Sju nye nettaviser tas inn i pressestøtte-ordningen, mens ti av årets søkere får avslag.
De ti som fikk avslag er: Resett, Nett.no, Midtsiden, Totens Blad, Shifter, Filter, Document.no, ITavisen, Flatangernytt og TV-Vest.
Nyhetsstedet Filter Nyheter fikk avslag på grunn av manglende debattstoff.
Medier24 har vært i kontakt med ansvarlig redaktør Harald Klungtveit, som viser først til sin egen Facebook-post om avslaget.
Vil ikke prioritere meningsutbrudd
Der viser han til begrunnelsen om at andelen debatt ikke er omfattende nok til å oppfylle forskriftens krav om sjangerbalanse.
– Ok. Vi kan naturligvis ikke forvente støtte fra staten, hjelpes, det ville vært litt av et privilegium å få bruke skattepenger til det vi liker best å gjøre. Men jeg blir litt gretten når jeg ser begrunnelsen for avslaget, skriver han.
– Jeg kommer aldri til å prioritere enda flere meningsutbrudd på internett foran grundig, eksklusiv nyhetsjournalistikk. Filter Nyheters viktigste bidrag til debatter er å komme med faktagrunnlaget for dem.
Når Klungtveit slår på tråden sier han:
– Det aller enkleste for oss hadde vært å ansette en praktikant til å lage «en debattseksjon» og spre oss rundt på internett med enda flere meningsinnlegg.
– Litt av grunnen til å starte Filter var at vi er motstander av den utviklingen. Vi mener at det er for lite ressurser som prioriteres til undersøkende journalistikk, fortsetter han.
Klungtveit opplyser videre at de vurdere å klage, men at de først må sette seg mer inn i begrunnelsen.
– Leit
I kommentaren til hvorfor Shifter ikke får pressestøtte i år skriver Medietilsynet at de ikke har bredt nok innhold fra ulike samfunnsområder, ikke nok debattstoff og at de ikke retter seg mot allmennheten.
– Det er selvfølgelig leit at vi ikke fikk det. De skriver at vi ikke oppfyller kravet om tematisk bredde. Det er heller ikke målet til Shifter. Det er å skrive om dybde og tematikk om oppstartsselskaper og næringslivet, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Shifter, Lucas Weldeghebriel.
Han forklarer at det var knapt noen som skrev om oppstartsselskaper da de startet i 2016, men at Shifter har bidratt til å sette dem på kartet.
– Det er ikke Medietilsynet som definerer hva som er rett og galt gjennom støtten. Det viktigste for oss er å levere godt innhold som har verdi, sier han.
Han bestrider samtidig Medietilsynets vurdering om at de ikke har nok breddestoff.
– Det er mildt sagt fullstendig feil i måten de vurderer innholdet vårt på, men målet vårt er ikke å få pressestøtte, men å bygge en bærekraftig mediepublikasjon som bidrar i samfunnet og som går rundt økonomisk. Det har vi bevist å ha fått til uten støtte. Den jobben er vi stolte av, kommenterer han.
– Vil dere klage?
– Nå skal jeg lese begrunnelsen nøye og se om det er grunnlag for å klage, så får vi vurdere det.
Avslag for fjerde gang
For Nett.no er ikke avslaget ert nytt bekjentskap.
Nettavisen - som dekker nærings- og samfunnsliv i Nordfjord og Sunnmøre - fikk nemlig avslag for fjerde gang.
Nett.no-redaktør Kjetil Haanes sier han tar det med fatning.
– Jeg er ikke overrasket, for dette er vi vant til og vi forventet dette. Men jeg er skuffet over behandlingen av søknaden, sier han til Medier24.
Haanes uttalte til Medier24 i fjor at han ikke følte Medietilsynet tok de seriøst.
Tilsynet svarte blant annet med at nettavisen er «både tematisk smalt og geografisk avgrenset, og er derfor ikke omfattet av forvaltningspraksisen».
Haanes mente da at Medietilsynet opererer stikk i strid med formålet for pressestøtten, noe direktør Mari Velsand avviste.
Haanes sier han opplever at årets avslag er mye av det samme som tidligere.
– Det er «copy-paste» fra tidligere avslag, og de bruker gamle argumenter. Etter vårt syn har de ikke satt seg grundig inn i saken, sier han.
Nett.no har allerede to klager inne hos Medieklagenemda fra tidligere avslag, og Haanes er fortsatt optimist at disse kan gi resultater.
– Jeg håper det kan komme noe positivt ut av det, og at vi får en skikkelig og seriøst behandling der, sier han.
– Hvis dere ikke vinner frem i Medieklagenemnda, kan det bli aktuelt på klage på nytt på årets avslag?
– Nei, jeg tror ikke det. Vi har brukt mye penger og ressurser på dette allerede, og det finnes en grense for oss, sier Haanes.
Forventet avslag
Flatangernytt nådde ikke opp til kravet om tusen abonnenter over et helt kalenderår.
Ansvarlig redaktør Ove Magne Ribsskog tar avslaget med ro.
– Jeg er ikke skuffet. Det var som forventet. Vi så at vi ikke hadde gjennomsnittstallet som kreves for hele året. Vi sendte søknad for sikkerhets skyld i og med at det er en ny lov på gang og at det kunne komme endringer, sier han.
Flatangernytt drives som enmanns-avis. Redaktøren opplyser at de vil søke igjen neste år - og at de så langt ligger veldig godt an til å få støtte.
Enn så lenge får det ikke store konsekvenser for avisen.
– Ikke annet enn at jeg jobber ganske mye. Vi har bare råd til å være en ansatt nå. Målet er å få økt stillingsantallet. Om vi får til en hel stilling vet jeg ikke, men vi får se hva vi eventuelt får, kommenterer han.
Document: – Teknikalitet
Document skriver på egen nettavis at deres avslag «bygger på en teknikalitet», siden de ikke oppfyller kravet om at et helt kalenderår må være oppfylt når det gjelder abonnementsordning.
Document startet sin ordning i mars 2021, og har dermed ikke tatt betalt for sitt redaksjonelle innhold gjennom hele kalenderåret, ifølge Medietilsynet.
«Document tar beslutningen til etterretning. Da vi innførte abonnement åpnet det seg også en mulighet for å søke om pressestøtte. Vi trenger litt tid til å studere avslaget nøyere.», skriver redaktør Hans Rustad.
Resett-redaktør Maria Zähler sier på sin side til Journalisten at avslaget var som forventet.
– Vi har planlagt for det. Utover dette har jeg ingen bemerkninger, skriver hun til bransjeavisen.