Vibeke Fürst Haugen er ikke vant til å være i medienes søkelys, men sier hun kommer til å bli det.

Den ferske NRK-sjefen er kalt «Norges minst PR-kåte toppleder». Det har hun et avslappet forhold til

– Jeg trenger litt tid på å øve meg på dette. Men jeg synes det går fint, sier Vibeke Fürst Haugen til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(MARIENLYST): Mandag hadde Vibeke Fürst Haugen sin første formelle dag som ny kringkastingssjef.

Sist fredag takket forgjengeren Thor Gjermund Eriksen av og overlot stafettpinnen videre under en seanse på Marienlyst, men det var først mandag formiddag at hun inntok det ærverdige – og verneverdige – kontoret i det gamle radiobygget til NRK.

– Det har vært en veldig hyggelig da. Vi har årets interne pitche-dager nå, så jeg kommer rett fra en kjempefin seanse med mange fine pitcher. Det var en skikkelig god start i den nye jobben, sier Fürst Haugen til Medier24.

«Ukjent» NRK-sjef

Da hun ble annonsert som ny NRK-sjef tidligere i vinter var det nok flere utenfor mediebransjen – og kanskje spesielt utenfor NRK – som ikke visste så mye om Fürst Haugen fra før.

Nettavisen-kommentator Elin Ørjasæter kalte blant annet Fürst Haugen for «Norges minst PR-kåte toppleder».

Selv har hun en avslappet forhold til den betegnelsen.

– Jeg vet ikke hvor PR-kåte alle toppledere i Norge er. Men det som er helt riktig er at jeg ikke har hatt roller som er så veldig synlige. Jeg har stort sett i alle år som leder vært plassert godt plassert utenfor søkelyset, sier Fürst Haugen.

– Er du komfortabel i intervjusituasjoner med mediene – som denne?

– Jeg trenger litt tid på å øve meg på dette. Men jeg synes det går fint. Det er en del av jobben, og det skal jeg lære meg å trives med, sier hun.

– Hvorfor ønsket du denne jobben? Hva var det som trigget deg til å være med å ta styringen på NRKs videre vei og strategi?

– Jeg har jobbet i NRK i veldig mange år, i mange ulike roller. Jeg har også vært leder i flere år, på stadig nye nivåer. De siste seks-sju årene har jeg sittet i NRKs toppledelse.

– Da Thor Gjermund annonserte at han skulle slutte, så tenkte jeg at denne jobben er noe jeg synes er veldig fint og meningsfylt: Å få være en del av NRK med et meningsfylt oppdrag, og en morsom og mangslungen virksomhet. Jeg hadde lyst til å være med å ta denne virksomheten inn i fremtiden, sier Fürst Haugen.

Vibeke Fürst Haugen åpnet sin første dag som NRK-sjef med flere medieintervjuer inne på kontoret.

Har vært NRK-sjef tidligere

Hun er faktisk i en unik situasjon som en sittende kringkastingssjef som har vært kringkastingssjef tidligere.

Fürst Haugen var nemlig konstituert NRK-sjef i tre måneder gjennom vinteren 2020, da Thor Gjermund Eriksen studerte ved Forsvarets høgskole.

Det ga mersmak, forteller hun.

– Det var overveldende også da, og det ble en turbulent tid med koronapandemien akkurat i den perioden. Men da fikk jeg kjent på hva denne organisasjonen er i stand til, sier Fürst Haugen.

– Det er så mange flinke folk som jobber her, og som får til mye sammen. Jeg ble ikke skremt, men kanskje heller beroliget av hva denne organisasjonen er i stand til, sier hun.

Apropos turbulent: NRKs forhold til de nasjonale konkurrentene har vært tidvis humpete de siste årene, og tidligere i vinter var flere av de kommersielle konsernene kritiske til NRK-plakaten under den offisielle høringsrunden.

Mediehus som Schibsted, Aller Media og NENT mener alle NRK tar for stor plass på deres bekostning.

– Står bra til med mediemangfoldet

Daværende NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen avviste kritikken. Det gjør også Fürst Haugen.

– Jeg tenker at vi har et veldig godt og solid mediemangfold i Norge. NRK har et selvstendig ansvar for det, noe jeg synes vi bidrar til, sier hun.

Hun viser til den siste demokrati-indeksen fra FN, der Norge og de fire øvrige nordiske landene – samt New Zealand – topper listen:

– En fellesnevner er at alle landene har et sterkt mediemangfold, og en offentlig finansiert allmennkringkaster som nyter stor tillit.

