Kortversjon:
- KI-rådgiver Paul Cheung oppfordrer mediebedrifter til å forhandle kollektivt med teknologiselskaper som OpenAI.
- Cheung advarer om at dagens annonsemodeller er under press, blant annet på grunn av KI-oppsummeringer i søkemotorer.
- Cheung oppfordrer mediehus til å bruke KI for å forstå hvordan det fungerer og for å forbedre brukeropplevelsen. Han tror de som ikke tilpasser seg KI vil forsvinne på sikt.
Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.
– Mediene bør samle seg som én bransje. For eksempel danne en gruppe og forhandle som en blokk, heller enn individuelt.
Det sier Paul Cheung, strategisk rådgiver og KI-leder for Hacks/Hackers og Online News Association, til Medier24.
Cheung viser til at mediene i dag opererer hver for seg og mener denne strategien svekker bransjens samlede forhandlingsmakt. Han mener mediene må etterlyse åpenhet om vilkårene i avtalene som inngås.
– Hvis alle gruppene i Norge bestemmer seg for å gå sammen og forhandle med OpenAI, så må de komme til bordet og forhandle. Nå er det en fragmentert tilnærming, sier han.
Schibsted Media har nylig inngått en avtale med OpenAI, som første nordiske mediekonsern.
Cheung mener andre bør ta en grundig vurdering om de vil bli med på følget.
– Spørsmålet de må stille seg er hvor de vil være om to år, vel vitende om at KI kommer til å endre hvordan folk konsumerer informasjon, sier han og føyer til:
– To år fra nå så vet vi at webtrafikk ikke lenger er det viktigste.
Kan kjempe igjen
Han er tydelig på at dagens annonsemodeller i mediene er under press, blant annet på grunn av inntoget av KI-oppsummeringer hos søkemotorer. I tillegg mener han sosiale medier snudde annonsemodellen på hodet.
Men han har tro på KI kan gi redaktørstyrte medier mulighet til å konkurrere igjen, dersom det tas i bruk riktig.
– Hvis vi kan bruke KI til å kjenne vårt publikum bedre, og ha bedre personalisering, så kan vi tilby personalisering like bra som sosiale medier. Det er ikke en ny forretningsmodell, men den ble forstyrret fordi vi ikke gjorde en god jobb med det før, sier Cheung.
– Må bruke det
Kunstig intelligens må brukes for å forstå hvordan det fungerer, mener han. Selv anbefaler han å bruke KI til å prosessere store mengder data.
Han tror KI er med på å gjøre ham mer kreativ, og trekker fram verktøy som Perplexity og NotebookLM. Perplexity bruker han i stedet for Google.
– Når jeg ser på Perplexity, så kan jeg ikke unngå å spørre hvorfor ikke mediebransjen fant på det, sier han og fortsetter:
– Vi er så vant til å levere papiravis og nyheter på nett, at vi ikke har tenkt på innovasjon og produktutvikling. Vi har ikke innovert med tanke på brukeropplevelse og brukernes forventninger. Vi har vært fastlåst i tidlig 2000-tallet.
Derfor mener han at kunstig intelligens er noe man må bruke. De som ikke gjør det, vil ikke holde ut lenge, slår han fast.
– Folk som ikke tilpasser seg forsvinner ikke med en gang, men solnedgangen vil komme på et naturlig tidspunkt.