carlsen til Medier24.
Og fortsetter:
– Vi er opptatt av å drive uavhengig journalistikk på alle områder, og særlig store idretter som langrenn. Vi tok dermed umiddelbart kontakt med blant annet Norges Skiforbund, for å se om det var mulig å finne en løsning.
Fredag morgen fikk de beskjed om at adgangen til pressesonen ble gitt, men at de ikke får vise kjøpe retten til å vise klipp fra rennene.
Det blir også lagt sperrefrist på intervjuene.
– Det er avgjørende for oss at vi kan drive uavhengig journalistikk på stedet, og for at vi også skal bruke til dels store ressurser på å dekke langrenn, sier Carlsen.
Om det faktum at mediene må betale for adgang til å gjøre TV-intervjuer i pressesonen, sier Carlsen:
– Prinsipielt er det svært uheldig at TV-journalister skal måtte betale for adgang til mixed zone for å gjøre intervjuer med utøvere. Det er kun i sportens verden vi opplever dette. Og det må sies å være et paradoks, all den tid idretten ofte både er finansiert av det offentlige, og av frivillige.
Infront Sports Media er forelagt kritikken og opplysningene.
Kommunikasjonssjef Jörg Polzer svarer skriftlig til Medier24 at de ikke kan kommentere spesifikt hvorvidt reglene nå håndheves strengere eller er blitt dyrere.
Han understreker likevel at de følger vanlig praksis.
– Som alltid ved store sportsarrangement, så kreves det at kringkastere får medierettigheter til å få tilgang til områder som er reservert til kringkastere og digitale medier, skriver Polzer til Medier24.
Han bekrefter at de er i pågående forhandlinger med flere norske mediehus, og at noen avtaler allerede er signert.
– Infront gjør alt vi kan for å få til den bredest mulige dekningen av FIS World Cup-arrangement for skifans. Det er viktig å nevne at nyhetsrapportering fra FIS World Cup-arrangementer i samsvar med gjeldende lokale lover absolutt alltid er mulig, skriver Polzer.
Les hele Infronts uttalelse nederst i saken.
– Flaut for skiverdenen
Også svenske redaksjoner merker de nye reglene, siden NENT også har rettighetene på det svenske markedet.
Expressen-profilene Tomas Petterson og Philip Gadd har stoppet sitt vintersportssprogram «Skidsnack» inntil videre, opplyser de på Twitter.
– Tydeligvis er det sterke krefter som jobber mot suksessprogrammet «Skidsnack». Det er noe rettighetsrot som pågår, på høyeste internasjonale nivå., sier Pettersson i en video.
– Nettopp, og det gjør at vi ikke kan få filmet intervjuer eller på treningene, og da blir det vanskelig lage «Skidsnack». Vi håper å komme tilbake i ruten snart, repliserer Gadd.
– Jeg synes dette er flaut for hele skiverdenen, avslutter Pettersson.
NENT vant tidligere i høst rettssaken mot VG og VGTV for bruk av sportsklipp i nyhetssendinger.
VG har anket dommen og har blant annet kalt inn NRK-toppene Thor Gjermund Eriksen og Egil Sundvor som vitner.
Infronts uttalelse:
«Infront er fullstendig klar over situasjonen til sekundære medierettigheter (høydepunkter) for FIS World Cup i Norge. Dette er basert på den nye rettighetssituasjonen i Norge som starter 2021/22-sesongen.
Grunnet konfidensialitet så kan vi ikke kommentere de ulike kontraktuelle og finansielle avtalene med de respektive partene. Generelt kan vi ikke bekrefte uttalelser om at det er «mer strenge regler» eller «dyrere avtaler» for sekundærmedier. Dette avhenger av de individuelle rettighetsavtalene.
Som alltid ved store sportsarrangement, så kreves det at kringkastere får medierettigheter til å få tilgang til områder som er reservert til kringkastere og digitale medier.
Når det gjelder situasjonen i Norge, så er vi i pågående intense diskusjoner med både NENT og alle andre som er interesserte i sekundære medierettigheter, for å finne individuelle løsninger. Med noen har vi allerede blitt enige. Med andre pågår forhandlingene fortsatt, men vi har troen på å finne individuelle løsninger i løpet av de neste dagene og ukene.
Infront gjør alt vi kan for å få til den bredest mulige dekningen av FIS World Cup-arrangement for skifans. Det er viktig å nevne at nyhetsrapportering fra FIS World Cup-arrangementer i samsvar med gjeldende lokale lover absolutt alltid er mulig.»
Kommunikasjonssjef Jörg Polzer.