– Jeg tror det er veldig viktig at mediene kan leve sammen og fylle hver vår rolle. Min opplevelse er at det står bra til med mediemangfoldet i Norge – også den kommersielle delen av bransjen. Jeg tror dette kommer det norske publikumet til gode, sier Fürst Haugen

– Hva tenker du selv om de svarene som kom inn i høringsrunden?

– Når det er en høringsrunde så må de ulike aktørene svare det som er viktig for dem. Men NRK med sitt oppdrag og mediemangfoldet handler jo ikke bare om aktørene. Det handler også om publikum.

– Jeg tror publikumet nyter godt av det mangfoldet som er i Norge, og også at NRK har høy bruk, stor tillit og godt omdømme, sier Fürst Haugen.

På kontoret henger bildene av alle de foregående NRK-sjefene. Alle er menn.

Skal ivareta NRKs omdømme

NRKs gode omdømme ble nok en gang bekreftet i fjor høst, da mediehuset igjen tronet i toppen på Ipsos' årlige omdømmemåling.

– Hvordan skal du som NRK-sjef røkte og ivareta det gode omdømmet videre?

– Det blir en av de største utfordringene fremover. Konkurransen øker, farten øker, og vi har en sterk posisjon i dag. Men vi har også et publikum som får tilbud fra absolutt hele verden, og fra aktører som har enorme ressurser, sier Fürst Haugen.

– At vi skal klare å fortsette med å levere høy kvalitet, og være så relevante for publikum i Norge at de velger oss, det blir både det vanskeligste og det morsomste for oss fremover, sier hun.

Der blir det digitale løftet viktig, påpeker Fürst Haugen.

Som tidligere leder for Marienlyst-divisjonen så står hun nemlig bak en rekke av NRKs digitale suksesser de siste årene, som serien NRK P3-serien Skam og de gode tallene på NRK Super.

Fürst Haugen er klokkeklar på at NRK skal klare å fortsette denne utviklingen – blant annet for å møte den internasjonale konkurransen:

– Det er dette som er oppdraget vårt, så det skal vi få til. Men det er også dette som er utfordringen, sier hun.

– Hvis vi skal levere innhold i verdensklasse – som er ambisjonen vår – så må vi stadig utvikle innholdet vårt og levere bedre kvalitet. For å få til det, så må utvikle organisasjonen hele tiden, sier Fürst Haugen.

Og lister opp:

– Vi må finne nye måter å produsere på, nye måter å samhandle på og utvikle innhold på. Dette blir en stor og viktig jobb for meg fremover.

– Vi jobber veldig systematisk og metodisk med utvikling av innhold. Det har vi gjort i mange år, og det skal vi fortsette med. Vi kommer til å intensivere det fremover, sier hun.

– Nyhetsoppdraget til NRK er en veldig viktig del av oppdraget vårt, sier Vibeke Fürst Haugen. Selv har hun ikke redaksjonell erfaring.

Lover fortsatt satire

I motsetning til forgjengeren Thor Gjermund Eriksen, så har ikke Fürst Haugen bakgrunn fra utøvende nyhetsredaksjoner.

Hun brenner likevel for utviklingen av NRKs journalistikk.

– Nyhetsoppdraget til NRK er en veldig viktig del av oppdraget vårt. Det at vi fortsetter å levere nyheter av samme høye kvalitet som i dag blir ikke mindre viktig fremover. Snarere tvert imot, sier hun.

– Vi har også dimensjonert nyhetsoperasjonen vår ganske annerledes de siste årene nettopp fordi det har vært et mye større behov i befolkningen for å bli informert. Vi må tilpasse oss til de enhver tid rådende omstendighetene, sier Fürst Haugen.

NRKs satire- og humor-satsing har hun også varme følelser for.

For selv om den har vært under sterkt kritikk – blant annet da de beklaget og trakk tilbake en Satiriks-sketsj om jøder i 2019, eller da de måtte tåle hard medfart grunnet P13-programleder Shaun Mathesons harde utspill på direkten mot Israel i vinter – så lover Fürst Haugen at NRKs humor fortsatt skal bite fra seg.

– Vi skal fortsette å utfordre. Humor og satire er like viktig som det har vært. Det kommer også til å bli – i likhet med nyheter – en viktig del av det vi skal levere fremover. Det skal vi fortsette med, lover hun.

Powered by Labrador CMS